Conseqüències de la sentència

Magda Oranich, sobre Laura Borràs: «Si fos jo, dimitiria del Parlament per dignitat»

La presidenta de la comissió de garanties de Junts afirma que els delictes de la condemna «es poden equiparar a la corrupció»

Magda Oranich, sobre Laura Borràs: «Si fos jo, dimitiria del Parlament per dignitat»
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La condemna a Laura Borràs ha obert la veda del debat intern a Junts. La líder del partit no només ha advertit que no pensa dimitir del Parlament, on se la va suspendre de les funcions de presidenta el juliol passat, sinó que la seva intenció és també mantenir-se al capdavant de la formació. No obstant, dirigents de Junts discrepen del que consideren un atrinxerament de Borràs en la institució. Qui aquest divendres ha parlat sense embuts ha sigut la presidenta de la comissió de garanties del partit, l’advocada Magda Oranich. «Si fos jo, dimitiria del Parlament per dignitat», ha etzibat durant una entrevista en el programa ‘Cafè d’idees’ de Ràdio 4.

Per Oranich, la condemna de quatre anys i mig de presó pels delictes de prevaricació i falsedat documental pot «equiparar-se a la corrupció». Ha argumentat que no es tracta de «delictes polítics», sinó de «delictes comuns», malgrat matisar que en el seu cas no s’ha produït un enriquiment personal i que «és possible» que el fet de ser qui és políticament li hagi jugat en contra.

La presidenta de la comissió de garanties, l’òrgan que, en cas de condemna ferma, haurà de decidir sobre si Borràs pot o no continuar exercint el càrrec de presidenta del partit, ha apuntat que la primera conseqüència de la sentència és què passa amb ella al Parlament. Segons el seu parer, ja hauria d’haver dimitit «quan se li va obrir judici oral» en lloc de deixar la Cambra en una situació d’interinitat per negar-se a deixar l’escó. «La presidència del Parlament no es pot deixar vacant, ha d’estar en plenes funcions», ha insistit Oranich.

Es tracta del primer membre del partit que es pronuncia públicament en aquests termes i que contradiu posicionaments com el que va manifestar aquest dijous l’expresident de la Generalitat Quim Torra, que va advocar per no substituir Borràs i deixar la cadira buida. Oranich fins i tot ha mencionat Carme Forcadell, amb qui ha assegurat que està d’acord quan va dir que calia «pensar en la institució i no en la situació personal».

Notícies relacionades

Més enllà de l’embolic al Parlament, Oranich també ha fet referència a la derivada interna que el cas té sobre Junts. Considera que el fet de tenir una presidenta condemnada «perjudica» electoralment, tot i que ha remarcat que creu que té menys impacte en les municipals, on els candidats tenen pes. Una altra cosa, ha dit, és l’escenari d’unes catalanes.

La presidenta de la comissió de garanties ha admès que tard o d’hora Junts haurà de decidir també què passa amb Borràs. Tot i que veu difícil que acabi expulsada de la formació, ha dit, una altra cosa és que pugui continuar exercint de presidenta en cas que la sentència es faci ferma en els termes actuals.