Amenaça

Marrons, enviats des d’Espanya i amb el mateix material pirotècnic: els cinc paquets comparteixen patró

  • Interior descarta apujar el nivell d’alerta terrorista, però eleva la seguretat dels edificis diplomàtics i de les administracions públiques

Marrons, enviats des d’Espanya i amb el mateix material pirotècnic: els cinc paquets comparteixen patró

EFE/ Zipi

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els sis sobres explosius enviats a Pedro Sánchez, Margarita Robles, l’ambaixada d’Ucraïna, la base aèria de Torrejón de Ardoz, l’empresa d’armament Instalaza, establerta a Saragossa, i un últim interceptat aquest migdia a l’ambaixada dels EUA comparteixen un patró: són de color marró, en principi van ser enviats des d’Espanya i a l’interior contenien material pirotècnic similar, segons ha explicat aquest dijous el secretari d’Estat de Seguretat, Rafael Pérez. Fins i tot la cal·ligrafia del remitent és gairebé idèntica, segons assenyalen fonts del Govern, que ara temen l’«efecte contagi» que tot això pugui provocar. En el mateix sentit, a causa d’aquestes característiques comunes, l’Audiència Nacional ha decidit unir la causa que va obrir dimecres. 

El número dos del Ministeri de l’Interior ha descartat de moment elevar el nivell d’alerta terrorista per aquests fets, tot i que sí que s’han extremat les mesures de seguretat en edificis públics i diplomàtics. «Les mesures de protecció han funcionat. S’han evitat resultats lesius, excepte en el cas de l’ambaixada d’Ucraïna a Madrid», ha assenyalat Pérez, amb referència a l’ocorregut allà ahir, quan es va produir la deflagració del paquet de manera inesperada i un treballador va resultar ferit.

En la resta de casos, les deflagracions han sigut controlades o bé les Forces de Seguretat han aconseguit desactivar el mecanisme que contenien, un pas que pot facilitar la investigació sobre l’autoria d’aquests enviaments. Pérez ha pronunciar-se sobre cap a on es dirigeixen les sospites, malgrat que la Comissaria General d’Informació de la Policia Nacional investiga sectors prorussos, com ha publicat EL PERIÓDICO. De moment, l’ambaixada de Rússia a Madrid s’ha desvinculat d’aquests fets, que ha condemnat.

La tardança

Notícies relacionades

Va ser la deflagració a l’ambaixada d’Ucraïna la que va portar la Presidència del Govern a informar l’Audiència Nacional del sobre del 24 de novembre enviat a Sánchez. Fins aleshores, la Policia Nacional havia estat investigant el paquet remès al Palau de la Moncloa. Però quan aquesta delegació diplomàtica va fer públic el paquet amb material pirotècnic que havia rebut i l’Audiència Nacional es va interessar pel que havia passat, el Govern va informar l’autoritat judicial.

A diferència del que va passar la primavera del 2021, durant la campanya de les eleccions autonòmiques a Madrid, quan el PSOE i Unides Podem van convertir en un dels eixos dels seus mítings les cartes amb amenaces de mort que van rebre dirigents com Fernando Grande-Marlaska i Pablo Iglesias, aquesta vegada la intenció no és donar a l’ocorregut una dimensió política, sinó centrar-ho tot en les actuacions policials, expliquen fonts de la Moncloa, que en qualsevol cas n’han informat aquest dijous l’equip del líder de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo.