ELS REIS DELS GRANS MAGATZEMS

Els Walton, rics i garrepes

La família més adinerada d'Amèrica també és una de les més ronyoses del planeta. Propietaris de l'imperi Walmart, són tan rics com el 42% dels nord-americans que menys tenen, però milers dels seus treballadors guanyen tan poc que viuen sota el llindar de la pobresa.

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Si no esteu asseguts, acomodeu-vos perquè us podríeu marejar. Us parlarem de Walmart, la cadena de supermercats i grans magatzems fundada pels germans Sam James 'Bud' Walton el 1962 en un poble d'Arkansas, terra de bíblies i de Bill Clinton. Amb 10.400 establiments en 27 països, és la companyia més gran del món per ingressos. Només l'any passat va generar 482.000 milions de dòlars en vendes. Per posar-vos en perspectiva, un parell d'equivalències. Si Walmart fos un país, seria el 23è més ric del món, al davant de Nigèria i al darrere de Suècia. Si fos un exèrcit, seria el segon, al davant de la Xina i Rússia. A tot el món dona feina a 2,2 milions de persones, més de la meitat als EUA.

L'èxit de Walmart està ancorat en el control de costos, com va explicar al seu dia el patriarca de la família. «Controla les teves despeses millor que la competència. Aquí és on sempre pots trobar el teu avantatge competitiu». Aquesta màxima no solament s'ha aplicat amb els proveïdors, sinó també amb els treballadors. Walmart ha sigut durant dècades una de les pà­tries del salari mínim, furibundament hostil als sindicats. Fa dos anys, en ple debat sobre la desigualtat, va decidir apujar els salaris, però la fanfàrria inicial no va trigar a desafinar. A l'ajustar-los a la inflació, va resultar que segueixen estant per sota del salari mínim del 1968. Això explicaria per què el servei en els seus supermercats sol ser tan penós.

INDIRECTAMENT SUBSIDIATS

Com va repetir fins a la sacietat Bernie Sanders en l'última campanya, Walmart està indirectament subsidiat per l'Estat, ja que molts dels seus treballadors cobren tan poc que reben cupons de menjar del govern federal i es beneficien de la sanitat pública per als pobres. Un escàndol. Res d'això sembla preocupar els Walton, els nous Rockefeller d'aquesta nova era d'obscena desigualtat econòmica. Set dels hereus de Sam i Bud controlen més de la meitat de les accions de la companyia, amb un patrimoni conjunt de 130.000 milions de dòlars, segons la revista 'Forbes'.

Inverteixen en art, propietats immobiliàries i cotxes d'alta gamma. A la seva fundació filantròpica han donat menys del 0,1% del seu patrimoni, segons una anàlisi de Walmart 1Percent, i han utilitzat els forats legals en l'impost de successions per llegar les seves fortunes als seus descendents sense pagar gairebé impostos. A diferència d'altres multimilionaris, es cuiden molt de publicitar les seves vides. Aquests són els seus perfils:

JIM WALTON  

Patrimoni: 32.900 milions de dòlars

El benjamí dels quatre fills de Sam Walton va entrar al consell d’administració de Walmart el 2005, després de la mort del seu germà John en un accident d’avioneta. Viu a Bentonville i dirigeix la companyia de serveis financers de la família, Arvest Bank. Juntament amb els seus quatre fills, s’ha compromès a donar 2.000 milions de dòlars a la Walton Family Foundation. Porta aparentment una vida frugal, com el seu pare, que va començar treballant en uns magatzems. 

ALICE WALTON

Patrimoni: 32.800 milions de dòlars

La dona més rica dels EUA viatja en avió privat i viu en un ranxo de Texas on cria cavalls i prepara el seu «famós» arròs amb 'frijoles'. Està poc involucrada en la gestió de Walmart. La seva passió és l’art. A Bentonville, una població de 40.000 habitants que és la seu del quarter general de la companyia, ha aixecat el Museu d’Art de Crystal Bridge, amb una col·lecció valorada en prop de 500 milions de dòlars. Bona part els ha pagat de la seva butxaca. 

S. ROBSON WALTON

Patrimoni: 32.900 milions de dòlars

El primogènit va dirigir la companyia després de la mort del seu pare, el 1992, durant 23 anys. Advocat de formació, té casa a Aspen (Colorado), Hawaii i Paradise Valley (Arizona). El seu gran vici, els cotxes antics i d’alta gamma: Ferrari, Porsche, Shelby Cobra… Encara que ha finançat republicans, fins al 2014 no havia donat ni un dòlar a la fundació de la seva família. La tercera generació s’ha compromès a donar més de 2.000 milions.

LUKAS WALTON

Patrimoni: 10.400 milions de dòlars

El fill de John i Christie Walton va tenir càncer durant la infància, del qual es va recuperar gràcies a una dieta orgànica i vegetariana, sempre segons la versió de la seva mare. Poc amic de la publicitat, va estudiar ciències mediambientals i treballa en una firma financera vinculada a la família. De diners no n’hi falten perquè va heretar un terç de la fortuna del seu pare.

ANN WALTON KROENKE

Patrimoni: 5.900 milions de dòlars

La filla gran de Bud es va casar als setanta amb el promotor immobiliari Stan Kroenke, a qui va conèixer esquiant a Aspen. Va estudiar infermeria, però es va dedicar fonamentalment a criar els seus dos fills en una mansió de Missouri, la petita pàtria de la família Walton. El seu marit és propietari de diversos clubs esportius, com l’Arsenal anglès. 

CHRISTY WALTON

Patrimoni: 5.200 milions de dòlars

Notícies relacionades

Durant un temps va estar considerada la dona més rica d’A­mè­rica, fins que Bloomberg va descobrir que el seu marit, John Walton, va donar la meitat de la seva fortuna (17.000 milions) a causes filantròpiques al morir. Es va mudar a Jackson (Wyoming) després de criar el seu fill a prop de San Diego (Califòrnia). Ha tingut implicació en diverses causes socials.

NANCY WALTON LAURIE

Patrimoni: 4.200 milions de dòlars

La filla petita de Bud viu principalment a la vall de Las Vegas, però té altres cases a Califòrnia i Missouri. Casada també amb un promotor immobiliari i mare d’una filla, va fundar una companyia de dansa i és propietària d’un estudi de dansa. Amb el seu marit, va donar 25 milions a la Universitat de Missouri per construir un estadi.