Cultura

Els museus municipals de Sabadell aposten per exposicions sobre disseny i la història tèxtil

El Museu d'Història inaugura 'El perquè d'un museu tèxtil a Sabadell' i el Museu d'Art recupera la figura de 'Magem incandescent'

sabadell

sabadell / Juanma Pelaez

3
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / SABADELL

Els dos museus municipals de Sabadell han inaugurat aquest cap de setmana noves exposicions. Així, el Museu d'Història de la ciutat proposa una reflexió sobre ‘El perquè d'un museu tèxtil a Sabadell’, amb una mostra que es podrà visitar fins al 18 de febrer del 2018, i el Museu d'Art ens acosta al dissenyador i interiorista ‘Magem incandescent’, amb un muntatge visitable fins al 22 de gener.

L'exposició del Museu d'Història és un dels projectes seleccionats en el procés participatiu "Construint ciutat". L'ha realitzat l'Associació de Professionals i Amics del Tèxtil de Sabadell i l'ha comissariat Sebastià Serra Rof, membre de l'associació.

La mostra té per objectiu ensenyar el pes de la indústria tèxtil llanera a la ciutat a través de repàs històric que posa de manifest que Sabadell avui és, en part, el resultat de més de 150 anys en els quals molts ciutadans han estat vinculats a aquesta indústria. D'aquesta manera queda plenament justificada l'existència d'un museu tèxtil a la ciutat.

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, ha agraït l'esforç de l'Associació i de totes les persones que han fet possible l'exposició i ha afirmat que "el Ple municipal ja es va comprometre amb el projecte del museu tèxtil a Sabadell, ara cal buscar finançament i posar-lo en marxa". I ha afegit que "la indústria tèxtil és el principal fil conductor que explica la Sabadell actual, d'aquí la importància de recuperar el patrimoni que ha deixat i mostrar-lo a les noves generacions".

L'exposició dedica un apartat al Vapor Piss, on inicialment havia d'anar el museu tèxtil, un altre al fons de mostraris del MAS, que comprèn més de quatre mil documents catalogats procedents de més de 30 empreses sabadellenques. Però el gruix de la mostra es dedica a explicar la història de la indústria tèxtil a la ciutat.

Així, es parla de la importància del Ripoll i dels molins, a més de les organitzacions que molt aviat s'organitzen, com el Gremi de Pelaires, fundat el 1559. Es relata la importància del vapor com a font d'energia i la construcció els grans vapors, posant també èmfasi en la segona revolució industrial, l'electricitat.

Anàlisi del context històric

La guerra civil, els anys d'autarquia i els canvis econòmics dels anys cinquanta mereixen una atenció especial. I també el creixement dels anys seixanta i principis dels setanta, fins a arribar a la crisi de la ciutat industrial i la seva transformació en una ciutat de serveis.

Montserrat Chacon, regidora de Cultura, assegura que "aquesta exposició era necessària perquè ajuda a recuperar la memòria del passat tèxtil de la ciutat i tots els coneixements que en tenim. A més, és un projecte de futur".

Al museu, i acompanyant l'exposició, hi haurà un petit teler mecànic realitzat per Agustín Bellver Sanmartí. Aquest teler ha ingressat recentment al Museu d'Història gràcies a la donació que han fet les seves filles, Asunción i Eva Bellver. A més, mentre l'exposició estigui al museu es farà funcionar el teler i es programaran diverses demostracions del seu funcionament.

‘Magem incandescent’

L'exposició del Museu d'Art està dedicada a Josep Maria Magem (Sabadell, 1941-2017), un decorador que cap al 1960 va evolucionar cap a l'interiorisme i el disseny industrial en un context molt incipient d'aquesta disciplina. Del seu treball, desenvolupat en la rebotiga del seu establiment amb un equip de professionals, es detecten alguns trets que, d'una forma més o menys conscient, van venir condicionats pel context de la ciutat industrial i perifèrica, on el disseny era una disciplina desconeguda.

La seva producció es desenvolupa i comprèn entre els primers anys del 1960 i el 2012. En el terreny de l'interiorisme comercial, així com en el dels stands, hi ha una vinculació directa amb la ciutat, ja que els establiments locals passen a ser part del paisatge urbà, igual que les indústries locals quan exposen fora, i es converteixen en marca de ciutat.

L'exposició i el catàleg són obra de Guillermo Celada, historiador de disseny. La mostra es complementa amb diferents activitats de difusió.

Notícies relacionades

Maties Serracant, alcalde de Sabadell, ha afirmat que "Magem va crear infinitat d'elements del paisatge urbà, però era un desconegut per al gran públic. Ara, el comissari ha portat a terme un ampli treball d'investigació amb el qual ha creat una obra d'una altra obra".

Més notícies de Sabadell

Temes:

Museus Art