UNA ALTERNATIVA OCUPACIONAL

Rubí ofereix 52 parcel·les en horts municipals per fomentar l'autoconsum

La iniciativa es dirigeix especialment a persones derivades pels Serveis Socials, pensionistes i aturats de llarga durada

image

image

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un total de 52 persones han sol·licitat al’Ajuntament de Rubí utilitzar les parcel·les dels horts municipals de Cova Solera per al’autoconsum, en una iniciativa destinada especialment a persones derivades pels Serveis Socials, pensionistes, aturats de llarga durada i a una altra ciutadania o entitats interessades.

El projecte preveu que les persones que finalment obtinguin l’autorització puguin utilitzar durant tres anys una superfície de terra de cultiu de 39 m², bé de forma individual o col·laborativa juntament amb altres usuaris.

Els beneficiaris disposaran a més d’1 m³/m² anual d’aigua –si se supera aquest consum s’haurà de pagar–, així com taquilles personals i lavabos situats en un edifici comunitari. A canvi, hauran d’abonar la corresponent taxa municipal per utilització privativa del domini públic, de 57,90 € a l’any, tot i que el consistori contempla diverses bonificacions.

Del total de les 65 autoritzacions que s’oferien, 16 es van reservar prèviament a persones derivades pels Serveis Socials municipals. La resta s’han repartit en 20 per a pensionistes, quatre per a aturats de llarga durada, 27 per a una altra ciutadania interessada i una per a entitats. De totes elles, cinc s’han hagut de desestimar perquè no complien els requisits del concurs públic.

Un projecte amb múltiples objectius

Els objectius que persegueix el programa d’horts municipals són diversos. D’una banda, es pretén fomentar l’agricultura ocupacional, oferint una activitat de lleure que millori el benestar personal dels rubinencs i les rubinenques, especialment d’aquells col·lectius en risc d’exclusió.

Així mateix, pretén ser una manera de millorar l’alimentació i el subministrament d’aliments a través de la pràctica de l’autoconsum i oferir un entorn de relació social sa i col·laboratiu, en el qual tots els usuaris puguin col·laborar a augmentar la producció de verdures ecològiques a la ciutat.

Té també una motivació en l’àmbit laboral, ja que vol afavorir la inserció i donar eines i recolzament a la ciutadania en àmbits relacionats amb l’agricultura, el processat i la distribució d’aliments.

Notícies relacionades

Els horts són ecològics, per la qual cosa les persones que no tinguin coneixements en aquesta matèria hauran de fer un curs. Les sol·licituds provisionals ja es poden consultar en línia i quan finalitzi el termini de presentació d’al·legacions es publicarà la llista definitiva. Com que el nombre de sol·licituds d’alguns dels perfils supera les autoritzacions ofertes, es farà un sorteig públic per a la seva resolució.

Més notícies de Rubí a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA