Regularització de l’emèrit

Telefónica va deixar els seus avions a Joan Carles I per als seus viatges personals

‘El Confidencial’ revela que la Fiscalia i Hisenda ja tenen documentació sobre aquests vols

  • Joan Carles, una regularització incompleta... a més d’obligada

  • Multimèdia: Joan Carles, una dècada sota assetjament judicial

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Telefónica va prestar els seus avions privats perquè Joan Carles I fes els seus viatges particulars quan va abdicar com a rei d’Espanya, segons revela aquest dimecres ‘El Confidencial’.

D’acord amb aquesta informació, l’ús de material corporatiu de l’empresa de comunicacions en favor del rei emèrit figura en la documentació que està en poder de la Fiscalia Anticorrupció i el Ministeri d’Hisenda. L’Agència Tributària havia reclamat a l’emèrit informació sobre els regals rebuts per Joan Carles una vegada va abandonar la direcció de l’Estat, el 2014.

Segons les fonts citades per ‘El Confidencial’, l’emèrit es va servir d’alguns dels quatre avions privats que tenia Telefónica fins al 2019 per viatjar fora d’Espanya. Per a això va ser fonamental la bona relació de Joan Carles amb César Alierta, president del grup de telecomunicacions entre el 2000 i el 2016. La informació recorda com el pare de Felip VI era rebut moltes vegades per Alierta a la seu de Telefónica per parlar d’assumptes privats del monarca, incloent-hi les seves inversions.

Regularització fiscal

Notícies relacionades

La fiscalia i Hisenda ja tenen la documentació i ara intenten determinar si aquestes «atencions» haurien d’haver sigut declarades. Aquesta investigació és la prolongació de la regularització fiscal que Joan Carles va fer el gener del 2021.

Telefónica afirma que no disposa dels registres de les persones que van utilitzar les aeronaus, ja que la llei de protecció de dades obliga a destruir la informació confidencial tres mesos després de cada vol. Les fonts d’‘El Confidencial’, però, afirmen que l’emèrit sí que va utilitzar les aeronaus. També recorden que els avions de l’empresa també van ser utilitzats per algun exministre del PP i per polítics del PSOE, com l’expresidenta andalusa Susana Díaz.