només en casos excepcionals

Sanitat podrà suavitzar les restriccions d'entrada de creuers

Aquest alleujament beneficia també les embarcacions d'esbarjo estrangeres que no tinguin el seu port d'estada a Espanya

S'adoptaran «totes les mesures necessàries de control sanitari» per evitar que suposin un risc per a la població local

zentauroepp51427505 18 12 2019  barcelona   crucero cruceros        creuer costa200521113128

zentauroepp51427505 18 12 2019 barcelona crucero cruceros creuer costa200521113128 / ROBERT RAMOS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Ministeri de Sanitat podrà «excepcionalment» aixecar les restriccions d’entrada en ports espanyols dels barcos de passatge tipus creuer i de les embarcacions d’esbarjo estrangeres que no tinguessin el seu port d’estada a Espanya, segons recull el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) aquest dijous.

Aquesta ordre del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana habilita Sanitat a aixecar excepcionalment aquestes restriccions, «que hauran de ser autoritzades» i per a les quals s’adoptaran «totes les mesures necessàries de control sanitari» amb l’objectiu d’evitar que suposin un risc per a la població del país.

Aquesta ordre serà d’aplicació des d’aquest dijous fins a l’acabament de l’estat d’alarma, incloses les seves pròrrogues o fins que existeixin circumstàncies que justifiquin nova ordre ministerial que modifiqui la present.

El Ministeri de Transports va dictar una ordre dimarts passat per la qual es manté la prohibició d’entrada a ports espanyols de barcos de passatge tipus creuer procedents de qualsevol port. Aquesta prohibició, que fins ara havia sigut prorrogada en dues ocasions, serà vigent en principi fins que finalitzi l’estat d’alarma.

També com a mesura preventiva, l’ordre de Transports tampoc permet recalar en port espanyol els barcos i embarcacions d’esbarjo estrangeres que no tinguin el seu port d’estada a Espanya, tret de les que entrin només amb tripulació professional a bord.

L’Executiu remarca que la Comissió Europea, en una comunicació datada el 13 de maig, assenyala que «els brots previs de Covid-19 en barcos de creuer han posat de manifest l’especial vulnerabilitat dels entorns tancats durant els viatges llargs.

Abans que les embarcacions de creuer reprenguin les seves operacions, els operadors de barcos han d’establir procediments estrictes per reduir el risc de contagi a bord i per proporcionar assistència mèdica adequada en cas de contagi».

Notícies relacionades

En aquest sentit, el Govern apunta que l’«encara complexa situació i la naturalesa imprevisible i dinàmica de la seva evolució, així com les directrius i recomanacions de la Comissió», desaconsellen l’aixecament de la restricció d’entrada de creuers a ports espanyols mentre els operadors no estableixin procediments «estrictes» per reduir el risc de contagi a bord i els ports en la seva ruta puguin, en cas de necessitat, organitzar-se perquè els viatgers i els membres de la tripulació rebin tractament mèdic i es puguin dur a terme repatriacions i canvis de tripulació.