Colòmbia

Independentistes catalans i Monedero carreguen contra el Rei per no aixecar-se a Colòmbia al pas de l’espasa de Bolívar

Al contrari que la major part dels convidats, Felip VI es va mantenir assegut durant l’exhibició de l’arma en la presa de possessió de Gustavo Petro

Independentistes catalans i Monedero carreguen contra el Rei per no aixecar-se a Colòmbia al pas de l’espasa de Bolívar

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts

Juan Carlos Monedero, un dels fundadors de Podem, i representants de partits independentistes catalans han censurat el Rei Felip VI per mantenir-se assegut a la presa de possessió de Gustavo Petro com a president de Colòmbia durant el pas de l’espasa de Simón Bolívar, la mítica arma de combat que utilitzava el denominat ‘Llibertador’ en la guerra d’independència contra Espanya.

En un vídeo que circula a les xarxes socials es pot veure com el Rei es manté assegut i sense aplaudir, a diferència d’altres autoritats, quan un grup de militars porta l’espasa de Bolívar, la presència de la qual a la presa de possessió havia sigut reclamada pel mateix Petro.

Segons l’exdirigent del partit morat, resulta «trist» que el Rei es quedi assegut «quan tot el poble decent de Colòmbia vibra dret» al pas de l’espasa. «Els generals valents, fins i tot quan són derrotats, rendeixen homenatge als que els han vençut en bon combat», censura Monedero demanant «respecte».

ERC el veu «impresentable»

Més contundent s’ha mostrat el diputat d’ERC al Congrés Jordi Salvador, que ha caigut en l’insult en un missatge de Twitter recollit per Europa Press: «És un impresentable digne hereu de molts impresentables. Un home que ha renunciat a ser persona per ser un digne successor d’una monarquia colpista, corrupta i profeixista», ataca el parlamentari d’ERC, que qualifica de «lamentable» l’episodi.

També el dirigent de Junts Josep Rull critica l’actitud de Felip VI a Bogotà. «Patètic. I, també, revelador», critica el polític independentista, que forma part del grup de polítics catalans indultats pel Govern.

El Rei va anar aquest diumenge en representació d’Espanya a la presa de possessió de Petro acompanyat pel ministre d’Afers Exteriors, la Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares.

La presència de l’espasa de Bolívar a la jura com a president va ser la primera ordre de Gustavo Petro després de prendre possessió com a president. L’espasa és una peça històrica que té un gran valor simbòlic per al president colombià, ja que va ser la que va robar la guerrilla M-19, a la qual va pertànyer el mateix Petro, com a primer acte d’insurgència. Quan el grup va arribar a un acord de pau amb el govern de Virgilio Barco l’espasa va ser tornada i traslladada a la Quinta de Bolívar.

Notícies relacionades

El president Iván Duque l’hi va mostrar a Petro quan es van reunir després de la seva victòria en les eleccions presidencials i en aquell moment Petro va manifestar la seva intenció que l’espasa fos utilitzada com a element simbòlic durant els actes de possessió.

La victòria de Petro a les urnes va ser històrica per a l’esquerra, que per primera vegada aconsegueix accedir a la Casa de Nariño, seu de la Presidència de Colòmbia. El candidat pel Pacte Històric es va presentar amb una plataforma centrada en un canvi radical del model econòmic de Colòmbia i es va allunyar del petroli i el carbó.