Mobilitat

Rubí restringeix el pas de vehicles pesats per l’avinguda de l’Estatut

  • Aquesta mesura és un pas més cap a la pacificació d’una via que des del maig del 2019 és de titularitat municipal

Rubí restringeix el pas de vehicles pesats per l’avinguda de l’Estatut

Ayuntamiento de Rubí

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’alcaldessa de Rubí (Vallès Occidental), Ana María Martínez, va firmar dijous passat el decret d’alcaldia mitjançant el qual es restringeix el pas de vehicles amb un pes màxim autoritzat (MMA) de 3.500 kg per l’avinguda de l’Estatut. Segons expliquen des de l’Ajuntament de Rubí, queden exempts d’aquesta restricció els autocars, autobusos i vehicles de serveis.

«Segons el decret, aquesta restricció està justificada per raons de seguretat i pacificació de la via. El d’aquest dijous és un pas més per convertir aquesta carretera en un carrer integrat dins el nucli urbà», defensen des del govern local.

La demanda pel canvi de titularitat de l’avinguda de l’Estatut va començar molts anys abans i és una reclamació històrica dels veïns que viuen a les dues bandes de la via. La pressió va donar fruit el 10 de gener del 2019, quan el director general d’Infraestructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Javier Flores, es va comprometre a possibilitar el canvi de titularitat de l’avinguda de l’Estatut.

Un mes després, remarquen des de l’Ajuntament de Rubí, el ple de febrer del 2019 va aprovar per unanimitat sol·licitar formalment a la Direcció General d’Infrastructures de Mobilitat de la Generalitat de Catalunya el traspàs de titularitat a favor del consistori. En la sessió plenària ja es va marcar que l’objectiu del canvi de titularitat d’aquest tram de la BP-1503, que ostentava la categoria de carretera, era convertir-se en un carrer integrat a la trama urbana. La ratificació pel canvi de titularitat la va fer oficial la Generalitat de Catalunya el maig del 2019.

El primer pas d’aquest projecte estratègic de transformació va ser el canvi de titularitat, seguit de la rebaixa de velocitat màxima a 30 km/h. L’ajuntament ha encarregat la redacció de la primera fase del projecte d’obra, en el tram comprès entre la plaça de l’Agricultura i el carrer de Galícia –la façana del parc de Ca n’Oriol–, que suposarà una pacificació de la via, amb la incorporació d’un carril bici.

Descarregar el trànsit del centre

L’avinguda de l’Estatut es va inaugurar el 1974 amb la voluntat de descarregar de trànsit el centre de la ciutat, com una variant de la carretera BP-1503 (de Gràcia a Manresa) que connectava Rubí amb Sant Cugat i Terrassa. Al llarg de les dècades posteriors, Rubí va anar creixent i es van desenvolupar sectors residencials i industrials situats a la banda est d’aquesta carretera, fins arribar a la configuració actual del municipi. Actualment, la BP-1503 ha quedat integrada dins la ciutat i constitueix l’avinguda de l’Estatut.

Notícies relacionades

Ara, l’ajuntament ha instal·lat dos senyals de prohibició de pas de camions a les dues bandes de la via indicant la restricció de passada, així com les rutes alternatives, com són l’AP-7 i la C-16.

Llegeix totes les notícies de Rubí a EL PERIÓDICO Rubí