Puigdemont denuncia Llarena per no resoldre els recursos sobre l’amnistia

L’excap del Govern acudeix al CGPJ per assenyalar que el jutge ha «superat amb escreix» els terminis i que només pretén «entorpir» l’aplicació de la llei

Puigdemont denuncia Llarena per no resoldre els recursos sobre l’amnistia
3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’expresident de la Generalitat fugit a Bèlgica, Carles Puigdemont, ha denunciat davant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) acabat de constituir la «desatenció i el retard injustificat i reiterat» per part del jutge Pablo Llarena a l’hora de resoldre els recursos de reforma que la seva defensa va presentar després de no ser-li aplicada la llei d’amnistia.

En un escrit d’11 pàgines a què ha tingut accés aquest diari, la defensa de Puigdemont, que exerceix l’advocat Gonzalo Boye, adverteix que Llarena ha «superat amb escreix» el termini legalment previst en la llei per resoldre en reforma. Tot i que previsiblement l’instructor del procés incidirà en els seus arguments per no amnistiar l’expresident, al considerar que la norma no és aplicable al delicte de malversació, el tràmit és necessari perquè la seva decisió pugui ser apel·lada davant la Sala Penal, un òrgan en el qual un nombre més elevat de magistrats valorarà l’assumpte. Es retarda també un eventual recurs posterior davant el Tribunal Constitucional, per la qual cosa la defensa de Puigdemont creu que «amb la seva intencionada passivitat», Llarena «pretén entorpir l’aplicació de l’amnistia acordada mitjançant la llei orgànica».

L’alt tribunal no pensa accelerar la seva resposta, segons les fonts consultades per aquest diari, rebutja qualsevol tipus d’imposicions i avança que respondrà que no és responsable de les decisions que presenta la norma aprovada per les Corts, segons ja va publicar aquest diari. Llarena no té previst resoldre els primers recursos fins al mes de setembre.

Possibles sancions

La defensa considera que els vocals del Consell han de valorar si aquesta posició és constitutiva d’infracció disciplinària per part de Llarena, i apunta la possible aplicació de fins a tres articles de la Llei orgànica del poder judicial que regulen possibles sancions al jutge. Afegeixen que han presentat dos recordatoris de la litispendència dels esmentats recursos de reforma, «de manera que no hi ha cap dubte que l’Excm. magistrat instructor ha tingut un coneixement singularitzat de les particulars circumstàncies de l’assumpte [...] malgrat la qual cosa ha continuat sense despatxar-lo».

L’escrit apunta, a més, que Llarena va sol·licitar deixar sense efecte la seva llicència de vacances «amb l’anhel notori de supervisar la captura del Molt Honorable Sr. Carles Puigdemont i Casamajó, cosa que, a més de posar de manifest el punt maliciós de la dilació, indica que no hi ha raó justificada de cap classe per no resoldre dins del termini legal».

Notícies relacionades

L’advocat també afegeix que la dilatació en el temps té per objecte unes resolucions «que ordenen o serveixen d’aliment a mesures restrictives de la llibertat personal» del seu defensat, inclosa la seva llibertat de circulació –en al·lusió a les ordres de detenció a Espanya encara vigents– «fet que afegeix gravetat a la dilació indeguda». Posa l’accent en el fet que la mateixa llei, enl l’article 10, estableix que l’aplicació de l’amnistia «ha de ser objecte de tramitació preferent i urgent», cosa que ha de ser també d’aplicació a la resolució dels recursos legalment establerts.

Querella d’Hazte Oír

La fundació Hazte Oír va presentar ahir una denúncia contra els tres Mossos d’Esquadra presumptament implicats en la fuga de Carles Puigdemont. En la querella, a què ha tingut accés aquest diari, se’ls acusa d’haver comès quatre possibles delictes, entre els quals es troben el d’omissió del deure, els de denegació del compliment de resolucions judicials i d’auxili a l’Administració de Justícia i, finalment, el d’encobriment. Els tres agents catalans denunciats serien dos presumptes antics escortes dels expresidents Quim Torra i Carles Puigdemont, així com un tercer mosso que seria el propietari del vehicle en el qual presumptament va escapar el líder de Junts després de fer un míting en territori espanyol. Per a ells, es demana que de manera cautelar se’ls suspengui de les seves funcions públiques, que se’ls retiri el passaport i que se’ls prohibeixi sortir del territori espanyol.