Acords creuats

Pressupostos a tres bandes: ¿és compatible el pacte Govern-PSC amb el dels Comuns?

A l’espera de conèixer el detall de les partides, hi ha diferències de xifres i prioritats entre els documents subscrits per les parts

  • Pressupostos de Catalunya: ¿en què consisteix l’acord entre el Govern i el PSC?

  • Segueix aquí totes les reaccions a l’acord entre Aragonès i Illa, en directe

Pressupostos a tres bandes: ¿és compatible el pacte Govern-PSC amb el dels Comuns?

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La negociació ha sigut llarga, però finalment Pere Aragonès ha aconseguit sumar els vots dels 33 diputats socialistes, que permetran tirar endavant els pressupostos de la Generalitat. Ho ha aconseguit un mes i mig després de firmar l’acord amb els Comuns, que li garantia vuit vots. Molts menys que els de Salvador Illa, però rellevants, perquè sense el suport dels de Jéssica Albiach, l’acord entre ERC i el PSC era estèril.

Els tres partits semblen satisfets amb el desenllaç d’aquest serial, però encara queda per conèixer la lletra petita dels comptes, que seran aprovats pel Govern aquest dijous. Els acords firmats d’una banda amb els Comuns i de l’altra amb el PSC contenen xifres i prioritats diferents, però no sembla que hi hagi contradiccions insalvables. El que podia treure els morats de l’equació eren els grans projectes, i finalment el pacte s’ha fet al marge dels pressupostos.

Macroprojectes, acord a part

El Hard Rock, l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-el Prat i la B-40 eren el punt conflictiu de l’acord. Per al PSC era una exigència que hi hagués avanços, amb partides i calendari, mentre que per als Comuns era una línia vermella. Tampoc ERC volia cedir davant els socialistes en aquests aspectes. Però, finalment, Aragonès i Illa han trobat un punt en comú: els republicans concedien la setmana passada les obres de la B-40, però no movien la seva posició sobre l’aeròdrom. Després de diverses reunions, es parla de «modernització» i no d’ampliació i també de seguir la tramitació ordinària del Hard Rock. Un pacte entre els dos partits, al marge dels comptes. Per als Comuns, es tracta només d’una «declaració d’intencions», perquè no es comprometen partides específiques.

Poques novetats en impostos

Aragonès i Albiach van acordar al desembre apujar dos impostos: el de patrimoni per a les rendes més altes i el dels pisos buits –fins a un 33% més–. A més, es van comprometre, com estava previst, a impulsar el tribut sobre els creuers i sobre els aliments ultraprocessats. Els socialistes, en canvi, no volien modificacions impositives i no els va agradar l’acord, però han evitat convertir-lo en un cavall de batalla. Al document firmat entre el president i el líder del PSC ni tan sols s’esmenta. Els Comuns no estaven disposats a cedir en aquest punt.

Més millores en sanitat

Era una prioritat dels dos socis, però els socialistes han aconseguit un pas més del Govern en aquesta matèria. Aquest 2023, la partida en sanitat comptarà amb 1.284 milions d’euros més i l’atenció primària arribarà al 24% dels pressupostos de la conselleria. Els Comuns havien acceptat unes xifres lleugerament més baixes, situant l’import per a l’atenció primària al voltant del 20%. L’anunci coincideix amb l’acord entre el Govern i el col·lectiu de metges que ha permès desconvocar la vaga.

Indústria versus ajudes

Si la sanitat era una prioritat per a tothom, hi ha altres punts de l’acord marcats per l’ADN de cada partit. El document firmat per Illa posa el focus en la reindustrialització: amb un augment de 56 milions en el pressupost destinat a donar suport al sector i demana garantir l’«execució» dels 680 milions del Pacte Nacional per la Indústria. El text acordat amb els Comuns no esmentava aquest aspecte, mentre que posava el focus en el pla de xoc social de 555 milions, amb millores en la renda garantida, ajudes al lloguer i bonificacions per a joves en el transport públic.

Canvi climàtic i Rodalies

Partides com la de 25 milions per a l’energètica pública o els 180 milions per a la instal·lació de fonts de producció de renovables per a autoconsum coincideixen als dos documents. També l’aposta per a la mobilitat ferroviària, amb millores al metro i els ferrocarrils. A més, els socialistes es comprometen a negociar amb el Govern el traspàs econòmic de Rodalies.