col·loqui Primera Plan@

220519 maragall-1 / periodico

Maragall tanca la porta a un tripartit municipal amb el PSC

El republicà alerta d'una aliança en potència entre els socialistes i Colau encoratjat pel PSOE i Podem

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

El candidat d’ERC a l’alcaldia de Barcelona, Ernest Maragall, ha donat allargues aquest dimecres a la possibilitat de celebrar, abans de divendres a la mitjanit, un debat cara a cara amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. A l’esmorzar col·loqui Primera Plan@, que organitzen EL PERIÓDICO i Banc Sabadell, el republicà ha assenyalat que el seu equip està “treballant” per atendre la petició de l’alcaldessa, tot i que va al·legar les presses mentre abocava crítiques cap a la ‘lideressa’ comuna.

L’exconseller (va ocupar aquest càrrec dos cops) va manifestar que “tant de bo” s’hagués “celebrat ja el debat”. Durant moltes setmanes Colau ha rebutjat fer el cara a cara que ell mateix li va proposar. “Després la vam veure en un debat a soles amb Manuel Valls i, també, en un altre amb Elsa Artadi. Va dir que amb mi no feia falta debatre perquè no hi havia contraposició de models. I ara, ¡oh, sorpresa!, hi ha pressa per fer aquest debat”, va dir amb ironia el republicà. “I ara tinc aquesta demanda de Colau, però també una de Collboni, una altra d’Artadi...”, va apuntar. I a tall de sentència, i de manera implícita, va deixar caure que era obvi que “alguna cosa havia passat” que motivés “el canvi d’actitud de Colau”, en referència, se suposa, a les novetats demoscòpiques dels últims dies, ara que hi ha una ‘apagada’ a les enquestes, a excepció feta de la que publica, cada tarda a les 8, ‘El Periòdic d’Andorra’.

Més enllà del debat, Maragall es va mostrar repetidament crític amb Colau, però va carregar especialment les tintes amb el PSC i el seu candidat, Jaume Collboni. Potser també per desarmar uns dels arguments de campanya de Junts per Catalunya (JxCat), que sacseja freqüentment l’espantall de la tornada del tripartit municipal (és a dir, d’ERC, el postecosocialisme dels comuns i el PSC), Maragall va descartar tota aliança amb els socialistes.

Pactes al Congrés

Per l’alcaldable, “hi ha el risc que els acords entre el PSOE i Podem” al Congrés, i els que es puguin derivar en les autonomies i municipis que celebren eleccions el diumenge, “tinguin repercussió en el govern de la ciutat. Hi ha un pacte en potència entre Colau i el PSC”, va asseverar. I “això és incompatible amb qualsevol possibilitat d’acord amb ERC”, va sentenciar.

Aquest pacte, va dir, entre els comuns i els socialistes es fonamenta, així mateix, en la calculada ambigüitat de Colau en el que fa referència al procés.

“Quant al paper que ha de jugar Barcelona com a capital de Catalunya, el contrast entre la nostra opció i la de l’alcaldessa és evident”, va afirmar. “Hem assistit al festival de l’ambigüitat. Colau ha surfejat sobre el procés. Sempre ha intentat quedar bé a la foto. No es pot expressar solidaritat als presos si es fan acords amb els causants del 155. No es pot mostrar equidistància amb tot i alhora voler semblar compromesa amb la república. En contrast, la nostra proposta és clara i implicada”, va dir a tall de final d’atac a la seva oponent.

Només ideologia

Amb tot, la principal crítica de Maragall a Colau va ser més l’actitud que no pas qüestions concretes: “El que em diferencia de Colau és, sobretot, el que entenem com a governació i com afrontem els grans reptes de ciutat. Colau ha governat des de la ideologia. I la ideologia és imprescindible, però si t’empresona el que fas és generar tota mena de desastres”.

A tall d’exemple, va posar el de la polèmica del tramvia. “Mentre s’ha enfocat com una qüestió ideològica, un ‘digui vostè si està a favor o en contra del tramvia’, no ha funcionat. Perquè l’anàlisi ha de ser més complexa. Cal mirar quins efectes té sobre la mobilitat privada, com es gestiona amb els operadors i diverses coses més”, va assenyalar.

Al capítol de les preguntes, Maragall també va al·ludir als socis de Govern d’ERC, a la postconvergència representada de nou per JxCat. L’alcaldable es va preguntar si podria arribar a acords amb ells sobre les qüestions de vivenda. “JxCat és el centredreta i nosaltres l’esquerra. Tan simple com a això. I tan necessari per al país com això”, va dir “sense agressivitat”.

La postconvergència i la corrupció

Notícies relacionades

Això sí, ell mateix, i sense més ajuda, va seguir el discurs sobre els neoconvergents cap a un eventual pacte sobre corrupció. El director d’aquest diari li va fer notar com havia relacionat la corrupció amb els convergents a partir d’una qüestió aliena, i si creia si, després de diversos canvis, ja s’hauria desfet de l’etiqueta. “Vull pensar que sí, no tinc cap motiu per pensar el contrari. ¿Que té feina a fer? És obvi. Fins i tot avui recorren a l’etiqueta de ‘Convergència’ per anar a les eleccions. Comprovem que han girat full”, va assegurar. Anteriorment ja havia apuntat que, a aquest pacte eventual sobre la corrupció, la seva força arribaria “amb l’expedient net després de 88 anys d’història”, una frase molt utilitzada pels republicans que, per oposició, sempre és un recordatori per als postconvergents.

També va ser el moment per parlar sobre les crítiques de la número 2 de la candidatura municipal, Elsa Artadi, sobre una suposada voluntat de Maragall, quan era conseller d’Exteriors, d’“aïllar” Carles Puigdemont i vetar-lo a la delegació de la Generalitat a Brussel·les. Maragall, que fins ara havia guardat silenci sobre la qüestió, va negar que fos cert. En canvi, sí que va revelar que l’expresident havia anul·lat una reunió de tots dos a Waterloo poc abans de celebrar-se. Com a àrnica per a les ferides que provoca la lluita intestina al Govern amb JxCat, Maragall va proposar a Artadi anar a visitar conjuntament Puigdemont, en cas que ell sigui alcalde.

Actualitzar

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Fa 1772 dies

Carregar més