EL 24 DE NOVEMBRE

Els grups municipals de Rubí debaten en ple extraordinari sobre la qüestió catalana

Independentistes i constitucionalistes van traslladar a l'àmbit local el debat català

El PSC, partit que governa, va rebre crítiques i va titllar de "desproporcionat" l'empresonament dels exconsellers

Ple extraordinari de Rubí sobre la independència de Catalunya.

Ple extraordinari de Rubí sobre la independència de Catalunya.

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Ple municipal de l'Ajuntament de Rubí va celebrar dijous passat una sessió extraordinària per debatre sobre la situació actual de la política catalana, a instància de grups de l'oposició. En el transcurs de la sessió, els diferents grups es van posicionar sobre el procés independentista. 

Des de l'Alternativa d'Unitat Popular (AUP)Aitor Sánchez va recordar l'entrada a presó dels polítics catalans i va animar la resta de regidors a debatre i dialogar sobre la situació política catalana. Així mateix, el regidor va ser crític amb el PSC i va criticar el suport a l'aplicació de l'article 155 de la Constitució com a resposta a una demanda col·lectiva ciutadana.

Per la seva banda, Víctor Puig, portaveu del PdeCAT Rubí, també es va referir als polítics empresonats i va titllar l'Estat espanyol d'"autoritari". Puig va recordar als ferits resultants de l'1 d'octubre i va tenir un reconeixement per a totes aquelles persones que van fer possible el referèndum. El líder independentista va lamentar l'ús de la violència per part de l'Estat i que mai arribés una proposta real a l'altura de les necessitats nacionalistes de Catalunya. 

ICV, ni DUI ni 155

Des de les files d'ICV, Ramon Capolat va llegir una declaració en relació amb els fets ocorreguts el passat 2 de novembre, quan l'Audiència Nacional va enviar a presó diferents exconsellers de la Generalitat. En aquest escrit, els ecosocialistes van demanar l'alliberament de tots els presos, van rebutjar l'aplicació de l'article 155, van reclamar la restitució del Govern de la Generalitat i la fi de la judicialització de la política. Capolat va fer una crida a la ciutadania per recuperar l'autogovern i va defensar un projecte allunyat de la unilateralitat i del 155.

Una visió molt diferent va donar el portaveu de C's, José Abadías, qui va lamentar que el Ple no dediqués a parlar de temes "que interessen als rubinencs i solucionar els seus problemes". Al seu parer, aquesta sessió només tenia com a objectiu fer més gran encara la bretxa oberta entre la ciutadania.

ERC va demanar suport oficial

La regidora d'ERC Montse Soler va lamentar que no hi hagi hagut una postura oficial per donar suport als polítics empresonats. Soler va recordar que estan a presó "només per aplicar el programa electoral amb el qual van concórrer a les eleccions autonòmiques", i va insistir que l'única solució a la situació actual és la República catalana. 

Per la seva banda, el PSC va tancar la ronda d'intervencions i el regidor Rafael Güeto va explicar el posicionament del seu partit en relació amb els empresonaments dels exconsellers de la Generalitat. Sobre aquest tema, va dir que s'ha d'acatar la decisió de la Justícia, però va titllar la decisió judicial de "desproporcionada". En relació amb la situació greu que viu Catalunya, el PSC va recordar que els socialistes ja havien advertit dels riscos que comportava la unilateralitat per part dels partits independentistes, situant les institucions catalanes fora de la llei.

Abans d'acabar la sessió, l'alcaldessa Ana María Martínez va voler deixar clar el posicionament en contra de qualsevol violència i va expressar la seva solidaritat amb els exconsellers empresonats, així com els membres de les entitats Òmnium i ANC.

Absències

El debat plenari es va celebrar en absència dels dos regidors del PP, Jonatan Cobo i Noelia Borque, i de Xavier Corbera (ERC) i el regidor no adscrit Sergi Garcia.

Notícies relacionades

Per la seva banda, els dos regidors no adscrits exmembres de C's, José Manuel Mateo i María Dolores Marín, van abandonar la sessió plenària durant les al·locucions de la resta de regidors. El regidor de Veïns per Rubí (VR), Antoni García, va estar present en la sessió però no hi va participar al tractar-se d'un debat sobre temes de política nacional.

Més notícies de Rubí a l'edició local d'EL PERIÓDICO DE CATALUNYA