INVESTIGAT PER PREVARICACIÓ

L'exalcalde de Sabadell, després de declarar pel 'cas Mercuri': "Em considero tan innocent com el primer dia»

L'exalcalde del PSC Manuel Bustos ha comparegut davant de la jutge per donar explicacions sobre les suposades irregularitats en l'adjudicació de serveis a Smatsa

Segons la magistrada Beatriz Faura, la companyia de serveis de neteja hauria finançat il·lícitament actes electorals socialistes a canvi de contractes

L'exalcalde de Sabadell, després de declarar pel 'cas Mercuri': "Em considero tan innocent com el primer dia»
2
Es llegeix en minuts
ACN

L’exalcalde de Sabadell, Manuel Bustos, s’ha mostrat "molt content" després de declarar aquest matí davant de la jutge Beatriz Faura per la peça 28 del 'caso Mercuri', relatiu a les suposades irregularitats en l’adjudicació de serveis municipals al’empresa de serveis de neteja i aparcament Smatsa.

La magistrada responsable del cas investiga si entre el 2009 i el 2012 va existir "un entramat delictiu que es desenvolupava de forma concertada, organitzada i continuada en el temps". Segons aquesta tesi, l’empresa Smatsa, del grup Vendex, hauria finançat irregularment actes electorals del PSC, principalment a Sabadell, a canvi d’adjudicacions de serveis municipals a diverses localitats de la comarca.

L’empresa també hauria contractat amics dels funcionaris i militants i fins i tot els hauria regalat viatges.

"Tan innocent com el primer dia"

"Estic molt tranquil amb la meva consciència i em considero tan innocent com el primer dia", ha reiterat Bustos, que ha afirmat que no porta els comptes de les vegades que ha hagut de comparèixer davant de la justícia pel ‘cas Mercuri’. "No em preocupa, la veritat", ha assenyalat.

Aquest dilluns també ha declarat davant de Beatriz Faura el germà de l’exalclade i antic regidor d’Espai Públic, Paco Bustos, que ha entrat i sortit per la porta posterior de l’edifici judicial per esquivar la premsa.

Així mateix, va comparèixer l’antic director de l’Àrea de Relacions Ciutadanes i Espai Públic, Xavier Izquierdo.

Adjudicació de 20 milions d’euros

La investigació d’aquesta peça es va iniciar a partir de les presumptes irregularitats detectades en l’adjudicació del servei de neteja viària i la recollida d’escombraries de Sabadell a l’empresa Smatsa, membre del grup Vendex, quan Manuel Bustos era alcalde de la ciutat i que ascendeix a 20 milions d’euros.

En la interlocutòria, la jutge explica que l’entramat estava format per membres del PSC i funcionaris que facilitaven l’adjudicació de contractes al grup d’empreses de Vendex, tant a l’Ajuntament de Sabadell com en altres de pròxims, com els de Montcada i Reixac i Barberà del Vallés, tots liderats per alcaldes socialistes pròxims a Bustos.

A canvi d’aquests favors, Smatsa hauria pagat viatges a diversos funcionaris i el grup Ventex hauria retirat multes de la zona blava, entre altres contraprestacions.

Tràfic d’influències, prevaricació i suborn

Una de les aportacions més destacades i que segons la jutge ha quedat acreditada són els 100.000 euros que Vendex hauria donat per finançar un acte de la campanya municipal de Manuel Bustos l’any 2011. Aquesta quantitat no s’hauria comptabilitzat ni declarat.

Notícies relacionades

Segons la magistrada, els investigats podrien haver comès tràfic d’influències, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets, suborn, falsificació documental, frau electoral i blanqueig de capitals.

Més notícies de Sabadell a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA