15 MILIONS D'INVERSIÓ

El PSC tira endavant el Pla d'Inversions de Rubí amb el recolzament de Ciutadans i els regidors no adscrits

El ple extraordinari ha aprovat la inversió de 7,8 milions en millores a la ciutat amb l'oposició d'ERC, ICV i el PDECat i l'abstenció de l'AUP i Veïns per Rubí

image

image

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dilluns, l’Ajuntament de Rubí va aprovar en un candent ple extraordinari el Pla d’Inversions 2018, que preveu la inversió de 7,8 milions d’euros en projectes de millora de les instal·lacions i l’equipament públic.

Amb els vots en contra d’ERC, ICV, el PDECat i les abstencions de l’AUP i Veïns per Rubí (VR), l’equip de govern –el PSC i el regidor no adscrit Sergi Garcia– va aconseguir tirar endavant el nou pla amb el recolzament dels cinc regidors no adscrits i de Ciutadans (C’s).

El pla, que tindrà un caràcter bianual, comptarà l’any que ve previsiblement amb una altra inversió de prop de 8 milions més, sempre que el romanent ho permeti, la qual cosa suposa que el total invertit d’aquí dos anys a la ciutat serà de 15,4 milions d’euros. 

Segons el portaveu del grup municipal del PSC, Rafael Güeto, es tracta d’un pla d’inversió que, tot i que “no satisfà totes les necessitats de la ciutat, sí unes quantes de les més importants que tenim i unes quantes que s’arrosseguen des de fa molt temps” i que s’ha desenvolupat tenint en compte les aportacions i propostes de la resta de forces municipals.

Una cosa en què no coincideix l’oposició. La majoria de grups van criticar la falta de consens en la planificació d’aquest nou pla d’inversió, així com l’accelerada convocatòria del ple extraordinari de la seva aprovació.

El més crític va ser Víctor Puig, portaveu municipal del PDECat, que va criticar el govern de no comptar amb la seva formació i de no aportar cap projecte real “darrere de tot aquests titulars”,com es pot veure en el resum del ple de rubitv.cat.

Puig va acusar, a més, altres grups municipals d’estar “pagant amb un somriure la campanya electoral als seus principals competidors”, al·ludint directament a Cs, i va justificar la negativa de la formació d’aprovar aquest nou pla assegurant que no es van presentar a les eleccions “per fer de comparsa de ningú”.

La remodelació de Ca n’Oriol, punt de polèmica

Esquerra Republicana, que també va votar en contra del nou pla, es va referir al polèmic projecte de remodelació de Ca n’Oriol per justificar la seva falta de confiança en el govern municipal.

El seu portaveu, Xavier Corbera, va assegurar que alguns dels projectes acordats, com ho és el d’aquest parc rubinenc, “disten molt de l’acordat”, una cosa que planteja el dubte a ERC que pugui passar el mateix amb aquest pla.

La formació ha fet pressió en els últims mesos, juntament amb la majoria de partits de l’oposició, per paralitzar la remodelació que l’Ajuntament pretenia fer d’aquest espai públic i que les obres de millora passessin per un procés participatiu, una cosa que sembla haver-se aconseguit.

No obstant, “no hi ha partida pressupostària per al procés, per la qual cosa es fa difícil que es porti a terme”. Així mateix, va afegir que la responsabilitat de l’oposició “és demanar garanties”, fet que els ha portat a votar en contra d’aquest projecte d’inversió fins que les tinguin.

Corbera va ser també crític amb la resta de forces, especialment amb Cs, i va dir al govern que l’aprovació d’aquesta inversió s’ha fet gràcies “al recolzament de la dreta més rància” i del “transfuguisme”,així com de “regidors als quals fa mesos que no s’escolta ni una sola paraula”, una cosa que va qualificar de “falta de respecte”.

Dret a la vivenda

Una altra de les formacions que va votar en contra de l’aprovació del pla, Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), ho va fer, segons el seu portaveu, Ànnia Garcia, per la falta de consens en les mesures aprovades.

Especialment, va assegurar durant el ple, perquè el projecte no inclou algunes de les principals prioritats de la ciutat, com és el dret a la vivenda. Garcia va assegurar: "No entenc com parlant de més de 15 milions d’euros en dos anys no plantegem invertir ni un sol euro en polítiques de vivenda”.

La portaveu va tornar a insistir en la immediatesa de la convocatòria i de la planificació del pla en general, acusant el govern d’“improvisar decisions transcendents per al futur de la ciutat”.

Les abstencions

Alternativa d’Unitat Popular (AUP) i Veïns per Rubí (VR) van optar per l’abstenció, al·legant que havien vist incloses en aquest nou pla algunes de les mesures i projectes proposats per les seves formacions, però que no volien fer confiança cega al govern.

“Algunes inversions no tenen cap projecte i donar l’aval incondicional seria donar un xec en blanc a aquest govern municipal, que ja ha demostrat en diverses ocasions que no mereix la nostra confiança”, va assegurar Antoni García (VR).

Així mateix, l’AUP va reconèixer que algunes de les seves propostes estaven incloses en el pressupost d’inversió, però es va lamentar que no es complís amb gaires d’altres, com el 15% de la inversió prevista a les organitzacions municipals. “Ens hem quedat amb menys d’un 5%, una cosa que no s’explica”, va al·legar Jordi Muntan.

D’altra banda, tant Ciutadans (Cs) com els regidors no adscrits José Manuel Mateo, María Dolores Marín, Jonatan Cobo i Noelia Borque van mostrar el seu recolzament durant el ple a l’equip d’Ana María Martínez, augurant el compliment dels projectes pactats.

Millora en instal·lacions i equipament públic

Aquesta important inversió es preveu materialitzar en actuacions de millora en instal·lacions esportives, urbanitzacions, carrers i espais públics de la ciutat, així com la millora de l’equipament públic, entre els principals projectes.

Alguns ja estan definits, com, per exemple, l’arranjament del sector d’Els Nius, que preveu “donar solució a un problema que ha afectat els veïns i veïnes des de fa més d’una dècada”, segons va explicar el portaveu del govern, Rafael Güeto.

Així mateix, la inversió que es pensa fer a les urbanitzacions inclourà bàsicament l’asfaltatge, arranjament de voreres i zones verdes, així com la instal·lació de càmeres de videovigilancia al Pinar i en algunes de les zones.

Notícies relacionades

També es preveu invertir a fer obres en diferents carrers de la ciutat, en l’adequació de nous trams per als vianants i en la remodelació de la plaça Pearson. Una altra de les propostes comporta l’ampliació del CEE de Ca n’Oriol, la millora de diverses instal·lacions esportives i la modernització de polígons.

Més notícies de Rubí en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA