On Catalunya

QUÈ PODEU FER AVUI A BARCELONA

Les festes de Gràcia, carrer a carrer

Tots els decorats i selecció dels millors actes als diferents espais

Les festes de Gràcia, carrer a carrer

JOSEP MARIA CONTEL

6
Es llegeix en minuts
Eduardo de Vicente
Eduardo de Vicente

Periodista

ver +

L’esdeveniment més animat de l’agost sol ser la festa major de Gràcia, que l’any passat es va haver de celebrar únicament online. En aquesta edició, els veïns han optat per una versió més modesta, amb aforaments molt reduïts (gairebé sempre amb reserva prèvia), un límit de tres actes per dia i el tancament s’avançarà a les 12 de la nit. També és imprescindible la mascareta i guardar la distància de seguretat amb els altres assistents. Tot això per garantir al màxim la seguretat del públic, que és la seva prioritat. Hi haurà concerts, teatre, tallers, activitats infantils i moltes més propostes que convé conèixer fins al dissabte 21. Repassem el millor de l’oferta que ens proposen els diferents carrers, places, així com els espais alternatius.

Ornaments i festes tradicionals

Per començar descobrim els ornaments que els carrers oferiran aquests dies al sostre, per ordre alfabètic. Berga presentarà un camp de cireres, Ciudad Real es fixarà en les lletres i les paraules, a Fraternitat de Baix ens adverteixen que després de la tempesta arriba la calma, mentre que Fraternitat de Dalt titula el seu decorat com ECOfrater. A Jesús aposten per Temps de Gràcia, Joan Blanques de Baix es vesteix de gel i Joan Blanques de Baix de Tot mira cap al cel. Llibertat celebra els 150 anys que fa que adorna el carrer, mentre que Lluís Vives es transforma en un jardí, Mozart homenatja els clàssics carrers de festa major i Perill s’ocupa de l’univers. Progrés l’ha titulat Un cel de tradició popular, Providència també s’apunta a la proposta del jardí, Puigmartí rememora els records de la festa major, la travessia de Sant Antoni tracta de la improvisació, Tordera insisteix en l’univers i Verdi, en les flors. Pel que fa a les places, la Vila de Gracia s’ocupa de l’art, la del Nord mostra una vidriera, la Rovira es disfressa d’Oktoberfest i la de Sant Miquel inventa banderes d’illes imaginàries.

Les festes populars comencen avui a la plaça Vila de Gràcia amb els tradicionals trabucaires, gegants, bastoners, dracs, castellers, gralles i tabalers (13 h) i la no menys habitual cercavila amb els mateixos protagonistes. Dilluns hi haurà un espectacle de teles acrobàtiques inspirat en els castells i la diada castellera a la mateixa plaça (a partir de les 17 h.) i com a final de festa gegants (Pi i Margall, 11 h.), tabalers i colles de foc a Còrsega entre Bailèn i Diagonal (des de les 21 h), tot això el dissabte 21. Igualment, de dilluns a divendres es podrà veure a Sant Felip Neri, una exposició de la Convidada dels Gegants de Gràcia.

Els carrers: de la B a la L

Repassem ara, també per carrers, els actes més atractius que ens preparen. A Berga hi ha un taller per crear una rajola hidràulica i infantils de costura o titelles i la representació d’El peix irisat a càrrec de la companyia Tanaka. Ciudad Real ofereix concerts de la Coral Iaioflautes, Alérgicas al Polen, Los Pelos de Gato i Cosima, l’obra La Lola, memorias de una mujer republicana, de la companyia La Voz Ahoga, titelles i contes. Fraternitat de Baix aposta pels nens amb tallers (d’electricitat, fang, ciències o jardineria) i bombolles de sabó, així com pels jocs de taula i els contes. A la veïna de Dalt actuaran Cirujanos del Compás, Old Shanela i The Pandemilas i hi haurà concursos de puzles, ‘air guitar’, parxís, dòmino, cartes i, el més insòlit, de llançament de botifarra amb mongetes.

Al carrer Jesús manaran els ‘dj’ com Laia, Ian Peck & Pd Vilis o Imperator, compartint espai amb els jocs d’aigua i els monòlegs. A Joan Blanques ofereixen vermuts musicals amb música enllaunada, sessió de cine a l’aire lliure, botifarrada, havaneres i concerts de Rocket Band i el Trio Solimar mentre que al tram Abaix de Tot també hi ha vermuts amb concerts de Jennifer-Lynn Parnall, Chucho Díaz o Onicorium, rebran Cheap Bliss, Coi els Montgrons, Alma de Boquerón o Lonelys i acolliran una nit de cabaret, dansa irlandesa i màgia. També hi haurà música a Llibertat amb Derrotados, La Mulata, Lalilarumba, DJ Sisters Parra, Ayayay, Cooba & La Queency & Oliver Over, cine a la fresca i moltes activitats infantils. A Lluís Vives ofereixen rumba amb Micu, més música amb la veneçolana Cecilia Bellorín i projeccions de les pel·lícules Laberint i En los jardines del rey.

La resta de propostes al carrer

Mozart s’omplirà d’actuacions musicals amb Onicoriun, Robin Surf, Itàlic, Klayhead o Nacho Ruiz & Velouria i havaneres amb Pirats pel Mar, però també hi haurà tallers de slime, dansa del ventre o reflexologia i teatre per a adults (Lo mejor de Mª Jesús i su Smartphone) i infantil (No tinc por). A Perill ofereixen circ (The big lady show), teatre en miniatura (Mamistik), cúmbies, rumba, música afrocolombiana, electrònica i art sonor. A Progrés també domina la música amb Lalilarumba, Sisena i La Portàtil FM, Solulrait, Rustikids i havaneres, a més de teatre familiar (La cançó perfecta), com a Providència (amb artistes per determinar), i faran un gran campionat de dòmino, cine a la fresca i berenar infantil.

A Puigmartí predominen els concerts, amb Temple Bar, Xavi Malacara i la seva blues band, Wax & Boogie i havaneres amb Mar Brava, però també els tallers de plastilina, cistells o música i percussió i un tast de cerveses alemanyes. A Tordera es limiten a les traques d’inici i final de festa, mentre que a la travessia de Sant Antoni la música la punxarà DJ Travessierus, però també tindran una nit de varietés i un concurs de natació sincronitzada. Per últim, Verdi del Mig ofereix una nit d’havaneres, batucada amb Amalgama Percussió i improvisació amb Impronòmades.

Animació a les places

Repassem ara l’oferta de les places. La més activa és la de la Vila amb Rumba Compays, Pastorets Rock, All i Oli, Robin Surf, Préssecs, La Portàtil FM o un concert de flamenc folk mediterrani, jocs, tallers i activitats infantils. Igualment retrà homenatge al músic i divulgador Jordi Fàbregas, fundador del Centre Artesà Tradicionàrius, mort al gener. La del Nord i Sant Miquel acolliran les tradicionals traques d’inici i final de festa mentre que a la Rovira i Trias hi haurà cada migdia un vermut enllaunat. 

Els espais alternatius i altres actes

Algunes de les propostes més atractives es trobaran en els espais alternatius que s’han instal·lat. Per exemple, per l’escenari de Pi i Margall passaran primeres figures i artistes emergents com Xiula amb el seu espectacle Big Chicken, Elena Gadel i Marta Robles, Cathy Claret, Joina, l’Ignasi Terraza Trio, Magalí Sare, Tau, TLTXT, Carlota Flâneur, Mazoni, Ariadna Abecasis o Sanjosex, a més de monòlegs feministes, impro xou, màgia amb Brando i Silvana o una batucada amb Reperkutim. A Bailèn amb Indústria a l’apartat musical hi haurà Los vecinos de Manué, Claudia Cabrero, Sabor de Gràcia, Rubén Artaba, Lavanda, B1N0 i Phoac, La Ludwig Band, Woblues, Xics’n’Roll o Da Souza, a més de sessions de poesia, lectures dramatitzades (com Somnis i desenganys, crònica de postguerra de Josefina Altés), contes, tallers o ‘performances’.

Notícies relacionades

La plaça Joanic acollirà dansa, sardanes, rumba, l’espectacle infantil El món dels somnis, havanes, circ i un tast de vins catalans. Un altre habitual d’aquesta festa, el Centre Artesà Tradicionàrius acollirà grups com La Portàtil FM, la Balkan Paradise Orchestra o Arrels de Gràcia, un combat de glossa o el muntatge familiar Cia de paper. La Biblioteca Vila de Gràcia tindrà contacontes i tallers infantils, mentre que el passeig de Sant Joan amb travessera de Gràcia prepara havaneres amb la Colla Jacomet, classes i exhibicions de swing i lindy hop. Per acabar, recordar que també s’organitza una gimcana popular i diverses visites guiades o rutes per diversos racons del barri per demostrar que són la festa amb més gràcia de la ciutat.

Festa major de Gràcia 2021

¿On?  carrers, places i espais alternatius del barri.

¿Quan?  fins al dissabte 21 d’agost.

Preu:  la majoria d’actes són gratuïts però requereixen reserva prèvia.

Més informació:  Festa major de Gràcia.