Guia bàsica per entendre d’una vegada els diners digitals

  • No són monedes físiques, sinó que circulen ‘online’. No tenen el suport dels governs i el seu valor canvia constantment

  • Aquí desfem l’embolic d’aquesta nova forma de pagament

Guia bàsica per entendre d’una vegada els diners digitals
3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

BITCOIN

La criptomoneda amb més valor. Aquest projecte de codi font obert va ser creat el 2008 per Satoshi Nakamoto. Es desconeix si darrere d’aquest pseudònim s’amaga una persona, un col·lectiu o una agència d’intel·ligència. Bitcoin funciona com a sistema de pagament descentralitzat i és el primer cas d’aplicació pràctica de la tecnologia Blockchain. El valor actual de cada unitat està per sobre dels 46.500 euros. L’any passat es va disparar el 300%. Grans inversors com el magnat propietari de Tesla, Elon Musk, o el director executiu de Twitter, Jack Dorsey, donen suport al projecte. Davant l’augment de la seva popularitat, cada vegada més empreses s’han obert a permetre el pagament amb bitcoins, entre les quals Banco Santander, Mastercard o la mateixa Tesla.

BLOCKCHAIN (CADENA DE BLOCS)

Estructura digital de dades en què la informació s’emmagatzema en blocs encriptats. Cada bloc està vinculat amb els altres de la cadena. Per tant, si es vol modificar la informació d’un bloc, s’haurà de modificar la de tots els altres. Això garanteix que l’emmagatzematge, la transmissió i la confirmació de dades siguin descentralitzats i privats. És l’arquitectura bàsica sobre la qual se sustenten les criptomonedes. Es considera una tecnologia revolucionària.

COINBASE

Plataforma principal de comerç de criptomonedes que en permet l’emmagatzemament i la transacció. La companyia va ser fundada el 2012 i aquest abril va sortir a la bossa i això apunta a reforçar la tendència de les criptodivises. Té més de 43 milions d’usuaris arreu del món. La seva capitalització actual ronda els 60.000 milions de dòlars.

CRIPTOMONEDA

Actiu digital xifrat que funciona com a divisa alternativa. Aquest mitjà utilitza la criptografia per assegurar transaccions privades i verificar-ne l’autoria. Les primeres intencions de crear una moneda digital descentralitzada –que no requereixi la regulació de mitjancers com els bancs centrals– va sorgir per primera vegada el 1983. El seu funcionament privat es basa en la tecnologia Blockchain. Actualment existeixen centenars de criptomonedes, però cap de tan coneguda i avalada com el bitcoin.

DOGECOIN

Criptomoneda llançada el 2013 com a sàtira i per explotar la popularitat creixent de les divises digitals. Per això, la seva imatge és un gos shiba inu, conegut per ser utilitzat en un popular mem. El funcionament és calcat al de bitcoin. Més enllà de ser una broma, dogecoin no té cap ús real. Tot i així, ha captat un gran club de fans gràcies al recolzament de figures com Elon Musk, i s’ha convertit en un instrument d’especulació. Aquest 2021 ha disparat el seu valor i ha arribat als 0,52 dòlars la unitat. Fa uns mesos no arribava ni al centau.

ETHEREUM

Plataforma de codi font obert que permet contractes intel·ligents. També basat en el blockchain, és un espai virtual amb múltiples usos, ja que funciona com a infraestructura per a criptomonedes, finances, mercats descentralitzats, videojocs en què pots comprar o vendre actius i, fins i tot, per a sistemes de vot electrònic impossibles de piratejar. La plataforma té la seva pròpia divisa, l’ether, que va crear i va posar en circulació per recolzar i revaloritzar el projecte. El seu valor és actualment de 3.356 euros per unitat.

MINAR

A diferència dels diners tradicionals, les criptomonedes són limitades. Bitcoin, per exemple, té 21 milions d’unitats. Al sistema blockchain, perquè es pugui fer una transacció, ha de ser validada i processada per tots els blocs de la cadena. Des del 2009, cada 10 minuts es crea un bloc xifrat amb monedes dins. Per desxifrar el bloc cal que ordinadors resolguin les complexes fórmules matemàtiques que, com una endevinalla, protegeixen la moneda. Aquest procés es coneix com a mineria. Tot i que cada criptomoneda té un minatge diferent, serveix perquè la xarxa continuï sent segura i estable.