Després de l’avançament electoral

El Consell Fiscal, convocat per adjudicar la Fiscalia de Memòria Democràtica

El fiscal General de l’Estat proposarà per a la plaça l’exfiscal general Dolores Delgado

  • L’última hora després de conèixer-se la convocatòria d’eleccions per al 23 de juliol pròxim

El Consell Fiscal, convocat per adjudicar la Fiscalia de Memòria Democràtica

Epi_rc_es

2
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

El fiscal general de l’Estat (FGE), Álvaro García Ortiz, va convocar cap a les 15 hores d’aquest dilluns 29 de maig un ple del Consell Fiscal –òrgan que assisteix en les seves funcions al FGE– per al pròxim 8 de juny a fi de resoldre un concurs discrecional pendent. Fonts judicials assenyalen que es tracta de l’adjudicació de la plaça de la Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica de recent creació a la qual aspira l’exfiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, que va ascendir a fiscal de Sala del Tribunal Suprem el setembre del 2022, al fer-se càrrec –proposta del FGE que va acceptar el Consell Fiscal– de la direcció de la Sala Militar el tribunal esmentat.

Aquestes fonts assenyalen que el fiscal general de l’Estat havia convocat un ple per al 19 de juny en el qual previsiblement es podia resoldre el concurs. No obstant, després de l’anunci del president de Govern, Pedro Sánchez, en el sentit de dissoldre les Corts i convocar eleccions generals el 23 de juliol, la FGE va decidir intercalar el nou Consell Fiscal per al 8 de juny, sense suspendre el ja citat per al 19.

La Fiscalia de Drets Humans i Memòria Democràtica ha sigut una plaça que l’exfiscal general de l’Estat ha intentat obtenir, però el retard en l’aprovació per part del Consell de Ministres la va portar a sol·licitar el setembre del 2022 la plaça de fiscal en cap de la sala Militar. La raó: accedir a aquest lloc implicava ascendir automàticament en l’escalafó fins al càrrec més alt de la carrera (fiscal de Sala del Tribunal Suprem). Ja des d’aquest optaria abans de les eleccions generals per la de Drets Humans i Memòria Democràtica.

Notícies relacionades

Dolores Delgado va nomenar Álvaro García Ortiz per al lloc de fiscal en cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat –el seu braç dret i el FGE en el dia a dia– després d’aconseguir la FGE el febrer del 2020. Més tard Delgado va proposar a Pedro Sánchez el nomenament de García Ortiz com el seu successor com a FGE el juliol del 2022. Per la seva banda, García Ortíz va proposar Delgado com a fiscal de Sala Militar del Suprem i ara proposarà –abans de les eleccions generals anticipades al 23 de juliol– la seva designació per a la plaça de Drets Humans i Memòria Democràtica. Delgado és parella de l’exjutge Baltasar Garzón, que dirigeix la FIBGAR (Fundació Garzón Pro Drets Humans i Jurisdicció Universal), l’àmbit d’actuació global del qual té seus a Europa (Espanya) i l’Amèrica Llatina (Mèxic, Colòmbia, i Argentina).

Fonts judicials consultades van assenyalar a EL PERIÓDICO que amb les Corts dissoltes és norma no realitzar nomenaments en la FGE. Potser per això, ja que la dissolució apareixerà aquest dimarts al BOE, s’ha decidit convocar abans, aquest dilluns 29, el Ple del Consell Fiscal per a l’adjudicació de la plaça. Però quan el ple se celebri, les Corts ja estaran dissoltes.