Referèndum

Sabadell aprova una moció en suport a la declaració d'independència

La proposta ha comptat amb els vots d'ERC, Crida per Sabadell, CiU i els dos regidors no adscrits

foto 3268352

foto 3268352

2
Es llegeix en minuts
ACN / SABADELL

L'Ajuntament de Sabadell dona llum verda a una moció en suport a la declaració d'independència firmada pels 72 representants de Junts pel Sí i la CUP al Parlament el 10 d'octubre. La proposta recorda que, “malgrat les actuacions repressives exercides per part de l'Estat espanyol”, l'1 d'octubre es va poder votar i remarca que a Sabadell van exercir el seu dret a vot 62.896 electors.

D'aquesta manera, el consistori es compromet a traslladar aquest compromís a la Generalitat, el Parlament, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis. La moció ha comptat amb els vots a favor dels grups que han presentat el text, ERC, Crida per Sabadell, CiU i els dos regidors no adscrits. Hi han votat en contra Unitat pel Canvi, Guanyem Sabadell, PSC, PP i C’s.

La proposta va arribar a última hora del ple de dimecres passat de la mà dels tres partits sobiranistes amb representació a l'Ajuntament de Sabadell. Els portaveus d'ERC, CiU i Crida per Sabadell han defensat els resultats del referèndum assegurant que Catalunya està vivint un “moment històric”. En aquest sentit s'ha expressat el portaveu d'ERC, Juli Fernàndez, qui ha afirmat que el “naixement de la República catalana ha sigut defensat i guanyat davant l'hostilitat de l'Estat espanyol”.

El líder del grup municipal de CiU, Carles Rossinyol, ha assegurat que el referèndum “va ser una cosa real, va passar” i ha considerat que l'Estat espanyol està “malalt d'odi” cap a Catalunya. “Sembla un Estat del segle XIX reprimint un poble del segle XXI”, ha valorat.

Per la seva banda, el portaveu de Crida per Sabadell, Lluís Perarnau, ha valorat que “ha arribat el moment d'iniciar la construcció del que el poble català ha estat anhelant des de fa temps”.

El regidor no adscrit Lluis Monge, antic PSC, ha titllat els agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil de “mercenaris” i ha assenyalat que l'executiu de Mariano Rajoy ha apostat per “un model de repressió i guerra bruta contra un model català d'intel·ligència i reflexió”.

Ciutadans i PP han criticat que el Govern hagi actuat al marge de la legalitat. “Violant totes les lleis democràtiques s'ha dedicat a governar per una sola part de Catalunya”, ha considerat Esteban Gesa (PP), qui ha dit que només pot existir diàleg dins de la legalitat.

José Luís Fernández, portaveu de C’s, ha assenyalat que amb el text d'aquesta moció “sembla que s'hagi retrocedit mil anys en el temps”. Així mateix, ha criticat la declaració que es va firmar el 10 d'octubre al Parlament perquè “diuen que és dels representants del poble de Catalunya i amb la resta que passa, que no ho són?”, s'ha preguntat.

Per la seva banda, Unitat pel Canvi i Guanyem Sabadell han tornat a demanar diàleg i s'han mostrat en contra de les decisions unilaterals. Josep Ayuso, del PSC, ha defensat no ser independentista, tot i que ha remarcat que “sembla un pecat avui dia”. El socialista ha assenyalat que el referèndum “no va tenir garanties suficients” i ha advertit que el procés no està apropant Catalunya a Europa.

Notícies relacionades

El text ha obtingut 13 vots a favor i 13 en contra, de manera que l'alcalde, Maties Serracant, ha fet valer el seu vot de qualitat i ha decantat la balança a favor del sí.

Més notícies de Sabadell