ampliant el servei

El Parc Taulí triplica la seva uci i reorganitza els espais per fer front a l'allau de pacients amb coronavirus

El centre sanitari té 625 ingressats amb Covid-19, 63 d'ells a l'uci i 55 a l'Hotel Verdi de Sabadell

zentauroepp35510331 sabadell 13 09 2016  sociedad   hospital parc taul  donde ha200319191811

zentauroepp35510331 sabadell 13 09 2016 sociedad hospital parc taul donde ha200319191811 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
acn

L’Hospital Parc Taulí ha triplicat la capacitat de la seva uci i ha reorganitzat els espais per donar resposta a la pandèmia del coronavirus. L’àrea de semicrítics i els hospitals de dia de pneumologia, oncologia i cardiologia, s’han reconvertit en zones de cures intensives. 

Ho han explicat a l’ACN fonts sindicals i de la Plataforma Assemblea de Treballadors (PATT). «Tot l’edifici principal, excepte la part de pediatria, salut mental i ginecologia s’està destinant a Covid-19», asseguren. La resta de patologies s’han traslladat a l’edifici del VII Centenari i a la Clínica del Vallès. El centre està al 90% de la seva capacitat amb 625 ingressats. D’aquests, 507 estan en planta, 63 a l’uci i 55 a l’Hotel Verdi.

Amb una població de referència de prop de 400.000 habitants, l’Hospital Parc Taulí de Sabadell és un dels centres amb més activitat del Vallès. En les últimes setmanes ha patit una reestructuració global per donar resposta a la pandèmia i ha destinat tot el seu equip humà a fer-hi front.

El responsable de Salut de CCOO al Vallès Occidental, Juan Carlos Delgado, ha indicat que l’uci del centre «ha triplicat la capacitat». En aquest sentit s’han expressat els membres de la PATT, que han dit que «el Taulí tenia 15 llits per a crítics i 14 per a semicrítics» que ara s’han ampliat notablement. En el dia d’avui l’hospital té 63 pacients a cures intensives.

Fonts del centre sanitari han detallat que l’àrea de semicrítics i els hospitals de dia d’oncologia, pneumologia i cardiologia han habilitat llits per ampliar aquest servei. A part, s’està treballant per instal·lar més llits en altres espais.

Paral·lelament s’han recuperat i restaurat respiratoris en desús i també s’han utilitzat els de sales d’operacions per atendre tots els pacients greus. «S’ha reservat un quiròfan net per a emergències», van explicar els representants de la plantilla.

Altres hospitals i un hotel

A hores d’ara, la xifra de pacients ingressats amb coronavirus és de 625. «Tots els malalts de coronavirus s’han concentrat a l’edifici principal i la resta de patologies s’han traslladat a altres equipaments del recinte sanitari i a la Clínica de l’Aliança», comenten. A part, la traumatologia també s’ha derivat a l’Hospital Asepeyo de Sant Cugat.

A més, des d’aquesta setmana s’han començat a traslladar pacients amb el virus lleus a l’Hotel Verdi de la ciutat, on s’han habilitat tres plantes per a aquests malalts. Aquest dijous hi ha 55 persones infectades utilitzant aquest recurs. «També s’ha reservat una planta d’aquesta instal·lació per a persones amb altres patologies», apunten.

Professionals en aprenentatge constant

Per atendre la situació d’emergència que s’està vivint, tots els professionals del centre han deixat d’exercir les seves especialitats per dedicar-se a combatre la malaltia. «Ara mateix no importa que siguis pediatre, endocrí, reumatòleg o infermera de pediatria, ara tots ens estem formant i adaptant a la nova situació», asseguren.

Tot i que admeten que en molts moments la situació els «desborda» i s’estan fent torns dobles, remarquen que el que més els preocupa «no és la sobrecàrrega de treball, ni la por del contagi», sinó la situació de «provisionalitat» en què es troben. «Els dispositius es van ampliant cada dia», relaten. Assenyalen que la plantilla ha de fer un esforç permanent per posar-se al dia amb la patologia, aprendre com funcionen els respiradors i on és el material d’una planta on no estan habituats a treballar. «Tot és nou, i és un aprenentatge constant», lamenten.

Consideren que l’hospital de campanya que s’està habilitant a la Pista Coberta d’Atletisme de Sabadell contribuirà a millorar la situació, però admeten que farà falta més personal. «Se suposa que hi aniran metges i infermeres dels CAPs, estudiants d’últim any i també persones que treballaran de manera voluntària», asseguren.

Material reutilitzat

Quant al material, expliquen que l’última setmana s’han anat rebent bates, mascaretes i guants, procedents de donacions i també de comandes que s’havien fet. 

Notícies relacionades

Amb tot, admeten que «no és suficient, perquè se’n gasten molts cada dia». Relaten que els professionals no es canvien els equips de protecció tan sovint com caldria: «Utilitzem el mateix tot el torn, i això són moltes hores i molts pacients», exposen.

Més notícies de Sabadell