aclariment de sanitat

Fase 3: mobilitat entre províncies, sí, però no trasllat entre autonomies

El trasllat entre comunitats no es produirà fins que s'arribi a la «nova normalitat»

undefined53306798 graf296  madrid  03 05 2020   el ministro de sanidad  salvad200503222601

undefined53306798 graf296 madrid 03 05 2020 el ministro de sanidad salvad200503222601 / Jose Maria Cuadrado Jimenez

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Les autonomies podran determinar la mobilitat entre les seves províncies en la fase 3 de la desescalada del coronavirus, però el trasllat entre diferents comunitats no es produirà fins que s’assoleixi la «nova normalitat», tal com ha aclarit el ministre Salvador Illa. Sanitat ha precisat així, després de la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, les paraules del seu homòleg de Transports, José Luis Ábalos, al recalcar que les autonomies passaran a tenir «governança plena» i podran decidir si permeten la mobilitat entre les unitats territorials de la seva pròpia zona.

Segons el Govern central, el que va assenyalar Ábalos és que ara les autonomies podran arribar a la nova normalitat quan vulguin, per la qual cosa elles mateixes podran estar un dia en fase 3 i al següent ja en la nova normalitat i moure’s lliurement.

«Correspon als presidents de les comunitats autònomes l’adopció de passar a la nova normalitat», ha remarcat el ministre.

Notícies relacionades

Illa ha insistit que és «imprescindible seguir al peu de la lletra» les recomanacions d’higiene i protecció i ha avançat que l’obligació de l’ús de la mascareta continuarà vigent quan s’arribi a la nova normalitat, igual com serà encara essencial mantenir la distància de seguretat de dos metres per evitar contagis.

El titular de Sanitat ha avançat que el Govern està buscant l’«instrument jurídic més apropiat per preservar» durant la nova normalitat «tot el que sigui necessari» per evitar contagis.  Ha precisat, a més, que la desescalada no s’ha accelerat fins ara, ja que s’han mantingut els terminis de 14 dies i s’ha avaluat l’evolució de l’epidèmia per permetre els canvis de fase.