Debat sobre l’estat de la nació

Vox reprova el Govern i promet «aixecar tot el que faci caure: de l’economia a les creus»

  • «Aquest és un govern sostingut en la mentida de la memòria històrica i de l’emblanquiment a ETA», defensa Abascal

Vox reprova el Govern i promet «aixecar tot el que faci caure: de l’economia a les creus»

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Santiago Abascal s’ha entrenat aquest dimarts com a orador en un debat de l’estat de la nació anunciant el seu rebuig frontal de totes les mesures esmicolades pel president del Govern. L’extrema dreta ha volgut marcar perfil propi i adduint per primera vegada en la història en l’article 197.3 del reglament del Congrés a fi d’impugnar el pla de Pedro Sánchez al complet. «Ni debat, ni Estat, ni nació. Afrontem una sessió amb un govern i els seus socis de legislatura incapaços de posar-se d’acord en el que és l’Estat i la nació. No accepten la confrontació d’idees», ha arrencat el líder de Vox, allargant la mà al PP per ‘fer’ fora Sánchez de la Moncloa.

Des del faristol, ha saludat el líder popular Alberto Núñez Feijóo i l’ha emplaçat a consolidar junts una alternativa perquè «només des de la fermesa podrem establir una alternativa real» que, malgrat les diferències, serveixi per «donar als espanyols el que reclamen: l’expulsió d’aquest govern i les seves polítiques».

Abascal ha reproduït un enfilall d’arguments contra l’Executiu, acusant el PSOE i Podem de ser «els èmuls del criminal Front Popular» amb el suport dels independentistes: «Els que dediquen tota la seva vida política a destruir Espanya no són aptes per defensar els interessos d’Espanya», ha inquirit. «Aquest és un govern sostingut en la mentida de la memòria històrica i de l’emblanquiment a ETA», ha rematat, anunciat la seva intenció de recórrer davant el Tribunal Constitucional la llei que es votarà dijous.

Una Espanya «enfrontada»

Abascal, que ha assegurat que el Govern Sánchez «deixarà una Espanya arruïnada, enfrontada, deteriorada institucionalment i debilitada internacionalment», ha apostat per derogar les lleis per fer front a l’emergència climàtica i per acabar amb els impostos que sostenen l’Estat del benestar. «¿El pla és fer a tots els espanyols igual de pobres?», s’ha preguntat. «Ha portat la ruïna [...] S’han de retallar els diners mal gastats en patronals, sindicats i partits», ha dit, –-tot i que Vox manté les seves subvencions–, esmenat el paquet de mesures anunciades per Sánchez entre les quals destaquen els abonaments gratuïts per al transport a partir de l’1 de setembre i els impostos a elèctriques i bancs. «Ens comprometem a derogar-ho tot quan tinguem ocasió: des de la llei del suïcidi climàtic, a la llei de promoció brutal avortament, de l’eutanàsia, de memòria històrica, i les lleis transversals de gènere», ha assegurat.

«¿De veritat creuen que profanar tombes és tasca d’un Govern?», ha arribat a dir sobre l’exhumació del dictador Francisco Franco: «¿Vostès creuen que és mitjanament seriós destruir la creu més alta del món, la del Valle de los Caídos? [...] Reconstruirem tot el que destrueixin i aixecarem tot el que enderroquin des de l’economia fins a les creus», ha asseverat. D’altra banda, ha tornat a apostar per la deportació de les persones en situació irregular i s’ha mostrat disposat a col·laborar amb el Marroc quan reconegui la sobirania de Ceuta i Melilla, perquè «bones tanques fan bons veïns».

Notícies relacionades

«El més raonable és que dimiteixi perquè Espanya necessita al més aviat possible que se’n vagi [...] L’adversitat és vostè, senyor Sánchez», ha conclòs Abascal.

El president del Govern ha replicat burxant que els al·legats de Vox disten molt dels posicionaments d’un partit «obrer», apostant per l’Agenda 2030 com a resposta al canvi climàtic i reafirmant-se en la batalla dialèctica contra els discursos d’odi: «¿De quin museu surten vostès?», ha respost, en defensa dels valors progressistes, i ha rematat: «S’ha de celebrar l’Orgull per tornar-los a vostès l’armari de la història». Sánchez ha aprofitat la seva segona rèplica per deixar clar que es disposa a esgotar la legislatura malgrat l’ofensiva del PP i Vox.