Elisabet II, estrella de cine

zentauroepp7415027 i cult helen mirren en la pelicula la reina  the queen191113140145

zentauroepp7415027 i cult helen mirren en la pelicula la reina the queen191113140145

3
Es llegeix en minuts
Quim Casas

No s’ha realitzat encara un ‘biopic’ sobre Elisabet II, tot i que sí films dedicats a la seva joventut o entorn de l’ombra de Diana de Gal·les sobre la seva família.

Destaquem dues ficcions i un documental, més vuit títols més en què la Reina té una aparició secundària, la majoria paròdies en imatge real o animació.

‘A Queen is crowned’ (1953)

Isabel va ser coronada a Westminster el 2 de juny de 1953. La gran productora del cine britànic de l’època, The Rank Organization, va filmar la cerimònia. El prestigiós dramaturg i poeta Christopher Fry (guionista de pel·lícules bíbliques com ara ‘Barrabàs’ i ‘La Bíblia’) va escriure el relat dels fets, narrat per Laurence Olivier. La pel·lícula es va rodar en tecnicolor i la música va ser gravada per la London Symphony Orchestra.


‘La reina’ (2006)

Antic flagell de Margaret Thatcher amb films com ara ‘La meva preciosa bugaderia’, Stephen Frears va girar la vista cap a la monarquia en un film que és una anàlisi del que va passar després de la mort de Diana de Gal·les. El relat se centra en les converses entre la Reina i Tony Blair per avaluar i decretar un dol nacional. Helen Mirren va aconseguir l’Oscar per la seva interpretació. El guionista Peter Morgan va crear, 10 anys després, ‘The Crown’.


‘Nit reial’ (2015)

Mesos abans de convertir-se en un dels realitzadors de ‘The Crown’, Julian Jarrold va dirigir aquesta barreja de comèdia romàntica i drama ambientada en la nit del 8 de maig de 1945, en plena celebració del final de la segona guerra mundial. La història se centra en les aventures de festa d’Isabel (Sarah Gadon) i Margarita (Bel Powley), que obtenen permís dels seus pares (Emily Watson i Rupert Everett) per sortir, tot i que d’incògnit.


Anècdotes, episodis i referències

Caroline Bliss i David Robb al paper dels prínceps de Gal·les. / ARXIU

‘El romance real de Carlos y Diana’ (1982) 

El complidor James Goldstone va realitzar per a televisió aquesta pulcra recreació dels amors de Carles i Diana de Gal·les, amb un millor títol original: ‘A Royal love story’ (tot i que de ‘love story’, ben poc). La mare de Carles està interpretada per Margaret Tyzack, vista abans en una escena de ‘2001. Una odissea de l’espai’ i després a ‘Match point’.


‘Agafa-ho com puguis’ (1988)

Se suposa que l’estúpid tinent de policia que interpreta l’actor Leslie Nielsen ha de protegir Elisabet II, però acaba embrancat en una baralla amb ella com si fos una escena de caigudes i pastissos de nata de la comèdia muda. L’actriu Jeannette Charles va donar vida a la reina anglesa en aquesta paròdia amb tots els ets i uts.

Mike Myers i Jeannette Charles, en una ració d’Austin Powers. / Arxiu

‘Austin Powers en Miembro de Oro’ (2002)

L’actriu Jeannette Charles ha aparegut en 30 films i sèries, i gairebé sempre encarnant Elisabet II. La seva semblança física amb ella és notòria: va néixer per ser la Reina a la pantalla. Després de lluitar contra el pocatraça de Leslie Nielsen li va tocar aquí sotmetre’s a la ineptidud de Mike Myers en una gamberrada inspirada en ‘Goldfinger’.


‘Los Simpson’ (2003)

L’episodi ‘Los monólogos de la regina’ de la temporada número 15 de ‘Los Simpson’ s’esdevé a Londres. Que Homer confongui Tony Blair amb Mr. Bean no és per atzar: després lloga un Mini Cooper, el cotxe que condueix Bean, i xoca amb el carruatge d’Elisabet II en persona. La Reina ordena executar-lo a la Torre de Londres.


Freya Wilson interpreta Elisabet de petita a ‘El discurs del Rei’. / Arxiu

‘El discurs del Rei’ (2010)

 El film se centra en les relacions entre el rei Jordi VI, pare d’Elisabet II, i el logopeda que el va ajudar a superar la seva tartamudesa, amb el clímax final de la lectura del discurs radiofònic a la nació durant la segona guerra mundial. Isabel tenia llavors 10 anys i apareix interpretada per l’actriu Freya Wilson.

‘London 2012: Olympic Ceremony’ (2012)

Elisabet II, per a sorpresa del director de cine Danny Boyle, va acceptar participar en el film sobre la inauguració dels Jocs Olímpics de Londres. La Reina (el seu doble, en realitat) es tira en paracaigudes a l’Estadi Olímpic i James Bond (Daniel Craig) la custodia: l’agent 007 sempre ha estat al servei secret de Sa Majestat.


‘Diana’ (2013)

Notícies relacionades

A ‘Diana’, film centrat en els amors secrets entre Diana (Naomi Watts) i un cirurgià d’origen pakistanès, se cita la reina Elisabet però no apareix mai en pla, per respecte o perquè no interessava. El mateix succeeix en ‘La Dama de Ferro’ (2011), film sobre Margaret Thatcher protagonitzat per Meryl Streep.


‘Els Mínions’ (2015) 

En una de les millors escenes d’aquesta excel·lent pel·lícula d’animació, els simpàtics éssers grocs segresten el carruatge de la Reina durant una desfilada al Londres dels anys 60, tot a ritme del ‘You really got me’ de The Kinks. Elisabet II no s’intimida i clava una sobirana pallissa a un dels Mínions.