PERFIL

Damien Hirst: el rei del màrqueting

Artista reconegut internacionalment, és un expert a desencadenar polèmiques i fer caixa. El seu últim escàndol: la instal·lació d'un conjunt de fetus gegants en un hospital de Qatar

zentauroepp45979275 mas periodico  ilustracion  tassies os adjunto el original d181123115051

zentauroepp45979275 mas periodico ilustracion tassies os adjunto el original d181123115051

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Catorze escultures gegants de fetus dins de l’úter matern reben els pacients i visitants a l’hospital Sidra de Doha, a Qatar. L’impacte és majúscul i calculat. Instal·lades en un gran espai a l’aire lliure, les peces de bronze descriuen amb detall minuciós el procés que va de la fecundació al naixement d’un ésser humà. L’última d'aquestes obres és un bebè de 14 metres. El viatge miraculós és obra del britànic Damien Hirst, algú habituat a desencadenar ira i passió amb els treballs que fa. 

Aquest últim, pel seu destí en un país àrab, és encara més controvertit. “Són les primeres escultures de nus al Pròxim Orient. És molt valent”, havia declarat el seu creador al ‘Doha News’. El conjunt forma part d’una magnífica col·lecció d’art modern amb més de 65 obres en aquest centre hospitalari dedicat a la salut de la dona i els nounats. Al principi, les escultures s’haurien d’haver presentat al públic l’octubre del 2013. El clamor de les protestes i l’escàndol a les xarxes socials va ser tal que les autoritats van decidir de forma prudent cobrir-les i esperar fins ara. 

Conjunt d’escultures de fetus de Damien Hirst instal·lada als accessos d’un hospital de Doha (Qatar). / AFP

“No esperem que li agradi a tothom, ni que tothom ho comprengui”, ha declarat Layla Ibraim Bacha, especialista en art de la Fundació Qatar, que té el suport del govern. “És precisament per això que són allà, per provocar el debat i la reflexió”.

Un tauró en formol

El debat i la polèmica han acompanyat Damien Hirst al llarg de gairebé tres dècades de carrera. Glorificat per uns, injuriat per d’altres, va descol·locar la crítica i el públic quan va posar un tauró de quatre metres amb la boca oberta en un tanc de formol, va esquarterar a rodanxes una vaca i va dissenyar un crani humà en platí de mida natural, completament cobert per 8.601 diamants, que va titular ‘For the love of God’ (‘Per l’amor de Déu’). La calavera la va vendre per 74 milions d’euros. Més tard es va saber que havia sigut adquirida per un grup d’inversors del qual formava part el mateix Hirst, autèntic rei del màrqueting.

És impossible parlar de Hirst sense que apareguin immediatament els diners. Amb 53 anys és l’artista més famós del Regne Unit, també és el més ric. Té una fortuna valorada l’any passat pel ‘Sunday Times’ en 325 milions d’euros. Si alguns posen seriosament en dubte la seva qualitat artística, l’habilitat que té per als negocis és indiscutible. El fet que l’elaboració de les obres recaigui en el centenar d’empleats de la seva empresa, Damien Hirst Science Ltd, li han valgut acusacions de ser un impostor. També n’hi ha hagut de plagi. A això s’afegeix el que moltes d’aquestes peces hagin sigut adquirides amb finalitats especulatives, com a inversió, o el simple prestigi de tenir una marca. 

Quan Charles
Saatchi li
va comprar un 
cap de vaca
sagnant, la seva 
fortuna va canviar 
per sempre

El cert és que Hirst ha aconseguit mantenir-se a primera fila des dels temps, ja remots, que va formar part dels Joves Artistes Britànics (YBA) a finals dels anys 80, la nova generació que va apadrinar el marxant Charles Saatchi. Nascut a Bristol, criat a Leeds, amb una adolescència difícil en què va flirtejar amb la delinqüència, junt amb altres estudiants del Goldsmith College, va decidir passar de les galeries tradicionals i muntar les seves pròpies exposicions. Quan Saatchi li va comprar el cap sagnant d’una vaca envoltada de mosques, la seva fortuna va canviar per sempre.

50 empleats acomiadats

Notícies relacionades

Ja gran figura, el 2008, poques setmanes abans de la crisi financera mundial, amb el mercat de l’art completament inflat, la firma de subhastes Sotheby’s va vendre més de 200 dels seus treballs, per un total de 111 milions de lliures. “El valor dels seus treballs tradicionals, els animals dissecats, les pintures de punts, probablement van arribar al punt àlgid en aquesta subhasta”, ha declarat a ‘The Times’ el professor Don Thompson, economista del món de l’art. Al setembre la companyia que produeix les obres de Hirst va anunciar l’acomiadament de 50 empleats.

Damien Hirst i la seva última nòvia, de 25 anys, Sophie Cannell. / DAVID M. BENETT (GETTY IMAGES)

L’artista ha clausurat diversos projectes i està reestructurant el seu imperi de propietats i negocis. De moment, condiciona una antiga comissària al Soho londinenc, el barri que va ser escenari durant dues dècades boges de les seves interminables festes, immenses borratxeres i molta cocaïna. “«Vull una vida més simple”, ha declarat l’ara abstemi. Després de la separació de la seva companya i mare dels seus tres fills, Hirst apareix últimament a les pàgines de xafarderies, acompanyada d’una exuberant model de 25 anys. Un dels seus últims treballs, una vitrina mèdica plena de falses tauletes de Viagra, està provocant més d’un comentari jocós.

Temes:

Qatar Art