RELACIÓ JUDICIALITZADA

La justícia sentencia a favor de l'empresa que gestiona els residus a Sabadell en el seu contenciós amb l'Ajuntament

Des d'ERC defensen que la decisió del jutge «desestima el gruix de les pretensions [de Smatsa] i avala per complet les consideracions de l'informe municipal»

La sentència indica que el consistori ha d'indemnitzar Smatsa pels costos addicionals del transport de residus fins a una planta a 40 km de Sabadell

icoy36923393 sabadell basura170118183047

icoy36923393 sabadell basura170118183047

3
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

L’empresa Serveis i Mediambient S.A. (Smatsa), empresa que gestiona el servei de recollida de residus i neteja de Sabadell, va anunciar dimarts passat, 7 de gener, que el Jutjat de la Sala Contenciosa Administrativa núm. 11 de Barcelona havia estimat el recurs presentat per l’empresa en un dels punts del contracte del servei de recollida de residus amb l’Ajuntament  de Sabadell. 

La sentència, a què ha tingut accés aquest diari, indica que el consistori sabadellenc ha d’indemnitzar Smatsa pels costos addicionals del transport de residus fins a la planta d’Hostalets de Pierola, quan es realitzaven les obres a la planta compactadora de la carretera de Castellar del Vallès entre els anys 2015 i 2017. No obstant, tot i que des de Smatsa van celebrar que «la sentència resol sobre el fons d’una de les disputes existents, estimat el recurs presentat», el text judicial indica que s’ha estimat el recurs contenciós-administratiu «parcialment».

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) Sabadell –que va governar en coalició durant el mandat anterior– assenyalen que «hi ha hagut un nou intent d’engany al consistori sabadellenc per part de la concessionària», i que la decisió del jutge «desestima el gruix de les pretensions [de Smatsa] i avala per complet les consideracions de l’informe municipal».  

Per part de l’Ajuntament de Sabadell no s’han fet declaracions i afirmen estar «estudiant tècnicament» el text per analitzar si s’interposarà recurs.

A 40 quilòmetres de Sabadell

Després d’instruccions municipals, la descàrrega de residus es va derivar a la planta d’Hostalets de Pierola, a 40 quilòmetres de Sabadell, de l’1 de juny de 2015 fins al 18 de juliol de 2017 per les obres a la planta de Castellar. Per aquesta raó, Smatsa va presentar una reclamació «sol·licitant l’ajustament fins als 188’57 euros al cost d’explotació per jornada de treball d’un vehicle [...] mentre no es fes efectiva la posada en marxa de la nova compactadora de residus».

La defensa del consistori sabadellenc va argumentar llavors «de forma subsidiària el preu s’estableix 0’61 euros/km», en lloc dels 1,57 euros sol·licitats per Smatsa i que «el període computable serien 62 dies», data d’acabament de les obres de la planta.

La sentència afirma que el preu ofert al contracte era de «266,45 h per 7,33 hores» de servei, el que resulta un preu extra de 34,08 per servei que, dividit pels quilòmetres d’anada i tornada «donen, com es llegeix en l’informe, un preu de 0’61 euros/km» –al que caldria sumar les despeses generals previstes al contracte (1’3%) i benefici industrial (3’5%).

Finalment, el jutge determina que correspon a indemnització el període comprès entre l’1 de juny del 2015 fins al 3 d’agost de 2015 i entre el 27 de febrer i el 18 de juliol del 2017. Aquest últim període correspon al període en què es va sol·licitar la llicència ambiental i la notificació del decret d’inscripció i cessió de la planta.

Diferents punts de vista

Smatsa va celebrar el resultat de la sentència i van explicar que l’empresa té ara «dret a reclamar, a més de la quantitat deguda, els interessos legals pertinents». També afirmen que, per a ells, el fonamental és que «la sentència hauria de servir a l’actual equip de govern per afrontar les diferents qüestions en litigi, heretades del consistori anterior». No obstant, afegeixen que sempre han sol·licitat una solució dialogada que, dins del marc legal, «evités perjudicis innecessaris per a totes les parts implicades».

Des d’ERC defensen que tot i que la concessionària reclamava que se li compensés econòmicament el transport dels residus durant 24 mesos i que se li abonessin 1,57 euros per cada quilòmetre recorregut, el jutge limita aquesta compensació a un total de set mesos i de 61 cèntims per quilòmetre.

Notícies relacionades

El regidor republicà Raül Garcia Barroso va destacar dimecres 8 de gener que: «La sentència només estima el sobrecost de l’1 de juny al 3 d’agost del 2015, que és quan efectivament es va acabar l’obra que hi havia perquè les instal·lacions de la carretera de Castellar poguessin gestionar els residus» i que «la sentència dona la raó a l’informe tècnic municipal i, en definitiva, desestima el gruix de les pretensions de Smatsa».

Més notícies de Sabadell en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA