INICIATIVA BLOQUEJADA

PP i Ciutadans impediran que es tramiti la llei de vivenda de la PAH

El bloc de dretes usarà la seva majoria a la taula del Congrés per donar via lliure al veto formulat pel Govern

La proposta està destinada a punxar la bombolla del lloguer i a multiplicar el parc públic residencial

zentauroepp42519875 pah180319181734

zentauroepp42519875 pah180319181734 / Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

La llei de vivenda promoguda per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) no arribarà a debatre’s al Congrés. A menys que Ciutadans cedeixi a última hora davant les protestes dels activistes d’aquesta organització, la mesa del Congrés donarà via lliure avui al veto interposat pel Govern contra la tramitació de la norma.

La iniciativa de la PAH, recolzada per la firma dels grups parlamentaris d’Units Podem, ERC i Mixt, inclou diverses mesures destinades a punxar la bombolla del lloguer, lluitar contra la pobresa energètica i augmentar el parc públic de pisos, així com instaurar la dació en pagament retroactiva.

Estava cantat que el Govern recorreria en aquest cas al seu dret a vetar les propostes legislatives que afecten el pressupost. El que no estava clar era si la mesa li donaria via lliure. Per aconseguir-ho necessita els vots del partit d’Albert Rivera, amb qui suma majoria absoluta en aquest òrgan parlamentari.

Un portaveu del grup parlamentari de Ciutadans va confirmar ahir que aquesta formació farà el mateix que en la gran majoria d’anteriors vetos. «Tret que sigui arbitrari, que no estigui justificat, no ens hi podem oposar, perquè és una facultat que té el Govern reconeguda per la Constitució», va indicar aquest portaveu de la formació taronja.

L’Executiu argumenta en l’informe adjunt al veto que la proposta de cessió de vivendes buides durant deu anys per a lloguer social comportarà un augment dels crèdits pressupostaris durant deu anys, mentre que les obligacions que contraurien les empreses subministradores per pal·liar la pobresa energètica comportarien una disminució d’ingressos per impostos de 185 milions d’euros.

Sense cost

La PAH considera falsos els dos arguments. Per un costat «només s’obliga a cedir els pisos buits als bancs i als grans tenidors, que ho hauran de fer de forma gratuïta durant aquest període de deu anys», segons el portaveu de l’organització, Luis Sanmartín, per a qui aquesta mesura «no només no costarà diners», sinó que «revertirà en les arques dels municipis que els administrin a través del lloguer social que cobraran». La reducció d’ingressos fiscals per 185 milions d’euros tampoc s’ajusta als requisits del veto, en opinió de la PAH, perquè s’atribueixen a l’exercici pressupostari de l’any que ve i no d’aquest, com estableix la normativa. A més a més que, «amb un cost mínim es protegeix  cinc milions de famílies en risc de pobresa energètica».

Notícies relacionades

Els grups parlamentaris del PSOE i Units Podem coincideixen que el veto no té cap mena de justificació i forma part de l’ús abusiu que fa el Govern d’aquesta prerrogativa. «No recolzarem el veto de cap de les maneres. Hem estat denunciant aquesta pràctica abusiva i totalment arbitrària que porta a terme el Govern, així que no tindria cap sentit recolzar-ho», va manifestar una portaveu dels socialistes.

La plataforma va organitzar ahir una nova protesta davant la seu de Cs a Barcelona i avui ho farà en altres ciutats i a l’entrada del Congrés dels Diputats.