Augment del 8%

Sánchez anuncia la pujada del salari mínim als 1.080 euros mensuals

  • L’Executiu pacta amb els sindicats i sense la patronal un increment del 8%, que beneficiarà 2,5 milions de treballadors

Sánchez anuncia la pujada del salari mínim als 1.080 euros mensuals
3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El salari mínim interprofessional (SMI) pujarà de 1.000 a 1.080 euros bruts (en 14 pagues). Així ho ha anunciat el president del Govern, Pedro Sánchez, aquest dimarts durant la seva compareixença al Senat. L’Executiu incrementarà un 8% aquest sòl salarial pel qual es regeixen a tot Espanya al voltant de 2,5 milions de treballadors. L’anunci de Sánchez arriba mentre la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, finalitza una reunió amb els líders de CCOO i UGT, dels quals ha obtingut l’aval per a la pujada. Qui no ha assistit a l’esmentada reunió i no ha donat el seu vistiplau a l’increment és la patronal CEOE.

El Govern desencalla així una pugna interna sobre quant havia de pujar aquest any l'SMI. Els experts designats pel mateix executiu van suggerir un augment fins a una xifra d’entre 1.046 euros i 1.082 euros. Finalment, entre els partidaris dins del Consell de Ministres de la franja més baixa, com el Ministeri d’Economia, i aquells que advocaven per la franja alta, com el Ministeri de Treball, s’imposen els segons.

Sánchez ha reivindicat l’esmentada revalorització per esmorteir la devaluació salarial que han patit la majoria de treballadors en els últims anys. «En els últims 10 anys els preus han augmentant un 17% mentre que els salaris ho han fet en un 10,6%», ha argumentat. Espanya ha optat per un increment substancial a causa de l’actual context d’alça de preus i amb una aposta una mica més elevada que països del seu entorn, com França (6,6%) o Portugal (7,8%), tot i que més conservadora que Alemanya (22%).

Dones, joves, migrants i empleats de petites empreses seran els més beneficiats per la mesura. «Va directament a la vena dels treballadors que menys tenen», ha valorat el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez. L’increment del 8% anunciat per a aquest any serà lleugerament inferior a l’aplicat per a les pensions, que van pujar un 8,5% –com l’IPC–, i més del doble del que van pujar els sous dels empleats públics (3,5%).

El Govern de coalició tanca així la legislatura havent incrementat l'SMI un 20%, des dels 900 euros que hi havia el 2020 fins als 1.080 euros que recollirà ràpidament el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE). La pujada de l'SMI ascendeix al 47% si es pren com a referència l’arribada de Pedro Sánchez a Moncloa, quan estava en 735 euros. «És un acord històric», s’ha congratulat el secretari general de CCOO, Unai Sordo.

Amb l’increment anunciat del 8%, el salari mínim a Espanya arriba a l’equivalent del 60% del salari mitjà a Espanya, tal com recomana la carta social europea i tal com recull l’acord de coalició a què es van comprometre el PSOE i Unides Podem quan van formar Govern.

La patronal no avala

L’increment de l'SMI, que suposarà un augment de despesa per a les empreses de més de 100 euros per treballador afectat, no compta amb l’aval de la patronal. La CEOE ha sigut conseqüent amb la seva postura, ha complert la seva amenaça i no ha acudit aquest dimarts a la taula de diàleg social a què el va convocar el Ministeri de Treball per tancar aquest tema.

Notícies relacionades

Les relacions amb Yolanda Díaz s’han anat tensant al llarg dels últims 12 mesos, una vegada la reforma laboral ja va ser aprovada i les relacions entre els agents socials van pivotar cap a negociar salaris. La gota que va curullar el vas entre Antonio Garamendi i Díaz va ser la inclusió dins de la llei d’ocupació d’un reforç del paper de la Inspecció de Treball en el control dels eros. 

«És inviable continuar augmentant els costos laborals, estem posant seriosament en risc la viabilitat de moltes activitats», ha declarat el vicepresident de la CEOE i president d’ATA, Lorenzo Amor, abans de conèixer la xifra.