LA RESISTÈNCIA AL FRANQUISME A CATALUNYA

L'historiador de Sabadell Martí Marín presenta un nou llibre sobre el franquisme al Museu d'Història

La presentació s'emmarca en la commemoració dels 80 anys del final de la guerra civil espanyola i de l'establiment del règim franquista

fachada-sabadell

fachada-sabadell

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El dimarts 10 de desembre, a les 7 de la tarda, al Museu d’Historia de Sabadell, tindrà lloc la presentació del llibre‘¡Ha llegado España! La política del franquisme a Catalunya (1938-1970)’a càrrec de Francesc Vilanova, professor d’Història Contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i de l’autor del llibre, l’historiador sabadellenc Martí Marín.

La presentació, organitzada per l’Ajuntament de Sabadell amb la col·laboraciód’EUMO Editorial i el recolzament de la Diputació de Barcelona, s’emmarca en la commemoració dels 80 anys del final de la guerra civil espanyola i de l’establiment del nou règim franquista a partir de 1939.

L’oposició al règim

‘¡Ha llegado España! La política del franquisme a Catalunya (1938-1970)’ és un exercici de síntesi que demostra que a Catalunya l’oposició al règim franquista va ser més forta i més ben estructurada que en altres territoris de l’Estat, però també revela la trama d’interessos que van portar polítics i empresaris catalans a col·laborar amb la construcció del nou estat feixista.

En aquest volum, Marín, expert sobre el franquisme, analitza i sistematitza amb rigor l’especificitat de la política franquista a Catalunya. I l’emmarca entre dues dates significatives: el 1938 –quan comencen les operacions militars a Lleida i el BOE publica el decret que anul·lal’Estatut d’Autonomia de 1932– i el 1977 –quan les eleccions segellen la derrota de qualsevol opció continuista.

La seva especialitat

Martí Marín Corbera (Sabadell, 1965) és doctor en Filosofia i Lletres (Història) per la UAB el 1994, amb la tesi doctoral‘Política i administració local durant el franquisme. Els ajuntaments a la Catalunya urbana entre 1938 i 1979’. Està especialitzat en el període franquista, especialment en els aspectes relatius al personal polític del règim, les polítiques de govern territorial (local i provincial), els processos migratoris interiors i les fórmules de control social associades a aquests.

Notícies relacionades

Anteriorment, Marín ha publicat els llibres: ‘Els ajuntaments franquistes a Catalunya. Política i administració municipal, 1938-1979’(Premi Crítica Serra d’Or, 2001);‘Catalanisme, clientelisme i franquisme. Josep Maria de Porcioles’(2000);‘Història del franquisme a Catalunya’(2006);‘Montjuïc: memòries en conflicte. El castell, la muntanya i la ciutat’(2008) –amb Manel Risques–  i ‘Gobernadores. Barcelona en la España Franquista (1939-1977)’(2015) –amb Javier Tébar, Manel Risques i Pau Casanellas.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA