Enquesta del Gesop

Sondeig Catalunya: els catalans, dividits entre eleccions o pactes per continuar la legislatura

Només 1 de cada 10 enquestats recolzen que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança com exigeix Junts

  • Enquesta: el PSC consolida el seu avantatge i ERC s’imposa a Junts després de la ruptura del Govern

  • Sondeig: el 40% dels catalans culpen Junts de la ruptura del Govern

Sondeig Catalunya: els catalans, dividits entre eleccions o pactes per continuar la legislatura
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va respondre a la sortida de Junts per Catalunya del Govern amb la configuració d’un Executiu monocolor que incorpora consellers procedents de l’òrbita del PSC, CDC i els comuns. Un Gabinet que, tanmateix, només compta amb el suport de 33 diputats dels 135 del Parlament, el que exposa ERC a un possible calvari per tirar endavant totes les votacions a la Cambra. I no diguem iniciatives de gran importància per a l’estabilitat econòmica i social com els Pressupostos. El presagi d’una legislatura breu, abocada a eleccions en un termini no gaire llarg de temps, plana sobre l’ambient.

Davant un horitzó tan endimoniat, el sondeig del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (Gesop) per a EL PERIÓDICO posa de manifest que els catalans no tenen gens clar què hauria de fer Aragonès un cop consumada la ruptura amb JxCat. El 43,4% reclama que es convoquin eleccions, però el 37,3% defensa que el president busqui acords per governar i poder continuar la legislatura. Només l’11,4% dels enquestats recolzen la idea que encapçala Junts que Aragonès se sotmeti a una qüestió de confiança.

Aquesta divisió encara s’accentua més entre els votants que es declaren independentistes: el 40,6% demana eleccions; el 36,2% aposta pels pactes; i el 16,6% reclama una qüestió de confiança. En l’electorat no independentista, l’exigència de nous comicis supera el 46% i avantatja en gairebé nou punts els que aposten per continuar governant mitjançant acords. La qüestió de confiança només obté un suports rellevant entre els votants de JxCat (27%) i, a molta distància, de la CUP (14%).

Notícies relacionades

Per contra, les eleccions anticipades són la sortida preferida per la majoria dels electorats, excepte els del PSC, ERC i En Comú Podem, en què són més els que volen que Aragonès recorri a la geometria variable per continuar governant. No obstant, als tres caladors, també el d’Esquerra, un de cada tres votants reclamen nous comicis. La petició d’eleccions supera el 38% entre els votants de la CUP i el 46% entre els de Junts.

Per sexe i edat, crida l’atenció l’extrema divisió que hi ha entre els homes (el 42% demana pactes i el 41%, eleccions), en contrast amb com ho tenen de clar les dones (el 45% demana eleccions i el 33%, pactes). Els comicis són també l’opció majoritària entre els enquestats dels 30 als 44 anys. Els de més de 60 anys, en canvi, prefereixen evitar els urnes.

Fitxa tècnica del sondeig