Serracant s'acull al dret a no declarar per donar recolzament a l'1-O

foto 3450291-1

foto 3450291-1

2
Es llegeix en minuts
ACN

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, s’acull al dret a no declarar pel seu recolzament a l’1-O. Serracant ha comparegut davant del titular del Jutjat d’Instrucció número 2 de la ciutat, acusat d’un delicte de desobediència. Al sortir, ha explicat que el jutge l’ha informat que també està imputat per malversació de fons públics. Serracant ha llegit un comunicat en què ha condemnat la “repressió” de l’Estat i ha advertit que“votar no és cap delicte”.

Més de 200 persones han participat en una concentració en recolzament a l’alcalde, en què han participat regidors sabadellencs, els diputats Marc Sanglas (ERC), Maria Sirvent (CUP) i Lourdes Ciuró (PDECat), l’alcalde de Cerdanyola, Carles Escolà, i l’exalcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, entre d’altres.

Maties Serracant s’ha mostrat molt crític amb l’Estat espanyol, que acusa de reprimir “l’expressió de la democràcia”. L’alcalde ha remarcat que “anar a votar no és cap delicte”, igual que des del seu punt de vista tampoc ho és “fer campanya electoral per un referèndum”.

En aquesta línia ha considerat que acusant-lo a ell, “s’està acusant milers de sabadellencs que van fer possible l’1-O, que es van il·lusionar i es van comprometre amb la democràcia, que van posar les urnes, que van defensar les escoles i van fer llargues cues per expressar la seva opinió política”, ha assenyalat.

“Avui veiem perillar, no el dret a l’autodeterminació, també el de la llibertat, amb presos en presons preventives injustificades”, ha apuntat l’alcalde, que ha recordat que a Sabadell unes 63.000 persones van participar en el referèndum. “Va ser l’exercici democràtic més rellevant dels últims 40 anys”, ha considerat.

Serracant ha afegit que 40 anys després de la constitució dels primers ajuntaments democràtics es constata que “els aparells de l’Estat espanyol continuen aferrats en el pitjor dels casos del règim del 78”. Així, ha advertit que se celebrarà un “judici a la democràcia” i s’ha preguntat “¿fins on arribarà la repressió?” recordant al mateix temps que hi ha polítics a la presó, vuit exiliats i milers de persones represaliades”. Per tot això, ha reivindicat l’“autodeterminació com a dret fonamental”.

El jutge investiga l’alcalde per un possible delicte de desobediència i un altre de malversació, arran de la denúncia presentada per un particular, resident a Múrcia, contrari a l’ús d’equipaments municipals per a la celebració del referèndum. A més, les actuacions impulsades per la fiscalia pels mateixos fets s’han incorporat a aquesta causa.

Citat el primer tinent d’alcalde

D’altra banda, dilluns també va ser citat a declarar, en condició d’investigat per un presumpte delicte de desobediència arran d’aquesta denúncia, el primer tinent d’alcalde de l’àrea de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica, Joan Berlanga.

Notícies relacionades

Per desig exprés de Berlanga, que també és responsable de l’àrea d’Educació, la seva citació no s’ha fet pública fins aquest dilluns. A diferència de Serracant, ha optat per respondre les preguntes del magistrat.

Més notícies de Sabadell