JUDICI A UNA MENTIDERA

Anna Sorokin: una estafadora amb glamur

La història de la gran entabanadora de Manhattan és tan delirant que ha servit per a un llibre, i Netflix i HBO ja estan treballant en adaptacions televisives

zentauroepp47878948 anna sorokin returns to court after the lunch break during j190430143503

zentauroepp47878948 anna sorokin returns to court after the lunch break during j190430143503 / Richard Drew

3
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Cada cert temps apareix un personatge d’aquests que fascinen per la seva barreja d’engany i glamur. La protagonista d’aquesta història es diu Anna Sorokin, va néixer a Rússia el 1991, als 16 anys es va mudar amb el seu pare camioner i la resta de la seva família a Eschweiler, una petita ciutat a prop de Colònia i, després de passar per París, va arribar a Nova York el 2014 amb l’objectiu de convertir-se en un destacat membre de l’alta societat. La delirant aventura no li va sortir del tot bé.

Un mes després de començar el seu sonat judici, un jurat l’ha declarat culpable de quatre càrrecs per haver robat 275.000 dòlars a amics, bancs, dissenyadors, restaurants, hotels i fins i tot a un operador d’avió privat; tres d’estafa i un d’intent d’estafa per sol·licitar, amb documents falsos, un crèdit de 22 milions de dòlars per muntar un club d’art amb exposicions i botigues ‘pop-up’ a Manhattan, on es presentava com a Anna Delvey, filla de diplomàtic o milionari del petroli, depenent del dia, amb una fortuna de 60 milions d’euros. Sorokin coneixerà la sentència el 9 de maig. S’enfronta a una pena de fins a 15 anys de presó i podria ser deportada a Alemanya per haver sobrepassat el temps del seu visat. 

La falsa 'socialité' 
va aconseguir que altres
li paguessin els seus
luxes fins a que
es va destapar el
frau

La falsa 'socialité' va aconseguir que d’altres paguessin els seus luxes fins que es va destapar el frau, tot i que segons el seu advocat, Todd Spodek, ella sempre va pretendre pagar els seus deutes, però per a això necessitava “comprar temps”. Un temps que mai va arribar perquè abans la van detenir a Califòrnia. El juliol del 2017 el 'New York Post’ va publicar la seva història: Sorokin havia sigut denunciada pels hotels Beekman, W i Le Parker Meridien per no pagar menjars i estades. I després de presentar dos xecs falsos, va ser arrestada  i enviada a la presó de Rikers Island. 

Judici amb estilista

Durant el judici, l’acusada va posar dels nervis la jutge Diane Kiesel per les seves constants queixes. “¿M’està demanant que parem per un problema d’armari?”, li va etzibar Kiesel al defensor de Sorokin, que va lluir peces de Miu Miu i Saint Laurent i segons 'GQ' fins i tot va contractar l’estilista de Courtney Love, Anastasia Walker. 

La farsa d’Anna Delvey es va publicar en un llarg reportatge a la revista 'New York'. I l’editora de fotografia Rachel DeLoache Williams va explicar a 'Vanity Fair' com va ser enganyada per Sorokin. Una història que s’ha convertit en llibre, 'Mi amiga Anna'. “Va arribar a la meva vida en sandàlies de Gucci i ulleres de Céline, em va ensenyar un món de glamur en hotels de luxe, sopars a Le Coucou i vacances al Marroc. I em va deixar amb un deute de 62.000 dòlars”, va escriure Williams, testimoni clau en el judici. “Tant de bo mai hagués conegut l’Anna”, va dir plorant davant del jurat. 

S’enfronta
a 15 anys de
presó i a la
deportació a
Alemanya, el seu
país de
residència,
per robatori i
estafa

En el seu deliri, Sorokin va intentar estafar el gran estafador Billy McFarland, empresonat pel despropòsit del Fyre festival. També va explicar que Gabriel, fill de l’arquitecte valencià Santiago Calatrava, la va ajudar a través de l’assessoria immobiliària familiar, Calatrava Grace, a tancar el lloguer de l’“espai perfecte” per al centre d’art que promovia: sis plantes en la històrica Church Missions House, a la cantonada de Park Avenue amb el carrer 22, que l’artista Christo embolicaria per a la inauguració. Fins i tot es va reunir amb el famós hoteler André Balazs el fundador de Nobu, Richie Notar, per incloure un hotel, tres restaurants i una fleca alemanya a l’edifici. 

Notícies relacionades

Netflix i HBO ja estan treballant en la seva història. La primera ha comprat els drets per a una sèrie produïda per Shonda Rhimes (creadora d’'Anatomía de Grey' i 'Scandal'), que podria protagonitzar Margot Robbie. La segona adaptarà el relat de Williams, amb Lena Dunham ('Girls') com a guionista.