Natalie Wood: el gran enigma de Hollywood

La filla de l'actriu estrena un documental a HBO que reivindica una artista eclipsada per la seva misteriosa mort

zentauroepp53259543 american actress natalie wood  1938   1981   circa 1960   ph200430184814

zentauroepp53259543 american actress natalie wood 1938 1981 circa 1960 ph200430184814

4
Es llegeix en minuts
Nando Salvà

D’entre totes les estrelles de Hollywood, potser només n’hi ha una que el seu nom porti automàticament a la ment les circumstàncies de la seva mort. Gairebé 40 anys després que el seu cos en pijama fos trobat flotant al Pacífic, continua sense saber-se què va passar a bord del barco en què Natalie Wood disfrutava del cap de setmana d’Acció de Gràcies del 1981 amb el seu marit, Robert Wagner, i l’actor Christopher Walken. I aquest misteri sempre ha enfosquit una carrera excepcional que l’actriu va iniciar amb només 4 anys i durant la qual va acumular tres nominacions a l’Oscar.

Natalie Wood i Robert Wagner, el 1974.

Corregir aquesta percepció pública és l’objectiu primordial de ‘Natalie Wood: entre bambalinas’, el documental que HBO España estrena dimecres que ve. Produïda per la també intèrpret Natasha Gregson Wagner (la filla que Wood va tenir amb el seu segon marit, Richard Gregson), la pel·lícula combina fragments dels films del seu protagonista amb gravacions casolanes inèdites i opinions de col·legues com Robert Redford, Mia Farrow o Elliot Gould. La seva gran atracció, això sí, és que a més inclou una entrevista amb Wagner, que va estar casat amb Wood dues vegades –entre el 1957 i el 1961 i des del 1972– i que no havia parlat mai abans davant una càmera de la tragèdia.

‘REBEL SENSE CAUSA’ (1955): la seva primera pel·lícula important i la seva primera nominació a l’Oscar.

Mentre prova de contenir les llàgrimes, Wagner relata la seva versió dels fets: ell va mantenir una discussió acalorada amb Walken sobre la carrera de la seva dona, i va arribar a enfadar-se tant que va fer miques una ampolla de vi sobre la taula; va ser al retirar-se a la seva habitació quan va comprovar que ella havia desaparegut. La història oficial és que va caure a l’aigua mentre intentava fixar la subjecció d’un dels bots salvavides al costat del iot, i ‘Entre bambalinas’ no la posa en dubte. Sigui com sigui, ni la pel·lícula ni el llibre biogràfic ‘More than love’, que ha escrit Gregson Wagner i que també veurà la llum en els pròxims dies, aconseguiran mitigar una morbositat entorn de Wood que es mostra inesgotable.

‘ESPLENDOR A L’HERBA’ (1961): es diu que en el rodatge va tenir un idil·li amb Warren Beatty. Wagner ho nega.

Al febrer, sense anar més lluny, el nom de l’actriu va ser tendència arran de la mort de Kirk Douglas, ja que es diu que l’actor era la persona a qui ella es referia quan va afirmar haver sigut violada amb només 15 anys per algú molt poderós de Hollywood. I fa només unes setmanes va arribar a les llibreries ‘Natalie Wood: the complete biography’, reedició del polèmic text que Suzanne Finstad va publicar el 2001 i que es mostra convençuda que Wagner sap més del que explica.

‘WEST SIDE STORY’ (1961): la cinta que la va llançar a la fama. Va ser doblada en les escenes de cant.

Notícies relacionades

Wood va tenir un pare alcohòlic i propens a la violència física. Determinada a convertir-la en una estrella infantil, la seva mare la va sotmetre a abusos psicològics a causa dels quals va patir fòbies, paranoies i atacs de pànic. També va ser la seva progenitora, pel que sembla, qui la va llançar als braços de Frank Sinatra quan només tenia 15 anys –ell, 38– i un any després la va empènyer a tenir sexe i consumir drogues amb el director Nicholas Ray –de 42– per guanyar-se el seu paper a ‘Rebel sense causa’. Resulta temptador vincular aquests traumes d’infància i adolescència amb la turbulenta vida amorosa que l’actriu va viure després, les addiccions a les pastilles i l’alcohol i els diversos intents de suïcidi. El primer, assegura Finstad al seu llibre, va ser el 1961, quan va descobrir Wagner a la mansió on vivien junts en ple acte sexual amb el majordom. 

‘AMORES CON UN EXTRAÑO’ (1963): en va sortir amb la seva tercera nominació a l’Oscar i un idil·li amb Steve McQueen.

Algunes males llengües asseguren que durant el cap de setmana fatal del 1981 Wood va provar de fer pagar a Wagner aquella vella traïció flirtejant amb Walken; d’altres suggereixen que, en realitat, el coqueteig va ocórrer entre els dos homes. Fa anys que el capità de l’embarcació, Dennis Tavern, insisteix que aquella nit Wagner va tenir una baralla èpica amb Wood i que a l’adonar-se de la seva absència no només va decidir no buscar la dona sinó que va tardar dues hores a trucar a les autoritats. La policia ha reobert el cas diverses vegades, peòo el misteri continua sense resoldre’s, i la víctima segueix condemnada a ser poc més que un cadàver envoltat d’interrogants. 

Temes:

HBO