Política

En directe | Sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats

Sánchez torna a l’hemicicle després d’haver-se absentat per acudir a l’Assemblea General de l’ONU i després del seu positiu en covid

En directe | Sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats
3
Es llegeix en minuts

El president del Govern, Pedro Sánchez, torna aquest dimecres a la sessió de control del Congrés, després de dues setmanes sense acudir-hi per compromisos internacionals i motius de salut, i ho fa amb els Pressupostos Generals de l’Estat del 2023 acabats d’aprovar en el Consell de Ministres.

Sánchez va faltar a la cita setmanal del control al Govern al Congrés dels Diputats el dia 21 de setembre per desplaçar-se a Nova York per a l’Assemblea General de l’ONU, i també a l’última, el dia 28, pel seu positiu en covid. En aquella sessió, Cuca Gamarra, li volia preguntar pels sacrificis que està disposat a fer, qüestió ambigua que la portaveu del PP tindrà ocasió de formular-li aquest dimecres, 5 d’octubre.

També ha sigut traslladada d’una setmana a l’altra la pregunta de la portaveu de Ciutadans, Inés Arrimadas, que preguntarà a Sánchez si creu que el seu Govern «fa tot el possible per ajudar les famílies». I el portaveu de Compromís, Joan Baldoví, reprendrà també la seva pregunta a Sánchez per esbrinar si el Govern preveu en els pròxims pressupostos un fons transitori d’anivellament per igualar les comunitats autònomes més mal finançades a la mitjana de finançament.

Precisament, la sessió de control al Govern té lloc un dia després de l’aprovació en el Consell de Ministres del projecte de llei dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2023, després de l’acord assolit entre els socis de la coalició del PSOE i d’Unides Podem, que ara buscaran el suport dels grups en la seva tramitació parlamentària.

A més, el Govern ha presentat recentment el seu pla fiscal, que, entre altres mesures, preveu crear un nou impost per a fortunes de més de tres milions d’euros i bonificar l’IRPF a les rendes de fins a 21.000 euros.

Més enllà de les preguntes dirigides a Sánchez, el ple del Congrés d’aquest dimecres n’inclourà tres dirigides a la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, formulades des del PP, Vox i un diputat navarrès del grup mixt, i referides a la possibilitat del començament d’una recessió, a l’augment de la pobresa i a l’impacte dels fons europeus. A la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, l’espera una pregunta de Vox sobre si ella instiga els sindicats a manifestar-se contra els empresaris.

El ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, haurà d’explicar la seva opinió sobre les competències autonòmiques en matèria tributària, després de recolzar la centralització per part de l’Estat, i el d’Exteriors, José Manuel Albares, donarà compte sobre els seus plans per millorar les relacions diplomàtiques amb Algèria.

El ple abordarà també la situació d’RTVE, ja que la diputada del PP Macarena Montesinos preguntarà «per què ha forçat el Govern la dimissió» del president de la corporació, José Manuel Pérez Tornero, i Vox ha plantejat una interpel·lació urgent sobre aquest assumpte.

La situació al Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha donat peu a dues preguntes, una d’ERC i una altra de Vox.

Al ministre Luis Planas l’esperen dues preguntes sobre el tancament de 87 caladors per a la flota pesquera espanyola a l’Atlàntic nord-oriental, que li faran el PP i el BNG.

El finançament autonòmic, el futur de Volkswagen a Navarra, l’augment dels serveis ferroviaris i les sol·licituds per ser seu de l’Agència Espacial Europea són altres temes sobre els quals hauran de donar compte altres membres del Govern en les respostes orals d’aquest dimecres.

Notícies relacionades

En aquestes debutarà, amb una qüestió sobre l’increment de migrants per via marítima, María Fernández, la portaveu del partit Coalició Canària – PNC, que va prendre possessió de la seva acta de diputada al juliol en substitució de Pedro Quevedo, de Nova Canàries, per l’acord electoral entre les dues formacions.

A més, en el ple es debatran tres interpel·lacions urgents més, entre aquestes, una del PP sobre ocupacions il·legals de vivendes i una d’ERC sobre el fons de transició justa de les zones nuclears catalanes.