TRADICIÓ ESBART

Rubí homenatja Aureli Capmany en el 150 aniversari del seu naixement

La comissària Montserrat Garrich farà una conferència dedicada a la figura de Capmany i a la tradició dels esbarts el pròxim 3 de setembre

aureli

aureli

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest any se celebra el 150 aniversari del naixement del folklorista Aureli Capmany i la ciutat de Rubí ha volgut retre-li homenatge organitzant una conferència dedicada a la seva figura i a la tradició dels esbarts, amb el títol d’“Aureli Capmany: el naixement delsesbarts dansaires, els primers vestits dels esbarts i la seva evolució”.

La ponència, que tindrà lloc el pròxim 3 de setembre a la Biblioteca Mestre Martí Tauler, anirà a càrrec de Montserrat Garrich, comissària de l’Any Aureli Capmany, declarat oficialment per la Generalitat el 2018 amb l’objectiu de difondre la seva figura i donar reconeixement públic al seu treball a favor de la cultura popular catalana.

Capmany va estar fermament interessat per l’estudi i la difusió dels costums catalans i, molt especialment, de tot el relacionat amb la música i la dansa tradicional de tota la regió. Contes, cançons, festivitats, llegendes, danses, refranys i música; Capmany va fer un treball de recopilació i conservació de moltes de les icones de la cultura tradicional catalana, que perviuen avui gràcies, en part, al seu esforç.

Autodidacte de gran bagatge cultural, era el pare de l’escriptora Maria Aurèlia Capmany, de qui se celebra precisament aquest any el centenari del seu naixement, la qual cosa ha fet que el Govern declari també aquest 2018 com l’Any Maria Aurèlia Capmany amb motiu de la commemoració.

Precursor de la tradició esbart

El folklorista va estar especialment vinculat en el món de l’'esbart dansaire', una tradició molt arrelada també a la ciutat de Rubí, motiu pel qual aquest serà l’eix de l’homenatge amb què se’l recordarà en el municipi.

Precisament això és el que ha fet que l’Esbart Català de Dansaires hagi editat un disc amb motiu de la commemoració, amb diverses peces i balls tradicionals catalans harmonitzats per autors de sardanes, i que inclou, a més, una sardana titulada ‘A Aureli Capmany’, de Josep Minyana Bordas, inèdita i datada del 1948.

El volum, titulat ‘Els balls d’Aureli Capmany’, recull un total de 16 melodies i està interpretat per la Cobla del Centenari, creada per al concert de celebració del centenari de l’Esbart Català de Dansaires i la Coral Nou Horitzó, de Sant Vicenç de Castellet.

Notícies relacionades

En el marc de la celebració, s’inclouen diversos actes i activitats organitzades per tot Catalunya durant tot l’any. En el cas de Rubí, es farà aquesta conferència sobre la seva figura i vinculació amb l’esbart, que començarà a partir de les 19 h. Una vegada finalitzada, s’oferirà als assistents una degustació de carquinyolis i vi dolç.

Més notícies de Rubí en l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA