Eficiència energètica

Sabadell quadruplica l'energia verda produïda en edificis municipals

Les mesures d'eficiència energètica han permès estalviar més de mig milió d'euros i un 8,7% del consum d'electricitat

Façana de l’Ajuntament de Sabadell, on no hi ha les banderes espanyola i europea des del 27 d’octubre, arran de la declaració unilateral d’independència.

Façana de l’Ajuntament de Sabadell, on no hi ha les banderes espanyola i europea des del 27 d’octubre, arran de la declaració unilateral d’independència. / TWITTER

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Sabadell ha quadruplicat l’energia verda que genera en diferentsedificis municipals gràcies a la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques. Aquesta mesura es desprèn del Pla d’Acció d’Energia Sostenible (2016-2020), que entre altres objectius vol reduir el 21% del consum i el 20% d’emissions el 2020.

Aquest augment es deu al fet que en els últims tres anys l’administració municipal ha creat 11 noves instal·lacions d’energia fotovoltaica per a autoconsum a diversos edificis propietat municipal, amb una potència instal·lada de 139,43 kWpic. És a dir, s’ha triplicat el nombre d’aquestes instal·lacions. Per fer-ho possible, el consistori ha invertit 329.000 euros gràcies a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat.

La previsió és que a l’estiu del 2019 aquestes plaques produiran un total de 229.000 kWh / any, l’equivalent al consum elèctric de 72 llars, mentre que a l’estiu del 2015 es van produir 57.000 kWh / any.

“La intenció de l’ajuntament és que l’any 2020 s’instal·lin més plaques solars fotovoltaiques en altres equipaments municipals, entre els quals hi ha diversos centres educatius i edificis administratius”, expliquen des del consistori. Es tracta de 13 edificis més, que permetran arribar ja els 24 edificis, gràcies a una inversió de 194.000 euros. Això permetrà que l’ajuntament tingui una potència instal·lada de 257 kWpic, i un percentatge d’autoproducció de l’1,66%.

Joan Berlanga, tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, ha afirmat que “sovint es relaciona la sostenibilitat amb serveis més cars, però això no és així. Les polítiques actives en eficiència energètica i producció d’energia verda econòmicament són més beneficioses, tal com mostra l’estalvi de més de mig milió d’euros que vam presentar".

Berlanga ha afegit que “el canvi climàtic és un repte global que s’ha de combatre en l’àmbit local. I una manera de fer-ho és gestionant responsablement la contractació, el consum i la generació d’energia municipal, tal com fem a Sabadell”.

Millorar l’enllumenat interior

En els últims tres anys, l’ajuntament també ha invertit 128.863 euros per millorar l’enllumenat interior de 32 edificis. Bàsicament, s’han instal·lat llums LED, que han permès reduir la potència d’electricitat contractada. Els estalvis aconseguits van des del 3 o 4% en centres de gran consum –com ara Ca l’Estruch–, al 34% d’estalvi del Vapor Llonch; estalvis diferents en funció de la intensitat de l’actuació i el perfil de consum de l’equipament. Actuacions destacades han donat com a resultat estalvis anuals d’electricitat del 26% a l’edifici de la plaça del Gas, del 19% al Casal Pere Quart o del 16% a l’Escola Municipal de Música i Conservatori.

A més, s’han impulsat diversos projectes de millora dels edificis, d’increment de confort i d’aïllament a l’escola bressol La Romànica i a les escoles Joan Maragall i La Floresta. S’han modificat les calderes de 8 escoles i del Centre Cívic del Poblenou. I s’han substituït els sistemes de climatització dels edificis Catalunya, de les oficines del Parc Central i de la seu de l’ajuntament a la plaça de Sant Roc.

El resultat de la política municipal en els últims tres anys és que s’ha aconseguit reduir el consum d’electricitat en un 8,7%. I el 2017 es van poder estalviar 525 mil euros de consum elèctric respecte al 2016, malgrat l’augment del personal municipal.

Notícies relacionades

Per la seva part, Xavier Guerrero, regidor d’Espai Públic, va afirmar que “recentment aprofitem els manteniments rutinaris que fem als equipaments municipals per treballar també en termes d’eficiència energètica. D’aquesta manera, sumem dues accions rellevants en una única intervenció”.

Més notícies de Sabadell

Temes:

Electricitat