Debat de política general

La CUP també reclama a Pere Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança

  • La proposta dels anticapitalistes obligarà Junts a pronunciar-se amb el debat obert sobre la continuïtat al Govern

La CUP també reclama a Pere Aragonès que se sotmeti a una qüestió de confiança

ACN

1
Es llegeix en minuts

La CUP ha registrat una moció en la qual reclama al president Pere Aragonès que se sotmeti a la qüestió de confiança que van acordar en el pacte d’investidura abans de finals d’any. La votació es produirà en el ple de la setmana que ve, cosa que obligarà Junts a pronunciar-se sobre l’envit que ha llançat contra el president tenint en compte que no té resolt el debat intern dels postconvergents sobre la continuïtat o la sortida del Govern. Aquest dimarts, el president del grup parlamentari de Junts, Albert Batet, va emplaçar Aragonès a sotmetre’s a una qüestió de confiança si no compleix les tres exigències perquè continuï la coalició.

Lluny d’arronsar-se, el president va demanar al partit de Laura Borràs i de Jordi Turull que s’aclareixi. Els republicans entenen que l’acord que es va fer amb la CUP ja no els vincula, perquè l’aliança va saltar pels aires quan els anticapitalistes es van desmarcar de l’acord de Pressupostos, que finalment van tirar endavant amb els comuns. Però els cupaires continuen demanant que es compleixi aquest compromís. Aquest dimecres, tant Aragonès com el vicepresident Jordi Puigneró han suspès les seves respectives agendes per abordar la crisi entre socis.

Notícies relacionades

El text de la CUP conclou que les majories parlamentàries que van permetre la investidura «no són les que estan garantint la governabilitat» al Govern i critica a l’Executiu que no s’hagi complert el marc polític sobre el qual va començar a caminar la legislatura. Això es constata, detallen, en el fet que hi continuen havent macrooperatius de Mossos en els desnonaments, es continuen impulsant els Jocs Olímpics d’Hivern i l’ampliació de l’aeroport del Prat, i que el finançament per a vivenda és «insuficient». Assenyalen també que tampoc s’ha revertit la privatització del 061.

A més de demanar al Govern un «gir radical» en les seves polítiques per fer front a la pujada de preus, la precarització laboral i la falta d’accés a drets bàsics com la vivenda, l’alimentació i els subministraments elèctrics, la CUP exigeix també a Aragonès que s’aixequi de la taula de diàleg amb la Moncloa. «No està abordant la resolució del conflicte basada en l’autodeterminació i l’amnistia», lamenten.