ORDENANCES FISCALS 2019

Rubí aprova de manera inicial les ordenances fiscals per al 2019, que preveuen una rebaixa de l'IBI del 2%

L'oposició ha retret a l'equip de govern la falta d'informació i de temps per valorar correctament la proposta

L'ordenança compta amb el suport de C's i els regidors no adscrits; VR ha votat en contra i la resta de grups s'han abstingut

image

image

4
Es llegeix en minuts

El Ple de l’Ajuntament de Rubí ha aprovat de manera provisional la propostad’ordenances fiscals i els preus públics per a l’exercici 2019, que inclou una reducció de l’impost de béns immobles (IBI) del 2%, la congelació de la resta de taxes i preus públics i el manteniment de les bonificacions existents.

La proposta del’equip de govern –el PSC i el regidor no adscrit Sergi García– ha comptat amb el suport de C’s i els regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Martín, Jonatan Cobo i Noelia Borque, mentre que ERC, Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i ICV s’han abstingut i Veïns per Rubí (VR) ha votat en contra.

La proposta inclou una rebaixa de l’IBI del 2% que situaria el tipus impositiu general en el 0,684% per als béns urbans i rústics, de manera que aquesta seria la segona reducció consecutiva de l’impost i situaria la xifra en “la més reduïda dels últims 29 anys”, segons va declarar en el Ple el regidor de l’Àrea de Serveis Centrals, Moisés Rodríguez.

Aquesta aprovació provisional suposa, a més, el manteniment dels preus i taxes municipals d’aquest any per al pròxim exercici i introdueix un increment de la bonificació del 75% al 95% en l’impost de construcció si s’incorporen sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar, la normativa de la qual ja no afectarà només les vivendes de més de 10 anys.

Una reducció "insuficient"

La proposta no ha convençut Veïns per Rubí, que ha votat en contra d’aquesta nova ordenança que considera “continuista” i que inclou una reducció reducció “insuficient” si es tenen en compte “les liquidacions pressupostàries amb superàvits de més de 10 milions d’euros que s’estan produint des de l’any 2012”.

El seu portaveu, Antoni García, va explicar en el Ple de dijous passat que aquesta reducció situaria Rubí “un 13,5% per sobre de la mitjana dels municipis de la comarca” quant al valor de l’IBI, una cosa que evidencia que Rubí és “un municipi car, amb una pressió fiscal elevada respecte al seu entorn”.

Cosa que, segons el portaveu municipal, no es reflecteix en "la qualitat dels serveis, ni en el manteniment de l’espai públic, ni en neteja, ni en equipaments, ni en inversions ordinàries planificades adequadament”. En relació amb l’afirmació de Rodríguez, el portaveu de VR assegurava que, tot i que és cert que l’impost se situa en el nivell més baix de les últimes dues dècades, no ho és si es té en compte l’evolució de la renda per càpita.

García va defensar, a més, algunes de les mesures plantejades per la formació relatives a les ordenances municipals, com la pujada de la quota d’escombraries a les vivendes sense residents, amb l’objecte de lluitar contra els pisos buits, o l’establiment de "bonificacions ambicioses" als qui utilitzin parcel·les o naus industrials de la ciutat actualment en desús i que generin, així, més llocs de treball en el municipi.

Falta de temps i informació

Per la seva banda, la regidora d’ICV, Annia García, va defensar l’abstenció del seu grup i va assegurar que “mai havíem tingut tan poc temps per accedir a la informació bàsica” relativa a “un tema tan important com són les ordenances fiscals”, motiu pel qual s’han vist obligats a votar “a cegues”i a no poder fer un vot “responsable i raonable”.

A més, la formació va criticar també la falta de propostes en matèria fiscal relatives a la vivenda i a altres qüestions, com els equipaments esportius o la publicitat inclosa a la ràdio municipal.

Circumstància que van recolzar des de l’AUP, el portaveu de la qual, Jordi Muntan, també va destacar la falta d’informació sobre els pressupostos per poder valorar adequadament les ordenances fiscals i va criticar la poca relació entre la modificació d’aquesta ordenança i la qualitat dels serveis públics de la ciutat.

El portaveu d’ERC, Xavier Corbera, va justificar l’abstenció del seu grup i va afirmar que, tot i que no rebutgen la rebaixa de l’IBI per part del govern, té el “defecte” que “està desvinculat de la capacitat econòmica” de les famílies, i per això una reducció universal no els afavoreix si no es redistribueix la renda segons la premissa que “qui més té, més paga”.

En aquesta línia, el regidor va assegurar que “és un bon titular dir que s’abaixen impostos”, però que la seva formació preferiria oferir “un titular que digui que hi ha una millora substancial dels serveis”. El partit reiterava, a més, a través de Twitter que “la negociació ha sigut nul·la”, de la mateixa manera en què ho ha sigut “la voluntat d’entesa per part del Govern amb l’oposició”.

A l’espera dels pressupostos

C’s, que sí que ha aprovat les noves ordenances fiscals proposades pel PSC, assegurava que ho feia des d’un punt de vista d’“oposició constructiva”, ja que no representaven un increment de la pressió fiscal ni sobre la ciutadania ni sobre les empreses, tot i que el seu portaveu, José Abadías, assegurava que continuarien treballant per millorar-les.

Notícies relacionades

L’oposició va retreure de manera generalitzada a l’equip de govern que la proposta d’ordenances fiscals no anés acompanyada del pressupost municipal per a l’exercici de 2019, fet que, com van apuntar, els impedia valorar-la de manera adequada, i per això el regidor Moisés Rodríguez va al·legar que el pressupost es donaria a conèixer en els pròxims dies. 

Més notícies de Rubí a l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA