Actuació davant una necessitat

Rubí disposa d'un nou servei d'atenció i orientació per a persones refugiades

A través dels serveis municipals i la feina d'entitats solidàries locals, el consistori ha detectat la necessitat d'oferir una resposta específica per a aquest col·lectiu que arriba a la ciutat

A més d'assessorar-les, es farà un diagnòstic de la situació amb una identificació de perfils d'asil i refugi que doni lloc a una millora en els protocols d'actuació i derivació en el municipi

image-2

image-2

4
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Ajuntament de Rubí, a través d’un conveni firmat amb la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), ha posat en marxa un nou servei d’atenció, orientació i derivació de persones refugiades des d’on, a més d’assessorar les persones usuàries, es farà un diagnòstic de la situació social del col·lectiu amb una identificació de perfils d’asil i refugi que doni lloc a una millora en els protocols d’actuació i derivació en el municipi, així com a una més acurada detecció de necessitats. També es fan tallers informatius i formatius. 

El servei recull el compromís de la moció de recolzament a l’acollida de la població refugiada víctima de conflictes armats al Mediterrani que va impulsar el Consell Municipal de Cooperació en col·laboració amb l’Associació Catalana de Municipis, el Fons Català de Cooperació i la Federació de Municipis de Catalunya i que el Ple de l’Ajuntament de Rubí va aprovar per unanimitat l’1 d’octubre de l’any 2015.

Actuació davant una necessitat

A través del Servei de Primera Acollida i el Servei d’Atenció a la Mobilitat Internacional (SAMI), que el consistori ofereix des del 2016, i gràcies a la feina d’entitats locals com Rubí Solidari, Rubí Acull, l’Associació de veïns de Les Torres, Càritas i Creu Roja, el consistori ha detectat la necessitat d’oferir una resposta específica per a les persones refugiades que arriben a Rubí. «Tenim l’obligació i l’objectiu, com a govern i com a ciutat, d’acompanyar les persones que més ho necessiten i el col·lectiu de persones refugiades són persones en situació de vulnerabilitat», ha dit l’alcaldessa, Ana María Martínez Martínez.

El diagnòstic

A través del conveni amb la CCAR, es posa en marxa una fase de diagnosi que permetrà conèixer amb detall la situació, origen i necessitats de les persones refugiades que arriben a la ciutat. «Un dels problemes que hem detectat és precisament que, com que són persones fora dels circuits oficials, és difícil obtenir-ne dades. Sabem que un dels perfils de sol·licitants de protecció internacional que més ha crescut a Rubí és el de dones que fugen de la violència masclista, i també homes joves i famílies que fugen de la violència de les ‘maras’», explica el regidor de Ciutadania i Cooperació, Pau Navarro Cano. 

Aquesta fase de diagnosi implicarà els serveis municipals i les entitats que treballen amb persones refugiades en el municipi per identificar quines són les situacions actuals que requereixen abordatge i quin tipus d’assessorament, orientació i derivació se’ls pot oferir.

Paral·lelament a la diagnosi, aquesta setmana s’ha posat en marxa a l’edifici municipal del carrer Prim el servei d’atenció, orientació i derivació especialitzat en matèria de protecció internacional que obrirà els dimarts i dimecres de 16 a 19 hores. Des d’aquest servei, s’identificarà els perfils i les necessitats del col·lectiu per atendre-les adequadament o bé des del mateix servei o bé derivant-les a qui correspongui. 

Pascale Coissard, de la direcció de la CCAR, ha valorat la utilitat de la implantació d’un punt d’informació i orientació local: ‘L’experiència que tenim en altres municipis catalans és positiva. Es poden trobar respostes adequades a la idiosincràsia de cada municipi, així com a la creixent complexitat i els nombrosos obstacles que afecten el món del refugi en l’actualitat’.

Fer un perfil

El treball de diagnosi servirà per concretar el perfil de les persones refugiades però ‘a priori’ es donarà servei a potencials sol·licitadors de protecció internacional; persones i/o unitats familiars, sol·licitadores d’asil, refugiades, apàtrides i denegades de la protecció internacional; persones i/o unitats familiars sol·licitadores d’asil que no han entrat en el programa estatal; persones i/o unitats familiars residents al municipi que ja han esgotat el seu període d’estada en el programa d’acollida estatal i es troben en situació de vulnerabilitat i/o en risc d’exclusió social; i persones i/o unitats familiars que han vist denegada la sol·licitud de protecció internacional i que, per tant, es troben en situació administrativa no resolta. 

Totes les personis participants del projecte es troben en situació de vulnerabilitat (famílies amb menors a càrrec o monoparentals, embarassades, persones grans o amb algun tipus de discapacitat, dones en possible situació de violència masclista i persones que hagin patit algun tipus de discriminació per orientació sexual, hagin patit tortures, violacions o altres formes greus de violència psicològica, física i/o sexual).

La CCAR

La CCAR, entitat experta en el sector, gestiona punts d’informació i orientació de persones refugiades en diferents municipis catalans, a més de pisos d’acollida a tot el territori. Aquests allotjaments i punts d’informació s’han desenvolupat en el marc dels anomenats programes municipals d’asil, que es van crear com a complement del Programa d’acollida estatal i es desenvolupen en diferents municipis catalans compromesos amb l’acollida de les persones refugiades en l’àmbit local.

Aquests programes s’executen posant èmfasi en l’atenció a les persones amb criteris d’equitat, igualtat d’oportunitats, perspectiva transversal de gènere, respecte a la diversitat i individualitat. Els programes complementaris els gestiona un equip especialitzat que compta amb treballadors socials, educadors socials i tècnics d’integració social i s’articula i coordina amb els diferents serveis i equips especialitzats de la CCAR, amb psicòlegs, tècnics d’inserció i intermediació laboral, servei de llengües i traductors, entre d’altres.

Notícies relacionades

El conveni amb la CCAR implica una subvenció per finançar el projecte de 30.000 euros.

Més notícies de Rubí