Acord a l’esquerra del PSOE

¿Quins partits formen Sumar i què ha negociat Díaz amb cada un?

¿Quins partits formen Sumar i què ha negociat Díaz amb cada un?
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La tasca ha sigut dura, un esprint negociador, però Yolanda Díaz va aconseguir aquest divendres tancar un acord de coalició amb una desena de partits per a les eleccions generals del pròxim 23J. Amb el nom de Sumar i amb Yolanda Díaz com a cap de llista per Madrid, totes aquestes formacions es presentaran unides en una mateixa llista electoral, les quals no han de presentar fins d’aquí 10 dies. No obstant, arribar a aquesta entesa no ha sigut fàcil i no tots han sortit igual de ben parats:

Podem

La formació morada va mantenir la negociació en suspens fins a l’últim dia. No obstant, aquest divendres, la secretària general del partit, Ione Belarra, va garantir la seva entrada en la coalició, malgrat que va denunciar que la vicepresidenta segona ha vetat la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i que amb prou feines tenen representació en les llistes.

En concret, ocuparan el cinquè lloc en les llistes per Madrid que, previsiblement, ocuparà Belarra; el quart per Barcelona; i els números u per Àvila, Araba, Badajoz, Càceres, Granada, Guadalajara, Guipúscoa, Las Palmas, Múrcia, Navarra, Palència Segòvia i Terol. Belarra ha denunciat que amb aquests llocs és probable que es quedin sense diputats al Congrés.

Esquerra Unida

El coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, ha pactat amb la vicepresidenta que els primers llocs de les llistes de Còrdova, Màlaga i Tarragona, que ho compartirà amb els comuns, i a vuit províncies més on és poc probable que obtinguin representació. A més, reben el número 2 per Sevilla, Navarra i Astúries i el 3 per València, un repartiment que els sembla insuficient. Garzón, que ja va renunciar a presentar-se en aquestes eleccions, ha anunciat que també la portaveu de la formació, Sira Rego, ha fet un pas enrere. A més, ha demanat perdó «pel soroll causat en aquest procés». 

Catalunya en Comú

La negociació a Catalunya, on de normal regna la unitat, també ha sigut complicada amb Podem exigint més representació en les llistes. Finalment, l’acord amb Díaz conclou que es presentaran amb la marca «Sumar-En Comú Podem» i que els comuns elegiran els caps de llista per les quatre províncies catalanes. La de Tarragona la compartiran amb IU.

Més Madrid

L’acord tancat amb Més Madrid, la formació que lidera Mónica García, estableix que aquesta formació tindrà els llocs 3, 4 (ocupat per Íñigo Errejón), 7 i 10 de la llista electoral per Madrid. Més enllà de presentar-se sota les sigles de Sumar i en una papereta que estarà encapçalada per Yolanda Díaz i que tindrà com a logo la foto de la vicepresidenta, Més Madrid ostentarà la direcció de la campanya en aquest territori de forma col·legiada amb Sumar. Són un dels grans beneficiats d’aquesta negociació.

Compromís

La formació valenciana i el projecte de Díaz es presentaran a les eleccions sota el nom Compromís Sumar: Sumem per guanyar. En el pacte tancat amb Díaz s’estableix que en les llistes electorals de València el número 1 i 2 serà per a Compromís; a Alacant el cap de llista serà de Sumar, i a Castelló serà una persona de consens. Per configurar la resta de la llista, els nombres parells seran persones elegides per Compromís i els senars per Sumar. La vicepresidenta podria cedir alguns dels llocs que li corresponen a Podem.

La Chunta Aragonesista

La Chunta Aragonesista ocuparà el primer lloc de la llista electoral per Saragossa. La formació regionalista porta sense tenir escó des del 2008, quan van perdre l’escó que estava ocupant José Antonio Labordeta des de l’any 2000. Ara, podrien tornar al Congrés ja que el 2019 Unides Podem va obtenir un escó, el de Pablo Echenique.

Drago

Notícies relacionades

El partit que va formar l’exsecretari d’Organització de Podem, Alberto Rodríguez, després que se li retirés l’escó, també s’ha aliat amb Sumar. La formació canària tindrà el primer lloc per Tenerife que ocuparà el mateix Rodríguez.

Altres partits

L’acord inclou altres partits com Més per Mallorca, Més per Menorca, Verds Equo, Aliança Verda, Batzarre, Esquerra Asturiana i Iniciativa del Poble Andalús.