L'Escala, Sant Pere, Roses i Llançà descarten aplicar controls d'accés a les platges

Els municipis apel·len a la responsabilitat dels banyistes i preveuen la contractació d'agents cívics per fer complir el protocol

zentauroepp49585116 l  escala   escala platja de riells  socorrista 27 08 2019 f190828175241

zentauroepp49585116 l escala escala platja de riells socorrista 27 08 2019 f190828175241 / JOAN CASTRO ICONNA

2
Es llegeix en minuts
Anna Font

Els municipis costaners de l’Alt Empordà també estudien com s’adaptaran a les recomanacions del Ministeri de Sanitat per obrir les platges, que deixen en mans dels ajuntaments el control de l’aforament i la distància social, tal com informa el ‘Diari de Girona’, diari del grup Prensa Ibérica. L’Escala, Sant Pere Pescador i Roses descarten sectoritzar les platges, i en el cas de Llançà encara s’està analitzant si fer-ho a les més grans (Canyelles, el Port i la Farella). Però als quatre municipis es veu inviable fer-hi controls d’accés. S’apel·la a la responsabilitat dels banyistes i es preveu la contractació d’agents cívics per fer complir el protocol.

En el cas de Sant Pere Pescador, amb prop de set quilòmetres de platja, l’alcalde, Agustín Badosa, considera que és prou extensa perquè no s’hi produeixin aglomeracions. Amb aquestes dimensions, Badosa assegura que no es veuen capaces de controlar-ne tots els accessos i que requeriria una gran infraestructura i mitjans que ho fan «inviable». Per això, apel·la a l’«autoresponsabilitat dels usuaris» i recorda que «mai» han tingut problemes de saturació.

En una situació similar es troba Roses, que també gaudeix d’una gran extensió de platja. «Fer-hi un control d’accés significa tancar tota la platja i evitar les aglomeracions al punt d’entrada. Ho veiem inviable», diu l’alcaldessa, Montse Mindan, que assegura que amb la capacitat de platja que disposen no n’hauran de regular l’accés i que «hi cap tothom». S’hi instal·laran cartells, es contractarà personal i s’intensificarà la neteja tant a la sorra com als elements que conformen la platja (passarel·les i dutxes). Tot això superaria els 300.000 euros, segons ha explicat l’alcaldessa. «La platja és un element bàsic per al nostre turisme», argumenta.

A l’Escala qualifiquen d’«autèntica barbaritat» controlar les platges amb l’actual plantilla de la Policia Local. «No podem tenir un agent a cada platja», diu l’alcalde, Víctor Puga, que considera que intentar regular l’entrada i sortida de banyistes seria com posar «portes al camp». L’ajuntament està ultimant un protocol d’actuació, així com la contractació d’una desena d’agents cívics, per fer complir la distància de seguretat. A més, també s’instal·laran plafons informatius a les platges on es recordaran les recomanacions als banyistes. Puga calcula que tot això tindrà un sobrecost d’uns 70.000 euros.

Notícies relacionades

Les platges són el principal potencial turístic de la zona, tal com recorda l’alcalde de Llançà, Francesc Guisset, i és per això que els municipis del litoral empordanès combinaran el seu ús lúdic amb el compliment de les garanties de seguretat i salut. A Llançà estan encara estudiant si dividiran en parcel·les les platges de Canyelles, el Port i la Farella, que són les tres més extenses que té el municipi. La resta són petites cales on el compliment de les mesures recaurà sobretot en la responsabilitat dels usuaris. «Poc podem fer més enllà d’instal·lar-hi senyals que recorden les prevencions», assegura Guisset, i recorda que considera que «és una qüestió de seguretat personal i col·lectiva». «Si la gent es pren massa llibertats, podem tornar a la fase 0», alerta.

Si dilluns la regió sanitària de Girona passés a la fase 2, les platges quedarien obertes, però encara així els municipis creuen que fins que no es permeti la mobilitat entre províncies (o regions sanitàries) i s’obri la frontera, l’afluència serà residual. Confien que per quan arribi el gruix important de visitants ja disposin de totes les mesures preventives que ara estan preparant, és a dir, quan tot el país arribi a la fase 3 del procés de desescalada a finals de juny.