Estratègia dels populars

Feijóo utilitza el seu poder autonòmic per llançar un pols fiscal contra Sánchez

El PP eleva la pressió sobre els barons del PSOE davant les eleccions de maig

Feijóo utilitza el seu poder autonòmic per llançar un pols fiscal contra Sánchez

Diego Crespo / PP

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Sánchez pot continuar aprovant decrets i mantenint la seva voracitat fiscal, però nosaltres tenim un model d’èxit, que és el de la Comunitat de Madrid, i és normal que les autonomies en les quals governem vulguin seguir la seva estela», explica un diputat de l’equip econòmic del PP. El seu partit ha trepitjat l’accelerador aquesta setmana i tres comunitats en les quals governa (Andalusia, Múrcia i Galícia) han anunciat que bonificaran de manera parcial o total l’impost de patrimoni i en totes les tenyides de blau (també a Castella i Lleó i Madrid) hi haurà rebaixes de l’IRPF. El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, s’està basant en el marge de maniobra que tenen les autonomies amb determinats impostos per contrarestar el discurs «contra els rics» de Pedro Sánchez i «mostrar als espanyols quin és el seu pla de rebaixa d’impostos», apunten fonts de la direcció del PP. A Génova confien que algun baró del PSOE els segueixi i així puguin trencar la unitat de discurs de cara a les autonòmiques de maig.

El primer conservador a obrir la veda va ser dilluns Juanma Moreno, president de la Junta d’Andalusia. Ho va fer a Madrid, territori d’Isabel Díaz Ayuso (que no va acudir a la conferència), i davant del cap. Moreno, segons fonts del seu equip, va tancar amb Feijóo la setmana anterior quan i com faria l’anunci. Després del dirigent andalús va arribar dijous Fernando López Miras (Múrcia) dient que també posarà fi a aquest tribut en els pròxims mesos, i divendres Alfonso Rueda (Galícia), que va concretar que elevarà la bonificació del 25% d’aquest any al 50% l’any vinent.

«¿Quan havíeu vist vosaltres Andalusia liderant un debat econòmic?», es vanta aquests dies Moreno en privat. Esperonat per la seva majoria absoluta i en connexió total amb el líder del PP, el polític andalús està animat. «Si Andalusia pot competir amb Madrid i els seus impostos baixos, ¿per què no ho hauria de fer?», es pregunta.

La resposta no li arriba des de la Puerta de Sol, on Ayuso ha preferit mantenir un perfil baix i aplaudir la decisió, tot i que li cogui la rellevància que està adquirint Moreno dins del partit, sinó del Govern de Sánchez. L’Executiu rebutja la carrera fiscal «destructiva» dels governs autonòmics del PP, amb la conseqüent caiguda de recaptació per mantenir els serveis públics, i celebra que els conservadors «hagin caigut en el debat» després de setmanes en les quals Sánchez ha carregat contra els «poderosos», ha acusat Feijóo de defensar només els interessos «dels de dalt» i ha impulsat la creació de nous impostos als bancs i a les elèctriques.

«A nosaltres ens va molt bé aquest debat perquè reforça la fotografia d’on és cadascun. Després de la derrota a Andalusia, estem remarcant el nostre marc ideològic i el PP s’allunya de la classe treballadora amb aquestes decisions», assenyalen fonts de la Moncloa. El debat ha començat quan falten vuit mesos per l’inici del cicle electoral amb municipals i autonòmiques al maig i, al final del 2023, les generals. I en aquesta clau electoral, fonts d’Hisenda recorden el cas de Mariano Rajoy, que després de fer campanya el 2011 amb la baixada d’impostos va arribar a la presidència i va haver de desdir-se de tot per la delicada situació que travessaven les finances públiques. El dèficit va arribar aquell any al 9,4%, segons l’Eurostat.

La recomanació de l’FMI

En aquests moments, malgrat que el final de la guerra a Ucraïna no sembla pròxim i que l’economia està afectada per una covid que continua present, Feijóo vol repetir l’estratègia de Rajoy i es presenta com a salvador. «Espanya, segons la meva opinió, amb aquesta política econòmica no aguanta cinc anys més», va deixar anar divendres, assegut en un fòrum al costat de José María Aznar

El PP vol evitar analitzar la batalla tributària des del punt de vista nacional i els seus dirigents eviten parlar de la competència interna que es crea entre territoris mentre el Fons Monetari Internacional i l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) criden a posar fi a la competència tributària entre països. «Que Sánchez es carregui l’impost de patrimoni com va fer [José Luis Rodríguez] Zapatero el 2008», responen en la Junta d’Andalusia. El president socialista el va recuperar després, el 2011, per la caiguda d’ingressos per la crisi i Rajoy el va acusar de fer-ho per càlculs electoralistes.

100.000 estrangers

Notícies relacionades

Moreno va arribar a assenyalar Madrid i Catalunya com a territoris d’on atraure els grans patrimonis. No va insistir tant en l’altre objectiu que també busca: el Govern andalús considera que té un problema amb els més de 100.000 estrangers que en els últims 15 anys han comprat una vivenda a la regió i que hi viuen molts mesos a l’any però no s’animen a empadronar-se (segons els seus càlculs, només ho han fet 17.000). Moreno confia que molts d’ells, principalment britànics, francesos, portuguesos i russos, es decideixin a viure-hi tot l’any i que paguin els seus tributs a Espanya.

Després de l’anunci del dirigent andalús, la Moncloa va anunciar la creació d’un impost a les grans fortunes que serà temporal. Fins ara només el defensava Unides Podem, però la ministra d’Hisenda i vicesecretària del PSOE, María Jesús Montero, defensa ara la seva idoneïtat.