Servei públic

Diverses organitzacions ciutadanes de Sabadell rebutgen l'ERO de Smatsa

Una plataforma veïnal recolza l'Ajuntament, que ha anunciat la intervenció de l'empresa per evitar els 43 acomiadaments

icoy36923393 sabadell basura170118183047

icoy36923393 sabadell basura170118183047

2
Es llegeix en minuts
ACN

La plataforma Stop Acomiadaments i Corrupció a Smatsa, integrada per diverses organitzacions ciutadanes de Sabadell, emet un comunicat de recolzament als treballadors de l’empresa i a l’Ajuntament de Sabadell.

Smatsa és la concessionària del servei de neteja i recollida de residus. La direcció està presumptament implicada, juntament amb la seva matriu corporativa Vendez, antics membres de la direcció del PSC de Sabadell i ex alts càrrecs municipals, en el cas Mercuri, segons la jutge que instrueix el cas.

Al mig de tot això, Smatsa vol presentar un expedient de regulació d’ocupació (ERO) per acomiadar 43 treballadors i modificar substancialment les condicions de treball d’uns altres 36 empleats més.

L’Ajuntament de Sabadell, de cara a poder resoldre el conflicte, ha obert un procés d’intervenció municipal de l’empresa concessionària, que podria finalitzar el 21 de desembre amb la intervenció pública de Smatsa i de la gestió del servei de neteja i recollida de residus.

L’actual govern municipal va encarregar el 2017 una auditoria externa sobre l’estat de prestació d’aquest servei. El resultat de l’auditoria va detectar l’“incompliment per part dels serveis que ha de prestar l’empresa concessionària i la facturació d’uns serveis que no es presten”.  

Serveis no prestats per valor de 35 milions

L’Ajuntament de Sabadell calcula que el valor delsserveis no prestats per Smatsa supera els 3,5 milions d’euros d’un contracte agregat per valor d’uns 20 milions. Davant d’aquesta actuació de l’actual equip municipal, l’empresa no només no ha complert els requeriments municipals, sinó que ha interposat diversos contenciosos contra els acords del consistori i diverses querelles criminals contra l’alcalde, altres responsables municipals i representants sindicals.

La direcció de l’empresa es defensa dient que per poder complir els requeriments de l’Ajuntament fa falta que la corporació municipal “modifiqui a l’alça” la concessió municipal en 1,2 milions d’euros més.

Pressionar l’Ajuntament

Smatsa respon a la pressió de l’Ajuntament amb l’amenaça de presentar un ERO per acomiadar 43 treballadors i la modificació substancial de les condicions laborals de 36 persones més.

L’Ajuntament acusa la direcció de Smatsa d’incomplir la lletra de la concessió que en el plec presentat l’empresa es comprometia a un progressiu augment de la plantilla de treballadors per fer front a les necessitats del servei de neteja i recollida de residus de la ciutat. El consistori denuncia que no només la plantilla no s’ha ampliat, sinó que s’ha reduït en 50 persones.

La plataforma Stop Acomiadaments i Corrupció a Smatsa es posiciona a favor dels treballadors, rebutjant l’ERO que vol presentar l’empresa concessionària i a favor de l’equip municipal, al qual demana que no cedeixi en les pretensions i xantatges de la direcció.

Notícies relacionades

La plataforma també recolza l’Ajuntament en la seva actuació d’obrir un procés d’intervenció municipal a Smatsa, que podria acabar en mans de l’equip municipal el pròxim 21 de desembre.

Més notícies de Sabadell

Temes:

Acomiadaments