SABADELL DAVANT DE LES ELECCIONS MUNICIPALS

«El PSC pot tornar a guanyar a Sabadell, la corrupció s'associa més a la persona que al partit»

L'independentisme s'imposa en el centre de la ciutat mentre que els socialistes dominen a la perifèria i es desmarquen del Mercuri

Al centre de Sabadell, els amos de les parades del Mercat Central demanen més facilitats per al comerç a la ciutat

mercat-sabadell-1

mercat-sabadell-1

7
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo

ElPSC i ERC són els dos partits amb més opcions de guanyar les eleccions municipals a Sabadell. En les passades generals, els socialistes van aconseguir el 26,72% de vots i van pintar la perifèria de la ciutat de vermell. Per la seva banda, ERC es va imposar amb solvència al centre de la ciutat i va aconseguir els seus millors resultats en unes eleccions generals amb un 21,65% de vots favorables.

Un oasi blavós s’observa en el pla zenital del mapa electoral de la ciutat, correspon a tres seccions censals contigües del centre de Sabadell, les úniques on es va imposar un tercer partit, Junts per Catalunya, seguit de prop per Esquerra. Just al mig d’aquest gran mar independentista es troba el Mercat Central . La seva estructura interna està reformada, els sostres són alts, de fins a més de 20 metres, i diàfans.

“El PSC pot tornar a guanyar a Sabadell, la corrupció s’associa més a la persona que al partit”, valora Jennifer Zaragoza. La Jennifer no votarà el PSC, com tampoc ho faran la majoria de compradors del mercat, es decanta pels partits independentistes, tot i que dubta entre ERC i la llista de Primàries Sabadell.

“M’agrada la llista de Primàries perquè téÀngels Folch com a candidata i m’agrada la feina que fa per la cultura a Sabadell”, afirma Jennifer. D’Esquerra en valora positivament el seu pas pel govern municipal i en destaca les reformes realitzades en les línies ferroviàries de la ciutat. “Estic molt contenta amb el treball de l’Ajuntament en aquesta última etapa”, comenta Jennifer.

En la mateixa línia de pensament es mou Lluís Prat, de 86 anys i veí del barri de tota la vida, qui passarà tot el matí assegut en un banc del mercat, que només abandonarà quan s’acosti l’hora de menjar. El Lluís afirma que tornarà a votar el mateix partit que en les últimes generals, i al que ha votat sempre, ERC. També coincideix amb la Jennifer a creure que l’ombra de Bustos, i que la seva taca no afectarà el PSC actual.

Les demandes del comerç

La majoria de comerciants prefereixen mantenir-se en l’anonimat,“darrere d’un aparador és millor ser neutral”,comenten. “Hanabandonat el centre”,denuncia una de les carnisseres del mercat. “L’últim mandat ha sigut una mica fluix, jo votaréLourdes Ciuró (Junts per Sabadell), la veig molt d’aquí i això em fa confiança”, afegeix la mateixa dona.

Les crítiques a l’actual mandat són compartides entre els qui regenten una parada a la plaça. Fa més de 15 anys que l’Ester treballa al mercat i qualifica el govern municipal de “decebedor”. “Els comerciants tenim molts problemes per treballar, hi ha moltes traves i inspeccions, i tarden molt a concedir els permisos i llicències necessaris per obrir un negoci”, explica l’Ester, que matisa que no és un conflicte que hagi sorgit en els últims quatre anys, sinó que són traves que “més o menys ja es produïen abans”. “Quan vas a l’Ajuntament, mai et trobes la porta oberta, sempre està mig tancada”, conclou.

Parades interiors del Mercat Central de Sabadell. / ÀLEX REBOLL

Maria L. també té una parada al Mercat Central de Sabadell, com les seves companyes, i tampoc està satisfeta amb el treball que l’Ajuntament ha realitzat en els últims anys. També critica l’abandonament del centre tot i que, més que en el comerç, incideix enl’abandonament de la via pública. “Visc al centre, i cada matí quan treballo, em trobo els carrers bruts, també podrien arreglar les voreres, la meva mare té problemes de mobilitat i té dificultats per moure’s per segons quins carrers”, explica la Maria.

“L’esquerra es fracciona perquè tots miren pel seu propi interès”

Maria és de les poques persones que creuen que el cas Mercuri perjudicarà la candidatura del PSC a Sabadell.“Tenim memòria, no som peixos que s’obliden de tot als 3 segons”,etziba. Tot i que les últimes dades no indiquen els mateix.

Les eleccions del 28-A van quedar marcades per una gran participació, a Sabadell va ser del 78,90% i, tot i que les dades no siguin extrapolables, la majoria de ciutadans va optar pel PSC. De cara a les municipals, tot i que sempre hi ha qui renega de la política o afirma no tenir ni idea del tema, al mercat la majoria de comerciants i compradors semblen estar assabentats del panorama i asseguren tenir el seu vot decidit encara a falta de més de dues setmanes perquè se celebrin els comicis.

Un altre fet que va marcar les últimes generals a la capital vallesana va ser la caiguda dels comuns,mentre que el 2016 van guanyar en el municipi, en les últimes eleccions van quedar relegats al tercer lloc, per darrere del PSC i ERC.

De cara al 26 de maig, el PSC ha recuperat part del votant que va perdre quatre anys enrere, i la tendència a la baixa dels comuns pot continuar, ja que el seu vot es dividirà entre quatre formacions: 100% SabadellSabadell en ComúPodem Sabadell i Ara Sabadell, sense comptar també els vots que els puguin robar la Crida per Sabadell i la candidatura “fantasma” Guanyem, situació que pot dificultar governs de coalició.

“El meu marit és de Podem, jo no, però sí que lamento aquesta fragmentació. Per a mi el problema és que la gent d’esquerres reflexiona més sobre les seves idees i acaba traient diferències, mentre que la dreta s’aglutina més en objectius comuns”, expressa la Maria. També l’Ester critica aquesta divisió, “és un mal senyal, l’esquerra es fracciona perquè tots miren pel seu propi interès, sinó anirien tots junts”.

La distància entre la perifèria i el centre

Tot i que en el centre de la ciutat la presència del PSC és gairebé anecdòtica, el panorama dona un tomb al desplaçar-se als barris exteriors de la ciutat. Als voltants del Mercat de Campoamor resideix la força real dels socialistes, on va aconseguir un 38% dels vots del barri, una xifra molt superior al 26,78% que va obtenir de mitjana a la ciutat.

El Mercat de Campoamor només obre al matí, a la tarda es converteix en un passadís fosc que només serveix com a túnel per creuar de banda a banda de l’illa. Els sostres són baixos i l’escenari recorda un transbord del metro. Aquí l’estat d’abandonament queda patent abans de creuar la porta. Escales una mica gastades, parets de formigó grises i amb grafitis i l’òxid que envolta les finestres superiors anuncien l’estampa del mercat.

Interior del Mercat de Campoamor de Sabadell. / ÀLEX REBOLL

Hi ha rumors que el reformaran, també que el tiraran i construiran edificis de lloguer social, però de moment no hem vist que facin res”, comenta Luís Méndez, encarregat del supermercat que hi ha a l’interior del recinte. El maig del 2017, l’Ajuntament de Sabadell va anunciar que remodelaria el mercat per convertir-lo en “un espai pioner dedicat a l’intercanvi de productes de proximitat i a l’intercanvi cultural”, però els comerciants no saben ni si el projecte segueix en marxa.

La migració al sud de Sabadell

El Luis viu al barri des de fa 12 anys, comenta que els conflictes més grans del barri són la migració i la droga. “Hi ha pocs espanyols i els estrangers s’ho emporten tot, mira que jo no soc de Franco, però això amb Franco se solucionava. Tant les dretes com les esquerres faran el que els dona la gana”, comenta una anciana de cabell blanc, de 76 anys i veïna del barri, que prefereix no dir el seu nom.

Al districte 6 de Sabadell, on es troba el Mercat de Campoamor, els migrants suposen el 16% de la població, una xifra moltsuperior al centre, que només n’acull un 6,6%, però també molt allunyada del districte 3, la zona de la ciutat amb més percentatge, que frega el 25%.

“Crec que l’extrema dreta pot aconseguir presència a l’Ajuntament. La gent que vota aquests partits als barris marginals solen tenir pocs recursos. Si jo visqués aquesta situació potser també em decantaria per aquestes opcions. Cal tenir empatia i aconseguir que a tots els barris la gent tingui els recursos suficients que no els portin a pensar d’aquesta manera”,detalla Maria L. des del Mercat Central de Sabadell.

Malgrat la percepció d’alguns ciutadans de la pujada de les formacions d’extrema dreta als barris perifèrics, el cert és que Vox amb prou feines va aconseguir recolzaments a la zona. Concretament en la secció censal del Mercat de Campoamor, només va obtenir un 4% dels vots, empatant en percentatge amb el PP.

Fa 11 anys que Driss Aktare, provinent del Marroc, viu a Espanya i 3 a Sabadell, al barri de Campoamor. El Driss assegura que mai ha patit cap episodi racista i dubta quan li preguntem per Vox, “el meu company de feina em diu que Vox és racista, però la veritat és que no els conec”.

Notícies relacionades

El Driss valora positivament el paper del govern municipal en l’últim mandat, tot i que afirma que votarà el PSC perquè li agrada com fa les coses Pedro Sánchez. “El problema no és la migració ni el racisme, aquí el problema és que la vivenda està molt malament... els pisos estan en mal estat, amb goteres i els lloguers pugen molt”, conclou el Driss, que també explica que el seu contracte de lloguer venç a finals de juny i no l’hi volen renovar.

Més notícies de Sabadell  a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA