Acte institucional

Sabadell recorda els sis agents de la Policia Nacional assassinats en un atemptat d’ETA fa 30 anys amb un acte solemne

  • L’acte ha comptat amb les ofrenes florals de familiars, partits i entitats
  • L’alcaldessa, Marta Farrés, ha destacat la voluntat de fer un record i un homenatge a les víctimes de l’atemptat
  • En nom de les víctimes ha parlatToni Marcos, fill d’un dels agents assassinats en l’atemptat
Sabadell recorda els sis agents de la Policia Nacional assassinats en un atemptat d’ETA fa 30 anys amb un acte solemne
2
Es llegeix en minuts

La ciutat de Sabadell ha recordat aquest divendres els sis agents de la Policia Nacional que van morir el 1990 en un atemptat de la banda terrorista ETA. Ha estat amb un acte solemne sota la pluja que ha comptat únicament amb les ofrenes florals que familiars, partits i entitats han portat a terme, ja que per les condicions meteorològiques s’ha optat per escurçar-lo. Entre els assistents a l’homenatge, tancat al públic per les restriccions sanitàries de la Covid-19, s’ha comptat amb la presència de la presidenta del Congrés, Meritxell Batet; el delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernández, i membres de partits amb representació a la ciutat, al Parlament i al Congrés.

Els fets van tenir lloc el 8 de desembre de 1990, quan els agents havien sortit de la comissaria del cos a la Gran Via per afegir-se al dispositiu de seguretat a l’estadi de la Nova Creu Alta, on es disputava un partit de Lliga entre el Sabadell i el Màlaga. El recorregut era curt, però la banda terrorista havia col·locat un cotxe bomba al carrer de José Aparici, a 500 metres de la comissaria.

Al voltant de les 17.00 hores, al passar el furgó policial, es va activar l’explosiu a distància. Sis agents van morir en l’acte, mentre que dos més van ser traslladats a l’ospital Parc Taulí, que és al costat del lloc.

Record i homenatge a les víctimes

L’atemptat passava en un moment delicat, atesa la proximitat dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992, i on els cossos de seguretat havien elevat la vigilància de cara a possibles atacs durant els mesos previs. A la comissaria local una placa recorda els policies morts, mentre que la ciutat periòdicament commemora la data amb un acte que aquest any havia de celebrar-se divendres, 11 de desembre, però que es va ajornar pel duel decretat per les víctimes mortals de l’incendi en una nau de Badalona.

L’alcaldessa, Marta Farrés, ha destacat la voluntat de fer un record i un homenatge a les víctimes de l’atemptat. «Sabadell continua sent al costat dels familiars, i els volíem traslladar tot el nostre amor i acompanyament», va assenyalar en una atenció posterior a l’acte, on s’ha suprimit el torn dels parlaments per la pluja.

En nom de les víctimes ha parlat Toni Marcos, fill d’un dels agents assassinats en l’atemptat, que ha assegurat recordar el moment en què els van comunicar la mort del pare. «Aquells instants em van quedar gravats», ha assenyalat, assegurant que des d’aleshores porta una motxilla carregada: «Van trencar la pau i la felicitat que residia a casa meva».

Notícies relacionades

Amb tot, Marcos ha assegurat que volia rendir homenatge a la memòria del seu pare, Miguel Marcos, per la qual cosa va decidir incorporar-se al cos dels Mossos.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA

Temes:

ETA Sabadell