FESTA MAJOR DE SABADELL

La festa major de Sabadell presenta més de 280 activitats distribuïdes en 253 espais de la ciutat

Bebe actuarà a l'Eix Macià com a cap de cartell i Mirna Lacambra serà la pregonera de la celebració

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

Del 6 al 9 de setembre, Sabadell celebrarà una festa major amb un total de 282 activitats, que tindran lloc en 253 espais diferents. En la programació dels diferents esdeveniments han pres part al voltant de 100 entitats.

La música serà molt present entre les propostes. En aquesta edició, la cap de cartell serà Bebe, una de les cantautores del panorama estatal més reconegudes i que actuarà a l’Eix Macià la nit del dissabte 7 de setembre.

En aquest marc, l’alcaldessa, Marta Farrés, ha destacat que "la festa major de Sabadell incorpora una perspectiva de gènere en la seva programació, perquè s’ha tingut en compte la representativitat de les manifestacions culturals produïdes i interpretades per dones a l’hora d’elaborar el programa".

L’estructura de la festa

Des de l’ajuntament apunten que la festa “s’ha articulat gràcies a l’estructura participativa, que s’organitza a través del Ple, de la Comissió Permanent i de la tasca de les 4 comissions de la celebració (Cultura Popular, Programació, Territori i Comunicació), a més de la Comissió de Festes Populars de Sabadell”.

Tot i que les Barraques, amb l’'Animalada', posen en marxa la festa el dijous 5 a la tarda, l’inici de la gran celebració serà el divendres 7 de setembre, amb el tradicional 'Despertar de festa' i el pregó a càrrec de la presidenta i fundadora de l’Associació Amics de l’Òpera de SabadellMirna Lacambra. A continuació, arribarà l’espectacle inaugural de la festa major.

Les novetats de la festa del 2019

Una de les novetats importants de la festa major d’aquest any és que hi haurà un servei nocturn ininterromput de tren fins a Barcelona. Així, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ha compromès a posar a disposició de la ciutadania un tren per hora de la línia S2, per "contribuir a incrementar la mobilitat en transport públic aquells dies", afirmen des del consistori.

També, entre les accions que s’impulsaran per consolidar una festa major amb més serveis i seguretat, aquest any es distribuiran braçalets en què els nens podran portar anotat el seu nom i un telèfon de referència. D’aquesta manera serà més fàcil localitzar un nen en cas que es perdi.

Així mateix, i d’acord amb la Companya d’Aigües de Sabadell, s’instal·laran tres fonts a l’espai de concerts de l’Eix Macià, de manera que la ciutadania podrà disposar de més punts d’aigua.

Els espais més assenyalats

A l’avinguda de Francesc Macià hi haurà, per tercer any consecutiu, la fira d’atraccions de la festa major, la zona dedicada a les Barraques i l’espai de concerts. És en aquest escenari on el divendres 6 hi haurà música electrònica amb els sabadellencs 31 FAM i Flashy Ice Cream, la ‘dj’ Blanca Ross i Candela Roots. La nit de l’endemà la protagonitzaran Obeses i Albercocks. El diumenge 8 a la nit, Mabel FloresRoba Estesa i Can Canalla, i del ball tronera del final de festa s’encarregarà, per primera vegada, Hotel Cochambre.

L’espai de barraques, el divendres, comença amb actuacions de grups novells a la tarda, l’arribada de torxes a les onze de la nit i un espectacle de foc. El dissabte al matí, el tradicional ‘bicitapa’ i l’activitat amb gegants. A la tarda, hi haurà tallers, animació infantil i la festa Bollywood, i a la nit, el concert del grupDe Farra. El diumenge al matí, s’impartiran tallers de: diables, iniciació al billar, aperitiu i menjar popular.

Quant a l’espai de les places de Sant Roc i del Doctor Robert i l’entorn acolliran concerts deJudith Nedermann, la Banda de Música de Sabadell i DE kantaka i Karime Amaya & State Flamenco.

Com ja és habitual, en aquesta zona tindrà lloc la major part de la festa més tradicional: el 'Despertar' de la festa major, el pregó, l’espectacle inaugural, l’arribada de la Cercaviles de festa major, els Versots, la galejada de Trabucaires, la Jornada Castellera, el Ball de la Bola, els tallers i la Cercavila de Gegants, la Trobada de Boixets i la tradicional Cantada de Corals.

Ca l’Estruch tornarà a ser un espai emblemàtic de la festa. A part de la trobada inicial de festa major, el divendres 6 i el dissabte 7, hi haurà disciplines artístiques contemporànies de dansa, circ, música i arts visuals en diferents formats: mostres, tallers i concerts de: Cronopios, Jazzwoman, Santa Salud i Los Ganglios. I, el diumenge 8, tindrà lloc Chocolate Express i l’actuació de la Coordinadora de Músics de Sabadell.

Servei gratuït de bus nocturn i espais més inclusius

La festa major tindrà, a més de l’ampliació del ferrocarrilun servei totalment gratuït d’autobús urbà nocturn. Concretament, serà la línia N1 (Espronceda, Ca n’Oriac, Can Deu), entre les onze de la nit i les sis de la matinada, així com la línia N4 (la Serra, Can Rull i els Merinals), entre les onze de la nit i dos quarts de set del matí. Totes dues, en els dos sentits.

Notícies relacionades

A més, es mantindrà un espai reservat per a persones amb diversitat funcional en totes les actuacions on hagi previst el servei de cadires (plaça de Sant Roc, plaça de Vallès i Ca l’Estruch), així com una tarima amb rampa a l’espai de concerts de l’Eix Macià i una reserva a la plaça de Sant Roc amb l’objectiu de "tenir una festa major més inclusiva", segons expliquen des del consistori.

Més notícies de Sabadellen l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA