UN ANY DEL 17-A

Rubí recorda les víctimes del 17-A i es reivindica com a ciutat de pau

Els atemptats van tocar molt de prop a la ciutat, on residien dues de les 16 víctimes mortals, el petit Xavi, de 3 anys, i el seu oncle Paco

image

image / GALDRIC PENARROJA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest divendres 17 d’agost es compleix un any delsatemptats que van passar a Barcelona i Cambrils, que van acabar amb la vida de 16 persones i van deixar més d’un centenar de ferits. Entre les víctimes, dos rubinencs: Xavi, un nen de 3 anys, i el seu oncle, Paco. La ciutat ha volgut recordar avui els dos veïns i representants municipals han acompanyat les famílies al’acte commemoratiu celebrat a Barcelona.

Hi han assistit representants institucionals dels municipis on residien les víctimes mortals, i en representació de Rubí ho ha fet l’alcaldessa Ana María Martínez, acompanyada de la tinenta d’alcaldia, Maria Mas. L’acte ha sigut conduït per la periodista Gemma Nierga i s’ha plantejat com un homenatge auster i emotiu, celebrat amb la intenció de cedir tot el protagonisme a les víctimes i als familiars.

De fet, així ho demanaven els mateixos afectats pels atemptats del 17-A en una roda de premsa celebrada aquest dijous, en la que el mateix Francisco Javier Martínez, pare del menor de Rubí, feia per carta una crida al “respecte” i a la “consideració”, i demanava que la jornada d’aquest divendres fos un dia exclusivament dedicat al “respecte a les víctimes i les famílies” i al seu dolor.

L’acte, malgrat alguns incidents aïllats, s’ha celebrat amb normalitat i ha cedit el protagonisme a la poesia, la música i el silenci. La commemoració s’ha iniciat amb la interpretació de ‘El cant dels ocells’ a càrrec d’un grup de violoncel·listes de les escoles municipals de música de Barcelona i ha continuat amb la lectura d’un fragment del poema de John Donne, ‘Ningú és una illa’, en els set idiomes de les víctimes mortals.

Acte d’homenatge a les víctimes del 17A a la plaça de Catalunya / ALBERT BERTRAN

Per finalitzar, l’alumnat de les escoles municipals de música ha interpretat ‘Somewhere over the rainbow’, el clàssic de John Lennon ‘Imagine’, l’‘Hallelujah’ de Leonard Cohen i ‘Qualsevol nit pot sortir el sol’, de Jaume Sisa. Prèviament a l’acte celebrat a la plaça Catalunya ha tingut lloc una trobada privada amb els familiars de les víctimes al Saló del Cent de l’Ajuntament de Barcelona, al que ha seguit una ofrena floral davant del mosaic de Joan Miró de la Rambla.

Una lliçó a aprendre

Als dos actes, les representants municipals han acompanyat la família dels dos rubinencs assassinats. L’alcaldessa, Ana María Martínez, ha volgut, a més, transmetre un missatge d’afecte i solidaritat cap a ells: “el record de Xavi i Paco sempre ens acompanyarà com a ciutat”, ha assegurat, qui ha recordat els “moments molt durs” que va viure tota la ciutat fa ara un any.

“L’atemptat de Barcelona va tocar molt de prop la nostra ciutat i, a més, d’una manera especialment cruel. Però també és cert que, al mig de tota aquella tragèdia, vam rebre una important lliçó de vida dels pares del petit Xavi. Voldríem que aquest esperit de conciliació que van mostrar, malgrat el seu immens dolor, perdurés en el temps”, ha manifestat l’alcaldessa.

Un esperit reconciliador que la família del petit Xavi i del seu oncle Paco van mostrar a tota hora després dels atemptats, protagonitzant a més una de les escenes més icòniques dels fatídics fets, abraçant l’imam de Rubí Driss Sallym en un acte commemoratiu. Des d’aleshores, la família s’ha mostrat sempre ferma i respectuosa, una cosa que l’alcaldessa ha volgut posar de relleu.

Rubí, ciutat de pau

“Rubí, com Barcelona, també és i vol continuar sent una ciutat de pau”, ha dit, “i l’acte unitari d’avui és una demostració més que el terrorisme, com va quedar clar en els dies posteriors als atemptats, no ens pot parar ni atemorir com a societat”, ha sentenciat.

Notícies relacionades

L’aniversari del 17-A ha comptat amb la presència institucional de tots els municipis afectats directament pels atemptats: Rubí, Sant Hipòlit de Voltregà, Vilafranca del Penedès, Saragossa, Cambrils, Ripoll, Alcanar i Subirats. També han assistit a l’acte el president del Govern, Pedro Sánchez, el rei Felip VI i membres dels cossos policials i dels serveis d’emergència que van ajudar en l’atenció dels atemptats.

Més notícies de Rubí a l’edició local de EL PERIÓDICO DE CATALUNYA