MARXA ENRERE

Salut rectifica i conservarà l'Oncologia Pediàtrica al Parc Taulí de Sabadell

Derivarà els casos que es troben en una fase més intensa a l'Hospital de la Vall d'Hebron

Fa una setmana defensava que la «concentració» en pocs centres beneficiava el pacient

zentauroepp35510322 sabadell 13 09 2016  sociedad   hospital parc taul  donde ha180126122528

zentauroepp35510322 sabadell 13 09 2016 sociedad hospital parc taul donde ha180126122528 / ALVARO MONGE

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha rectificat la mesura de traslladar l’Oncologia Pediàtrica de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell a l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona. Així, l’oncopediatria es mantindrà al centre vallesà, contràriament al que va anunciar la Conselleria de Salut la setmana passada.

Tal com va informar llavors EL PERIÓDICO, el departament va justificar en el seu moment que les patologies oncològiques pediàtriques “es poden beneficiar” de la concentració, entre altres motius, pel fet que sota el nom de càncer pediàtric hi ha més de 100 patologies diferents, el que fa “enormement complex” dominar totes les opcions diagnòstiques.

La conselleria assenyalava un informe del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut de setembreConsell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut que apostava per la necessitat de concentrar els serveis d’oncopediatria. La marxa enrere d’aquest dijous en part qüestiona tots aquests arguments donats per la Generalitat. L’anunci de la conselleria, a més, no va tardar a rebre crítiques per part dels veïns de Sabadell i de l’oposició a l’ajuntament d’aquest municipi. 

Pacients estabilitzats

Aquest dijous tot ha donat un tomb, tal com ha explicat el gerent dels Serveis Assistencials de l’Àrea d’Atenció Sanitària del CatSalut, Àlex Guarga, aquest dijous als mitjans, després d’una reunió mantinguda pel director del CatSalut, Adrià Comella, amb professionals i alcaldes de l’àrea d’influència del Taulí. Guarda ha detallat que els pacients estabilitzats (fa més de tres anys que estan en tractament) continuaran a l’hospital perquè mantinguin la proximitat territorial.

No obstant, els casos amb tractament inferior als tres anys, que és una fase més intensa, es controlaran des del Vall d’Hebron, que actualment treballa en 31 casos actius de Sabadell.

Hi ha 39 nens de l’àrea d’influència vallesana que han superat aquesta fase i, per tant, faran el seguiment des del Taulí amb el desplaçament de les oncòlogues incorporades a l’hospital barceloní i que procedeixen del de Sabadell.

Guarga ha calculat que es programaran unes 80 visites anuals a la capital del Vallès Occidental, i ha assenyalat que el Taulí és el centre de referència per a les famílies i que serà a pediatria on es fixarà si el cas es tracta a Sabadell o Barcelona.

El membre del CatSalut ha defensat que la centralització dels diagnòsticsdona bons resultats en la lluita contra les malalties. També ha dit que “hi ha resultats d’autoavaluació que determinen que quan es concentra l’atenció en pocs centres l’experiència augmenta i es redueix entre un 30% i un 70% la mortalitat”.

Ha concretat que el Taulí registra entre 9 i 10 casos nous anuals de tumors infantils i al Vall d’Hebron se n’atenen un centenar, afegint que l’hospital de la capital catalana disposa de material i recursos per dur a terme, per exemple, una cirurgia complexa.

Falta de comunicació

Guarga ha admès que tot el procés“probablement”no s’ha comunicat d’una forma fluida i no ha sigut, tal com ha definit, prou clara respecte a la ciutadania i als ajuntaments afectats.

La visita de membres del CatSalut al Taulí també ha servit per aconseguir compromisos en la millora de l’assistència, com ara convertir l’àrea de pediatria de l’hospital en un centre de referència de nadons complexos, amb menys d’1,5 quilos; incrementar la complexitat per als politraumes infantils i d’aquesta manera, els pacients amb patologies bàsiques no siguin derivats a Barcelona.

Notícies relacionades

Una altra de les millores anunciades ha sigut un treball conjunt entre el Taulí i l’Hospital Sant Joan de Déu per a la reordenació de l’ictus pediàtric; no obstant, no serà únicament aquesta àrea la que es potenciarà, també se’n potenciaran d’altres com ser centre de referència del Vallès Occidental i del Bages de cirurgia oncològica de càncer d’ovaris i s’augmentarà el servei d’implantació de Dispositius Automàtics Implantables (Dais), que duplicarà l’activitat de cateterismes en un període d’entre tres i quatre anys.

Més notícies de Sabadell