CANTANT AMB PODER

Cardi B: l'estrella de carrer

'Rolling Stone' l'ha anomenat «la diva del poble». I el Primavera Sound -del qual encapçala el pròxim cartell- la qualifica de «la nova capitana del hip-hop». Obrin pas a aquesta devastadora artista

zentauroepp46177280 cardi b performs during z100 s iheartradio jingle ball 2018 181227201633

zentauroepp46177280 cardi b performs during z100 s iheartradio jingle ball 2018 181227201633 / EDUARDO MUNOZ

4
Es llegeix en minuts
Noelia Sastre

Quan el pròxim 31 de maig Cardi B pugi a l’escenari del Primavera Sound com a cap de cartell, serà la primera visita a Espanya de la nova estrella del hip-hop. I no és que hagi tardat molt a venir. És que el seu cas ha sigut un ‘pelotazo’ que va començar el 2017 amb 'Bodak yellow', considerada com a millor cançó de l’any per 'Pitchfork', va continuar el 2018 amb el seu àlbum 'Invasion of privacy' com a número u a 'Billboard' i continuarà el 2019 amb cinc nominacions als Grammy. I tot això en 18 mesos.

Té 38
milions de
seguidors a
Instagram, amb qui
comparteix
intimitats,
com ara la seva ruptura
amb Offset

Convidada per un festival que vol “apostar per la paritat i atreure un públic més jove”, amb un cartell tan llarg com sempre, però molt més polèmic, Cardi B ha sigut una de les eleccions més criticades al proposar-la com a 'headliner'. Des del festival defensen aquesta decisió perquè consideren que es tracta de “la nova capitana del hip-hop gràcies a un debut devastador i a un carisma sense límits”, i asseguren que “mou més gent que molts grups d’homes blancs amb guitarra”. El que és segur és que d’aquí al 31 de maig Cardi B ocuparà moltíssims més titulars que Jarvis Cocker, Tame Impala, Built to Spill o qualsevol dels homes blancs amb guitarra amb qui comparteix cartell. I, a més, ho retransmetrà ella mateixa als seus 38 milions de seguidors a Instagram, com ha fet amb la seva relació i ruptura amb Offset, traper de la banda Migos i pare de la seva filla.

Infidelitats públiques

La ja exparella s’agrada molt de les declaracions en directe i poc del pudor: ell li va demanar matrimoni a l’escenari, genoll a terra, diamantazo en mà. Unes quantes infidelitats públiques després (i el vídeo d’ella en què anunciava la separació), Offset (27 anys, quatre fills) va tornar a sorprendre-la fa uns quants dies, interrompent el concert de Cardi B al festival Rolling Loud per demanar-li que torni. Però aquesta vegada se li van tirar a sobre el moviment #MeToo i els fans per “egoista i manipulador”. Fins i tot els qui dubten de la veracitat del moment (aquest assumpte podria tenir alguna cosa a veure amb la sortida del nou disc en solitari d’Offset) aplaudeixen “que el públic ja no el vegi com un romàntic, sinó com un tòxic, abusiu i controlador”. 

Offset, l’exparella de Cardi B., va interrompre un concert de la cantant per demanar-li que tornés amb ell. / GETTY IMAGES (SCOTT DUDELSON)

L’artista va nàixer
al Bronx
fa 26 anys,
de pare
dominicà i
de mare de
Trinitat i
Tobago

La seva relació va començar en la Super Bowl del 2017, el mateix esdeveniment seguit per més de 100 milions de persones en el qual ara Cardi B o Rihanna es neguen a actuar. L’equip de Cardi B ha desmentit que demani un milió de dòlars: “No està interessada a participar per solidaritat amb Colin Kaepernick”, diuen sobre el jugador que es va enfrontar a Trump per agenollar-se i no entonar l’himne en protesta per la discriminació dels afroamericans.

L’opulència de 'Money'

L’artista nascuda al Bronx novaiorquès fa 26 anys com a Belcalis Marlenis Almánzar, de pare dominicà i mare de Trinitat i Tobago, va treure el seu nou vídeo, 'Money', la mateixa setmana de desembre en què va saber que totes les cançons del seu disc han sigut or o platí i que és la primera dona en la història que bat aquest rècord. El vídeo és un monument a l’opulència en què apareix com una escultura daurada, una pianista nua i una mare que dona el pit al seu nadó mentre canta “no hi ha res en aquest món que m’agradi més que els xecs” i les pistoles daurades escupen bitllets al seu voltant. Una metàfora del moment que viu la rapera amb nom de marca de rom: “El meu sobrenom era Bacardí perquè la meva germana es diu Hennessy”, explica. 

Notícies relacionades

Cardi B va treballar en un supermercat abans de començar en un club de striptease als 19. “El meu nòvio em pegava. Vivíem amb la seva mare i dos pitbulls en una habitació; era una bogeria. Aquells diners em van permetre escapar, tornar a estudiar, tot i que també em van portar a operar-me el que no m’agradava”. 

“El meu nòvio em
pegava. Vivíem
amb la seva mare i
dos pitbulls en
una habitació;
era una bogeria”,
ha confessat

El 2013 va penjar diversos vídeos i es va anar fent famosa. Primer a Instagram, després en el 'reality' 'Love & Hip-Hop: New York' abans d’haver gravat una sola cançó. Quan ho va fer, va desbancar Taylor Swift dels primers llocs. “És la diva del poble. Una dona sense filtres en un món que no acostuma a permetre-ho a les estrelles femenines. En una cultura modelada pel 'streaming' i les xarxes socials, en la qual els xavals decideixen qui són les estrelles, elegeixen Cardi B”, va confirmar la revista 'Rolling Stone' en portada.