Pressupostos municipals

Sabadell presenta un pressupost de 204 milions per executar grans projectes pendents

Habitatge, salut i educació universal, energia i espais públics constitueixen les bases del dret a la ciutat

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, presenta els pressupostos municipals per al 2018. 

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, presenta els pressupostos municipals per al 2018.  / PERIODICO

5
Es llegeix en minuts
L.M. / ACN

L'Ajuntament de Sabadell encara aquest 2018 amb l'objectiu de portar a terme una transformació profunda de la ciutat. Així ho ha anunciat l'alcalde, Maties Serracant, durant la presentació dels pressupostos municipals, que aquest exercici s'incrementen un 18% respecte al 2015, arribant als 204 milions d'euros.

“Malgrat la Llei Montoro, seguirem sent expansius”, assegura Serracant, que destaca l'increment en recursos humans, arribant a la contractació de 64 persones i assolint la xifra de 1.500 treballadors municipals el 2019, 100 més que el 2015. Això es notarà en l'àmbit de l'emergència social, però també a la Policia Municipal, seguint amb l'objectiu de crear un cos de proximitat.

Al mateix temps s'invertiran gran part dels recursos a reduir la despesa energètica i la contaminació i es crearà un edifici que pràcticament no emetrà emissions al barri de Gràcia i que acollirà l'Oficina d'Entitats.

Serracant afegeix que aquest 2018 el govern local comptarà amb 9,5 milions d'euros cofinançats per la Comissió Europea i procedents de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat. Aquesta aportació es destinarà a inversions alineades amb objectius vinculats en matèria de sostenibilitat. “Perseguim la promoció de l'activitat econòmica a la ciutat i la cohesió social, íntimament vinculades als projectes de ciutat que té el Govern”, explica l'alcalde.

Serracant destaca que durant aquests anys de mandat s'ha hagut de treballar intensament per definir un projecte per a la ciutat, ja que l'anterior executiu del PSC no n'havia dibuixat cap. Retreu així les crítiques que des de diversos partits de l'oposició s'han dirigit a l'executiu local per una suposada falta d'acció a la ciutat. “Actuacions que anàvem preveient des de finals del 2016 veuran la llum ara i algunes acabaran el 2018, un any de transformació profunda en espais clau de la ciutat”, apunta l'alcalde.

En aquesta llista figuren zones com el Vapor Cusidó, reivindicat com una plaça nova al cor del barri de la Creu Alta, però també les remodelacions dels parcs del Nord i de les Aigües. Quedaran pendents la remodelació integral del centre, que s'ha de sotmetre a una reforma per ampliar l'àrea dedicada als vianants en detriment del cotxe, així com la finalització dels canvis en matèria de trànsit a la corona dels districtes 1 i 2.

Sabadell 2030, una estratègia de ciutat

“Aquest 2018 és l'any clau per veure els resultats de l'acció que aquest Govern de Transformació ha estat fent aquests dos anys i per començar a visibilitzar com s'està produint aquesta transformació de ciutat”, insisteix Maties Serracant, qui recorda que “les polítiques del Govern de transformació van més enllà d'un mandat, responen a una estratègia per a la implementació de projectes de planificació de ciutat”.

Així, el pla de mandat se sustenta sobre sis pilars bàsics, entre entre els quals destaca l'Estratègia Sabadell 2030. Aquesta vol posar les bases per a la ciutat de la pròxima dècada i s'enfoca, al seu torn, en cinc línies de treball. Entre aquestes, la universitat, amb una aposta clara per la seva consolidació amb accions concretes com la plasmació de diferents convenis que permetin la realització de nous estudis d'educació superior a la ciutat.

“Estem treballant conjuntament amb la UAB perquè fem una aposta clara, no només per consolidar el campus que té a Sabadell, sinó per anar molt més enllà i incrementar aquesta presència, però també volem potenciar la col·laboració i la investigació amb altres universitats com la UPC o la URL”, explica Serracant.

L'estratègia Sabadell 2030 també fa una mirada al Vallès Occidental, ja que pretén treballar conjuntament amb els municipis de la comarca i consolidar el debat metropolità amb una àrea metropolitana del Vallès com a espai compartit on treballar temes comuns, com els parcs agroforestals, la mobilitat, els polígons d'activitat econòmica i alguns serveis essencials.

Aspectes com la rebaixa dels consums en els equipaments, l'eficiència energètica, la construcció del primer edifici ‘Nearly Zero Emissions, i l'aplicació de polítiques de mobilitat sostenible -amb nous carrils bici, la renovació de la flota d'autobusos i més espais per a vianants, entre d'altres- són alguns dels projectes i accions inclosos en la línia de treball contra el canvi climàtic que pretén anar cap a una ciutat més autosuficient.

Mantenir polítiques actives d'ocupació

L'ocupació i el teixit productiu, amb l'aplicació de polítiques per a la millora dels polígons d'activitat econòmica, la potenciació dels plans d'ocupació i formació i de les polítiques d'ocupació de l'administració pública, és un altre dels punts bàsics d'aquesta estratègia per a la ciutat.

Actualment hi ha un 100% d'ocupació a les naus de la Zona Industrial de Can Roqueta, “dinàmica amb què volem aconseguir donar impuls a altres polígons com el de Gràcia o, especialment, els que estan fora del teixit urbà”, afirma l'alcalde, que, a més, destaca que “el maig de 2017, per primera vegada a Sabadell, l'atur es va situar per sota de les 14.000 persones, fet que no passava des de 2008. Tot i que encara hi ha més de 13.000 persones en situació d'atur, motiu pel qual hem de continuar incidint en les polítiques actives d'ocupació, però estem en el bon camí”.

Una altra de les línies de treball de l'estratègia Sabadell 2030 se centra en la vivenda, a augmentar el parc municipal de lloguer indefinit i a regular els preus de mercat, perquè “la vivenda no és una mercaderia, sinó un dels pilars fonamentals del dret a la ciutat”, manifesta Serracant.

Així, per exemple, des de la Regidoria d'Habitatge  s'apliquen polítiques actives per a la mobilització del parc de vivendes, on l'Ajuntament ha imposat ja les primeres multes als grans propietaris de pisos buits i està treballant en la inspecció de 755 vivendes més.

Notícies relacionades

Per últim, la ciutat dels parcs, un projecte que pretén connectar tots els espais oberts de la ciutat, des dels parcs urbans com el del Nord, el parc de les Aigües, el parc de Can Gambús, el de Can Feu, el parc Catalunya, el del Taulí i el parc Central, fins a espais oberts metropolitans com el Parc Fluvial del Ripoll, l'Agrari del Vallès l'Agroforestal o la Zona d'Horta Ripoll.

Més notícies de Sabadell