VICTÒRIA COL·LECTIVA

La unió d'uns veïns de Rubí aconsegueix que renovin el lloguer i que continuïn a les seves cases

Llogaters de dos blocs de vivendes, juntament amb el Sindicat del Lloguer, han aconseguit un acord col·lectiu amb Medasil per la renovació dels contractes de lloguer

Segons expliquen des del sindicat, les pujades als nous contractes se situen entre el 0 i l'11% i els acords firmats tindran una vigència de 7 anys

47391961 2223169434608676 8105089649648599040 n

47391961 2223169434608676 8105089649648599040 n

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Sindicat del Lloguer de Rubí ha arribat a un acord col·lectiu amb el fons Medasil Desarrollos per la pujada del lloguer a les famílies dels blocs de vivendes de protecció oficial (VOP) que gestiona l’empresa al barri de Sant Jordi Parc de Rubí.

Després de gairebé un any de lluita, el sindicat i els veïns afectats han aconseguit que les respectives pujades se situïn entre el 0 i l’11%. Segons expliquen des del sindicat, en l’inici del conflicte, l’empresa gestora reclamava pujades d’entre el 40 i 100%, una cosa que moltes famílies no podien permetre’s. A més, mentre que en un origen s’oferien renovacions per entre 1 i 3 anys, finalment, seran contractes de 7 anys.

«Al tenir límits per ser pisos de protecció oficial, hi havia alguns lloguers que no pujaven gaire, però, d’altres, sí. Tot i així, vam decidir anar tots a una, malgrat que a algunes famílies els hauria anat bé l’acord inicial», relata Laura Pérez, una de les portaveus de la plataforma. «Hi havia un cas en el qual només apujaven 50 euros el lloguer, però no va firmar i va aguantar fins a aconseguir un acord col·lectiu. Van intentar dividir els veïns amb propostes individuals, però es van mantenir units», destaca.

Des del Sindicat del Lloguer, esperen que aquests acords es mantinguin en els contractes que venceran en els pròxims mesos.

Vivint en una oficina

Un dels punts que més va dificultar la consecució de l’acord va ser la renovació de les famílies que vivien a les oficines dels blocs, per les irregularitats que això comporta. «Va costar molt incloure-les en l’acord col·lectiu», remarca Pérez. Tot i que en un inici van lluitar per un lloguer raonable a l’oficina, finalment van aconseguir que Medasil oferís un dels pisos que havien quedat buits als blocs i abandonar així l’oficina.

És el cas de Noelia Moreno. Moreno estava vivint en una oficina amb la seva parella, quan va acabar el contracte. Medasil els demanava 260 euros més al mes i un contracte de tres anys. Van aconseguir que la pujada fos de poc més de 100 euros, però, finalment, es van decantar per traslladar-se a un dels pisos que eren buits i aconseguir un contracte per 7 anys.

Amb la firma de conveni, també va caure la demanda per venciment de contracte que Medasil havia interposat als veïns. «He tingut la demanda durant nou mesos; aquest desembre tenia el judici, tot i que ja la van retirar», explica Moreno. «No obstant, hem de seguir; compliran més contractes i s’ha de procurar que les pujades siguin justes», afegeix.

Més reclamacions

Pérez espera ara que no es desqualifiqui la protecció oficial dels pisos, que es revisin els errors trobats en l’IBI i també demana que es revisi la qualificació de les vivendes de protecció per zones «perquè a Rubí estan com en Barcelona».

Notícies relacionades

D’altra banda, seguint la línia que ja van comentar al gener, des del Sindicat del Lloguer de Rubí afirmen que «l’administració local no ens ha ajudat gens. Ens vam reunir una vegada, però no va arribar a bon port». Expliquen que la mateixa situació es va donar amb la Generalitat.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA